(Ordfører)
Sophie Hæstorp Andersen (S):
Socialdemokraterne støtter generelt sundhedspakkens initiativer om bl.a. vaccine imod livmoderhalskræft til de unge piger, pneumokokvaccine m.m. Dette er sundhedsmæssige tiltag, der vil gavne befolkningen generelt, og derfor er vi også imod det lovforslag til finansiering, vi behandler i dag, fordi vi ikke mener, at det er rimeligt, at det alene bliver medicinbrugerne, der nu skal betale for de her nye sundhedstiltag, som kommer befolkningen generelt til gode. Det svarer faktisk til, at godt 1 million danskere via øgede medicinpriser skal betale for den forebyggende vaccine, som alle danske børn og unge piger i fremtiden får gavn af.
Det her er faktisk igen et eksempel på, at prioriteringer i sundhedsvæsenet sker hurtigt, historisk og uden nogen større logik eller retfærdighed. Fra forhandlingerne på det her område blev indledt, til der pludselig lå en finansiering via øget brugerbetaling, var der ikke nogen større logik i, hvorfor det endte med at blive, som det blev, eller hvorfor hverken Socialdemokraterne eller SF blev inviteret med til de sidste forhandlinger.
Det her er også et eksempel på, at når Socialdemokraterne i valgkampen sagde »Velfærd eller skattelettelser«, så er det, fordi der foregår en prioritering i de her år. Vælger man skattelettelserne, bliver der ikke råd til velfærd som sundhedspakkens initiativer f.eks., og så vil vi se, at man ligesom den her gang tyer til brugerbetaling på medicinområdet.
Nu er det jo bare sådan, at danskerne i forvejen har en meget høj brugerbetaling på medicin. Faktisk har vi en af de højeste i de vestlige lande, vi normalt sammenligner os med, og nu øges denne brugerbetaling altså igen med ca. 300 mio. kr. om året. Samtidig betyder det nye satsreguleringsprincip, der nu bliver indført, at brugerbetalingen på medicin kun kan stige i de kommende år, også selv om medicinprisen vil falde eller stagnere, som den faktisk har gjort.
Så ikke overraskende kan Socialdemokraterne ikke støtte det her forslag. Vi er imod en udvikling, der skaber en større polarisering og ulighed i samfundet generelt og på sundhedsområdet i særdeleshed. Den øgede brugerbetaling på medicin er en udvikling i den forkerte retning, og vi kan alle komme i tanker om talrige eksempler på, at syge og ældre mennesker allerede i dag undlader at hente deres medicin på apoteket, fordi den er for dyr, fordi de ikke har penge nok med. Med denne ændring af sundhedsloven vil det problem blive endnu større, og endnu flere mennesker vil opleve at gå fra apoteket uden livsnødvendig medicin.
Tak for ordet.