Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 366631

Dato: 22. april 2008

 

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

Christiasborg

1240 København K

 

Politisk-Økonomisk Udvalg har ved brev af 16. april 2008 (PØU B 49 – spørgsmål 9) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål:

”Spørgsmål 9

Ministeren bedes kommentere nedenstående passage fra artiklen ”Grundloven, religionsfriheden og folkekirken” af professor dr. jur. Hans Gammeltoft-Hansen i Folketingets festskrift i anledning af grundlovens 150 års jubilæum side 455-56 og i den forbindelse tilkendegive, om ministeren er enig i, at der ikke kan opstilles en generel praksis for, at Folketinget af politiske / principielle grunde undlader at regulere områder, der kan siges at høre under folkekirkens ”indre anliggender”?

-”Nu kunne det tænkes, at statens organer dog i praksis agerede på en sådan måde, at folkekirken i alt væsentligt nød samme frihed og selvbestemmelse som andre trossamfund. Det er således ofte blevet gjort gældende under folketingsdebatter, at Tinget udviser en særlig tilbageholdenhed med at lovgive om folkekirkens indre anliggende. En sådan tilbageholdenhed kan da også konstateres i en række sammenhænge; men den hindrer dog ikke, at der tid efter anden kommer lovgivning om højst følsomme og centrale indre anliggender, f.eks. afgørelse af lærespørgsmål.””.

 

Svar:

I samme artikels afsnit 1, anfører Gammeltoft-Hansen på side 447 bl.a. følgende om udformningen af regler på det folkekirkelige område:

”§ 4, 1. led, fastslår, at ”Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke”. Folkekirken skal tilhøre […] den evangelisk-lutherske konfession. Der er således sat grænser for, hvorledes Folkekirkens konfessionelle grundlag og kultus kan udformes – grænser, som netop på grund af deres forfatningsmæssige rang binder såvel lovgiver som regering og den kirkelige forvaltning.”.

Idet jeg henviser til mit svar af 27. marts 2008 på PØU B 49 – spørgsmål 2, kan jeg oplyse, at det er min opfattelse, at uanset hvilke forhold Folketinget ønsker at regulere, så skal en sådan regulering ske inden for de grænser, som bl.a. grundloven fastsætter.

 

 

Birthe Rønn Hornbech

 

/ Rasmus Paaske Larsen