Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato 27. marts 2008

J nr.              

Til udvalgets orientering fremsendes vedlagt udkast til lovforslag om ændring af lovene om el-, naturgas- og varmeforsyning samt lov om Energinet.dk, som regeringen har fremsat. Endvidere fremsendes kopi af høringssvarene og Energistyrelsens notat med sammenfatning og kommentering af høringssvarene.

Formålet med lovforslaget er at præcisere kommuners adgang til at lave ”tilknyttet virksomhed” i forbindelse med deres energiforsyningsvirksomhed, jf. elforsyningslovens § 4 stk. 2. Herudover omfatter lovforslaget en modernisering af reglerne om elproduktionsanlæg på havet samt nogle mere tekniske ændringer i energiforsyningslovene.

Lovforslaget har været i høring i perioden 18. januar 2008 til 1. februar 2008.

Der er kommet en principiel kritik fra KL, Dansk Energi og nogle kommuner af linjen i lovforslaget, idet de ønsker en ligestilling mellem kommunalt ejede og ikke kommunalt ejede energiforsyningsvirksomheder til at gennemføre kommercielle aktiviteter. Der er her særligt fokus på elhandelsselskaberne, idet ikke-kommunalt ejede elhandelsselskaber principielt kan gå ind i et hvilket som helst forretningsområde.

Synspunktet er ikke imødekommet i lovforslaget, idet det ville betyde, at kommuner, der ejer et elhandelsselskab, ville kunne tilsidesætte kommunalfuldmagten og frit involvere sig i kommercielle aktiviteter, ligesom de ville kunne anvende elforsyningsmidler uden modregning i det kommunale bloktilskud.

Herudover er der kommet nogle kommentarer af mere teknisk karakter, herunder vedr. handel med CO2-kvoter og JI- og CDM-kreditter. Disse fremgår af høringsnotatet. Enkelte bemærkninger har givet anledning til nogle mindre præciseringer i lovforslaget.

Med venlig hilsen

 

Jakob Axel Nielsen

Fg. Klima- og Energiminister

 

 

 

Vedlagt:    

Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, lov om varmeforsyning og lov om Energinet.dk

Kopi af høringssvar

Høringsnotat af 7. februar 2008