Med forslaget oprettes et visuminformationssystem, hvor visumansøgninger skal indlæses med bl.a. fingeraftryk og personbilleder. Formålet er at forbedre administrationen og lette udvekslingen af oplysninger mellem medlemsstaterne inden for Schengenområdet om ansøgninger og afgørelser vedrørende visum. Forslaget kan også medvirke til en effektiv tilbagesendelse af ulovlige indvandrere, og det er naturligvis elementer, som virker fornuftige set med Dansk Folkepartis øjne.
EU kan altså også bruges til noget fornuftigt, og det er jo ikke hver dag, at man hører en fra Dansk Folkeparti sige det. Men enhver regel har jo en undtagelse.
I det her tilfælde trækker flere ting i den rigtige retning. Det er også hensigten med forslaget, at myndigheder i medlemsstaterne og Europol kan indhente oplysninger i systemet, som kan være nødvendige med henblik på at forebygge og bekæmpe terrorisme og alvorlig kriminalitet.
Dansk Folkeparti kan umiddelbart tilslutte sig, at efterretningstjenesterne og Europol på de betingelser, der er fastsat, får mulighed for at søge i disse oplysninger.
Lovforslaget indebærer også, at danske myndigheder og ambassader og konsulater i udlandet samt politiet i Danmark skal optage fingeraftryk og personbilleder af alle førstegangsvisumansøgere med henblik på indlæsning i systemet. Der er altså en række elementer, som andre ordførere også har fremhævet, der gør, at Dansk Folkeparti er positivt indstillet.
Det er klart, at på områder som bekæmpelse af terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet giver det god mening og er i øvrigt helt nødvendigt, at vi indgår i et samarbejde med ikke bare de øvrige EU-lande, men også med lande uden for EU.
Vi synes, det er helt fint, at det eksisterende Schengensamarbejde bruges fornuftigt. Vi er tilhængere af visse dele af Schengensamarbejdet og støtter udveksling af informationer, når det giver mening. Det er dog ingen hemmelighed, at Dansk Folkeparti mener, at den nationale grænsekontrol bør genoprettes. Det kunne ske inden for rammerne af Schengensamarbejdet, og det kan sådan set også ske uden for de eksisterende rammer. Grænsekontrollen bør under alle omstændigheder genoprettes netop af hensyn til bekæmpelse af terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet, og så kan et sådant system som det her jo indgå som et supplement til den nationale grænsekontrol. Den kontrol skal naturligvis så suppleres, og derfor synes vi, at det her er et fornuftigt initiativ.
Vi er som udgangspunkt positivt indstillet, men vi vil dog i udvalgsbehandlingen stille nogle spørgsmål. Jeg kan forstå, at der er lidt uenighed om aldersgrænsen, hvor Rådet mener en ting, og Europa-Parlamentet mener noget andet. Og jeg har forstået det sådan, at Rådet mener, at aldersgrænsen skal gå ved 6 år, før man begynder at optage fingeraftryk. Det synes vi er meget fornuftigt. Og kan man ikke vedtage i Danmark, at vi gør det, såfremt man i EU når frem til, at man først gør det fra 12-års-alderen? Det bør man kigge på.
Man kunne også spørge sig selv, hvorfor dna-profiler ikke indgår som en del af det her system. Det er jo en god måde at holde styr på folk på, det ved vi jo. Det kunne også være noget, som man kunne tage at kigge på og se, om man eventuelt kunne lave et dansk system på det her område.
Og så er det jo også fint nok, at det bliver lettere at søge om visum og lettere at få adgang til det, men det kunne være, at ministeren også kunne svare på, hvem der rent faktisk holder styr på, at man så også forlader landet eller forlader de områder, når visummet er udløbet. Det kunne være nogle af de ting, som vi forhåbentlig kan få nogle fornuftige svar på i udvalgsarbejdet. Men som udgangspunkt er vi altså positive.