Modtager(e):

 

 

Kopi:

 

 

Høringsnotat for lov om ændring af lov om videreanvendelse af den offentlige sektors informationer

 

Udkast til lovforslaget blev sendt i ekstern høring den 17. december 2007 og samtidig lagt på høringsportalen. Høringsfristen udløb 21. januar 2008.

 

Lovforslaget blev sendt i høring hos de myndigheder og organisationer, der er anført i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.

 

Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Universiteter har modtaget 22 høringssvar.

 

I det følgende gennemgås de væsentligste emner fra høringssvarene til lovforslaget. Kommentarer hertil er anført i kursiv.

 

Foruden de ændringer, der fremgår af dette notat, er der foretaget lovtekniske ændringer i lovforslaget og uddybninger af bemærkningerne efter drøftelser med Justitsministeriet.

 

Det skal bemærkes, at høringssvarene kun er gengivet i hovedtræk, og at ikke alle høringssvar er kommenteret, lige som en række forhold, som er nævnt i høringssvarene, men som falder uden for lovforslagets område, heller ikke er kommenteret. Ønskes detaljerede oplysninger om svarenes indhold, henvises der til de fremsendte høringssvar.

 

Dansk Arbejdsgiverforening, Forbrugerombudsmanden, Integrationsministeriet, Fødevareministeriet, Forbrugerrådet, Institut for Menneskerettig­heder, Domstolsstyrelsen, Folketinget, Datatilsynet, Advokatsamfundet, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Konkurrencestyrelsen, Forbrugerstyrelsen, Erhvervs- og Byggestyrelsen, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Advokatrådet, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Finansrådet, DSB, Folketinget med tilhørende institutioner har ingen bemærkninger til lovforslaget. 

Bemærkninger til lovforslaget

 

Dansk Erhverv er overvejende positive overfor lovforslaget.

 

Dansk Erhverv bemærker særligt i deres høringssvar, at de finder det positivt, at der skabes ensartede minimumsregler på fællesskabsplan for kommerciel og ikke-kommerciel videreanvendelse af de informationer, som offentlige myndigheder stiller til rådighed for videreanvendelse.

 

Dansk Erhverv tilslutter sig lovforslagets vurdering af, at der kan være tale om positive dynamiske effekter i form af højere vækst i de private virksomheder, der bygger på videreanvendelse af offentlige informationer, og deraf følgende højere skatteindtægter for det offentlige. Dette understreger efter Dansk Erhvervs mening vigtigheden af en strengt omkostningsbaseret gebyrstruktur.

 

 

Bemærkninger i øvrigt

 

Danske Mediers Forum er positive overfor lovforslaget og har ingen bemærkninger til det konkrete forslag til lovændring. Høringsmaterialet har dog givet anledning til en række bemærkninger angående den praktiske adgang til videreanvendelse af de dokumenter og datasamlinger, som det offentlige er i besiddelse af.

 

Danske Mediers Forum kritiserer bl.a., at der ikke findes en oversigt over – hverken på IT- og Telestyrelsens hjemmeside eller umiddelbart på de enkelte institutioners hjemmeside. Danske Mediers Forum finder det betænkeligt, at der her mere end 2 ½ år efter implementering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/98/EF om videreanvendelse af den offentlige sektors informationer fortsat ikke eksisterer en funktionel og let tilgængelig oversigt over den offentlige sektors datasamlinger.

 

Det anføres videre, at betingelserne for videreanvendelse af den offentlige sektors dokumenter og datasamlinger ikke er klare og let tilgængelige, og dette bør IT- og Telestyrelsen snarest påtage sig at udrede og forbedre, således at formålet med direktivet, nemlig at fremme innovation i informationsindustrien ved at forbedre betingelserne for den kommercielle videreanvendelse af offentlig information, sikres. Det anbefales videre, at der – med henblik på at sikre overskuelighed – indføres en forpligtelse til at indberette de pågældende oplysninger til én og samme oversigt/database.

 

Endelig efterlyser Medierne en bestemmelse om klageadgang.

 

Videnskabsministerens bemærkninger

 

Dette lovforslag omhandler alene en udvidelse af anvendelsesområdet, således at også Folketinget med tilhørende institutioner samt Domstolene omfattes af PSI-loven. Det sker for at implementere PSI-direktivet korrekt. Det har således ikke i denne omgang været på tale eller undersøgt, om der er behov for øvrige substantielle ændringer.

 

Imidlertid er Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling enig med Danske Medier Forum i, at kendskabet til den aktuelle PSI-lov er meget lille, og at loven derfor muligvis ikke anvendes i det omfang, den kunne. Det bemærkes i den forbindelse, at jeg vil bede IT- og Telestyrelsen om at udarbejde en vejledning om loven. På den måde vil der både kunne udsendes information om anvendelsen af loven – herunder offentliggørelse af betingelser – og samtidig vil en vejledning kunne gøre flere offentlige institutioner opmærksom på loven.