Betænkning afgivet af Det Energipolitiske Udvalg den 29. maj 2008

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning

(Øget biomasseanvendelse og frit brændselsvalg på centrale værker)

[af klima‑ og energiministeren (Connie Hedegaard)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 28. marts 2008 og var til 1. behandling den 6. maj 2008. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Det Energipolitiske Udvalg.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og klima- og energiministeren sendte den 14. marts 2008 dette udkast til udvalget, jf. EPU alm. del – bilag 141. Den 25. april 2008 sendte klima- og energiministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra Greenpeace og Træets Arbejdsgiverforening.

Klima- og energiministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 7 spørgsmål til klima- og energiministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

Herudover er omdelt klima- og energiministerens svar på spm. 159-172 stillet på udvalgets alm. del med relation til lovforslagets emne.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, DF og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (S, SF, RV og EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis, Det Radikale Venstres og Enhedslistens medlemmer af udvalget kan ikke støtte lovforslaget, der indebærer, at der gives adgang til at fyre mere kul i DONG’s værker. Man kan derfor med al sandsynlighed se frem til, at den allerede høje andel af kul i dansk kraftvarmeproduktion vil stige, hvor en langsigtet klimastrategi tværtimod bør baseres på, at Danmark gradvis nedbringer anvendelsen af kul, der har et meget højt CO2-indhold. Modargumentet fra regeringspartierne har været, at DONG skal have mulighed for at udnytte den højere effektivitet, som Avedøre 2 har i forhold til de øvrige værker/blokke, samt at den samlede udledning (på europæisk plan) ikke vil stige, fordi DONG skal købe CO2-kvoter, der betyder, at udledningen sænkes et andet sted.

Med hensyn til fleksibiliteten har mindretallet i energiforhandlingerne argumenteret for, at man som modydelse for øget fleksibilitet (tilladelse til at fyre kul på Avedøre 2, der i dag er biomassefyret, og på Skærbæk, der i dag er naturgasfyret) skulle kræve af DONG, at koncernens samlede kulandel på samtlige værker holdes nede under gennemsnitsforbruget i perioden 2004 til 2006. Dette er imidlertid blevet afvist af regeringspartierne, og mindretallet må derfor opfatte forslaget om ophævelse af kulforbuddet som et udtryk for, at man sætter snævre indtjeningshensyn (hos DONG) højere end en langsigtet klimastrategi.

Lovforslaget bliver endnu mere besynderligt af, at der i februar 2008 blev indgået en aftale om, at biomassetilskuddet øges til 15 øre pr. kWh. Dette vil med de nuværende priser på kul føre til, at det er særdeles attraktivt for værkerne at bruge biomasse i stedet for kul. Når der i lovforslaget argumenteres for, at værkerne som modydelse til en ophævelse af kulforbuddet skal indfyre en bestemt mængde biomasse, er det derfor lidt af en »gratis omgang«. Det fremgår af svaret på spørgsmål 26 i forbindelse med energiforhandlingerne (30/5-07), at det er næsten lige så attraktivt at fyre med biomasse som at fyre med kul. Svaret er imidlertid baseret på en kulpris, der næsten er den halve af dagens pris. Det er derfor oplagt, at de nuværende kulpriser, der må forventes at gå opad på grund af presset på fossile ressourcer, gør det økonomisk attraktivt at fyre med biomasse i stedet for kul.

Mindretallet finder derfor, at en ophævelse af kulforbuddet er et helt forkert klimapolitisk signal at sende, og at dette er endnu mere uheldigt på grund af, at Danmark er vært ved det store klimamøde i 2009, hvor der naturligvis også vil blive sat fokus på Danmarks høje forbrug af kul.

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Tina Nedergaard (V) Â  Jens Kirk (V) fmd.  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Kristian Pihl Lorentzen (V) Â  Henrik Høegh (V) Â  Ellen Trane Nørby (V) Â  Morten Messerschmidt (DF) Â  Tina Petersen (DF) Â  Per Ã˜rum Jørgensen (KF) Â  Mette Gjerskov (S) Â  Ole Vagn Christensen (S) Â  Kim Mortensen (S) Â  Thomas Jensen (S) Â  Anne Grete Holmsgaard (SF) Â  Ida Auken (SF) Â  Johs. Poulsen (RV) nfmd.  Per Clausen (EL) 

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.


 

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Ny Alliance (NY)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

  9

 

Uden for folketingsgrupperne

2

Enhedslisten (EL)

  4

 

(UFG)

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 128

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar og høringnotat, fra klima- og energiministeren

2

Henvendelse af 5/5-08 fra Greenpeace

3

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

4

Omdeling af klima- og energiministerens svar på spm. 159-172 stillet på udvalgets alm. del

5

1. udkast til betænkning

6

Henvendelse af 20/5-08 fra Træets Arbejdsgiverforening

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 128

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om kommentar til henvendelsen af 5/5-08 fra Greenpeace, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om, hvor stor stigning i kulforbruget i Danmark ministeren forventer som følge af lovforslaget, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om, på hvilke værker ministeren forventer, at de 700.000 t biomasse vil blive anvendt, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm., om ministeren kan bekræfte, at biomassen anvendt efter dette lovforslag ligger uden for mængderne i det gamle biomassepåbud, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om, hvorfor det ikke fremgår af lovforslagets bemærkninger, at ophævelsen af kulstoppet vil øge værkernes værdi, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå

6

Spm. om værdiforøgelse af de to værker Avedøre 2 og Skærbæk 3 som følge af ophævelsen af kulstoppet, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå

7

Spm. om ministerkommentar til henvendelsen af 20/5-08 fra Træets Arbejdsgiverforening, til klima- og energiministeren, og ministerens svar herpå