Skatteministeren(Kristian Jensen):
Tak for de mange positive bemærkninger og ord, der er kommet til forslaget her. Da vi jo har en stribe forslag, håber jeg, at der nu bliver startet en tendens, der løber hele dagen igennem, med positive modtagelser af lovforslagene. Det ville i hvert fald glæde mig meget.
Jeg vil lige knytte en enkelt bemærkning til noget af det, som står i bemærkningerne til den del af lovforslaget, der vedrører afkortning af Landsskatterettens sagsbehandlingstider. Der har nemlig været en udvikling, fra da vi skrev bemærkningerne og til nu. Det fremgår af bemærkningerne, at Landsskatteretten i det sidste 1½ år har haft en stor fokus på at forenkle og forbedre interne sagsgange; man har gennemført en afkortning af liggetiden for sager; man har fået et bedre sagsflow og opnået standardisering, kapacitetsudjævning og en større fleksibilitet; og retten har desuden gennemført en opstramning af proceduren ved berammelse i retsmødesager og strammet sin afbudspolitik.
De her initiativer har allerede vist deres effekt, og det viser sig nu, at afholdelsen af retsmøder ikke længere belaster sagsbehandlingstiden med mellem 4 og 9 måneder, sådan som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, men efter den seneste opgørelse er det snarere mellem 2 og 7 måneder. Det er stadig væk lang tid, hvis et retsmøde kan betyde en sagsforlængelse på op til 7 måneder, og det ændrer efter min opfattelse ikke behovet for de elementer i lovforslaget, der gør det muligt for retten at afskære overflødige retsmøder, sådan at retten har et mere fast grundlag at træffe sin beslutning på. Derfor håber jeg heller ikke, at den her korrektion eller den her virkning, kan man sige, af de allerede gennemførte forbedringer får betydning for partiernes stillingtagen til lovforslaget.
Til de sådan lidt mere konkrete bud, der har været, vil jeg først overordnet sige, at vi naturligvis alle sammen - tror jeg - deler interessen for, at borgerne kan følge med i, hvorledes deres lønforhold og beskatningsforhold forløber. Borgerne har behov for, at de hver især kan gennemskue, hvad det er, der er indeholdt i skat, hvordan skatteregningen er lavet, og vi vil gerne give danskerne det bedst mulige grundlag for at følge med i, om det nu er den rigtige skat, de betaler. Det er jo vores mål, at man betaler den rigtige skat - ikke for meget og ikke for lidt, men det, som loven nu engang foreskriver.
Vi kan se, at der har været en utrolig positiv udvikling i brugen af internet og SKAT's tast selv-hjemmeside. Der er en markant vækst i antallet af besøgende på siden og antallet af danskere, som bruger SKAT's personlige skattemappe som opslagsværk og som det sted, hvor de samler de papirer, der har betydning for deres skatteberegning. Netop fordi vi har udvidet muligheden for, at flere og flere ting bliver samlet ét sted digitalt med en sikker opkobling, er der også langt flere danskere, der i dag har sprunget direkte ud i at bruge den digitale selvangivelse og udnytter vores tast selv-muligheder.
Det er til gavn for dem, for det betyder naturligvis, at de kan benytte sig af det, når det passer ind i deres hverdag, og det er til gavn for os, for det er med til at muliggøre, at vi rent faktisk kan gennemføre den effektivisering - også på personalesiden - af SKAT, som der er lagt op til.
Men vi har naturligvis i respekt for, at det endnu ikke er alle danskere, der er klar til at tage springet ind i den digitale alder - ikke alle føler sig trygge ved internettet og e-mails - givet mulighed for, at man kan få sine oplysninger på papir, og det vil også blive tilfældet ved vedtagelse af den omlægning, som vi har lagt op til her, vedrørende underretningspligten.
Jeg vil bare afslutningsvis sige til Socialdemokratiet, at jeg har noteret mig en tese, der i nyere tid er kommet frem, som går ud på, at alt overflødigt papirarbejde for iværksættere skal afskaffes. Vi vil gerne teste, om det er en tese, som også holder i virkelighedens verden, og vi har tænkt os at starte testen allerede med lovforslaget her.
Jeg er glad for de kommentarer, der er kommet, og håber på, at vi i udvalgsarbejdet kan få sådan høvlet de usikkerheder, der vil være, af vejen, og få skabt så bred en opbakning til forslaget som muligt. Det ser i hvert fald positivt ud, og jeg vil gøre mit for, at vi kan få ryddet de sidste ting af vejen.