(Ordfører)
Britta Schall Holberg(V):
Ja, tak for det. Med dette lovforslag understreges det, hvor vigtigt det er, dels at interessenter sender høringssvar til Folketinget i forbindelse med lovforberedelse, dels at Folketingets enkelte medlemmer, ministeren og ministeriets embedsmænd nærlæser de høringssvar, som kommer ind. En gang imellem har jeg indtryk af, at høringssvar er sådan noget, som man sådan skipper, havde jeg nær sagt, også for folketingsmedlemmers vedkommende. Det skal man ikke gøre, for dette lovforslag er i den grad præget af, hvad betydning disse høringssvar har, og af, at ministeren har lyttet.
Lovforslaget, der er et forenklingsforslag - det betyder, at seks forskellige love er sammenskrevet til en - var oprindelig, da det blev sendt til høring, meget mere omfattende; da omfattede det også de frie kostskoler. De frie kostskolers forening, der i øjeblikket har drøftelser med undervisningsministeren om en række af de forenklinger, der er i lovforslaget, har med deres høringssvar udvirket, at forenklingsforslagene vedrørende deres område fremsættes som et særligt lovforslag på et senere tidspunkt, når forhandlingerne er afsluttet. Skoleforeningen er indkaldt til næste møde, som kommer til at ligge midt i april.
I dag drøfter vi altså alene forenklinger for de frie grundskoler, de frie erhvervsskoler og de private gymnasier. Det drejer sig om, at disse frie gymnasieskoler skal have mulighed for at indgå administrative fællesskaber, og det vil selvfølgelig lette det daglige arbejde og spare administrationsomkostninger. Desuden udvides mulighederne for, at frie grundskoler og private gymnasieskoler har mulighed for at brede deres territorium lidt ud, så kravet nu bliver, hvad skal vi sige, at alle bygningerne ikke behøver ligge på den samme matrikel. Kravet er bare, at bygningerne skal ligge i gåafstand, det vil sige, at man f.eks. kan have en gymnastiksal eller hal, der ligger i gåafstand fra den egentlige skole.
Skoler med internationale afdelinger skal ikke længere forpligtes til at føre deres elever op til folkeskolens afgangsprøve, og det vil være en lettelse for mange. Jeg har set i høringssvarene, at der er nogle, der gerne vil have, at man alene kan gå op i dansk, men det ligger altså ikke i lovforslaget her.
De skoler - der er fire i alt - der har et andet undervisningssprog end dansk, samt de tyske mindretalsskoler, får fremover mulighed for at have to repræsentanter, som ikke taler dansk, i bestyrelsen. Tidligere var kravet, at alle skulle tale dansk, og det vil være en lettelse for disse skoler, at der kan være to, der ikke gør det.
Derudover indeholder forslaget en justering af tilskudsreglerne, så de frie gymnasier bl.a. får samme tilskud til brobygningsforløb og introduktionskurser, som offentlige gymnasier får, ligesom sagsbehandlingen vedrørende fripladser bliver forenklet.
Loven træder ifølge forslaget i kraft den 1. august 2008.
Venstre kan tilslutte sig forslaget og ser frem til det kommende forenklingsforslag vedrørende de frie kostskoler.