Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 366381

Dato: 22. april 2008

 

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

 

Politisk-Økonomisk Udvalg har ved brev af 16. april 2008 (PØU B 49 – spørgsmål 3) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål:

”Spørgsmål 3

Hvad er ministerens kommentar til, at Kirkeministeriet på spørgsmålet om, hvorvidt grundlovens § 67 medførte, at menigheder måtte undtages fra ligebehandlingslovens regler bl.a. svarede, at ”Kirkeministeriet er enig i udvalgets vurderinger, idet bemærkes, at det rejste problem har betydning i relation til uden for folkekirken stående trossamfund. På den baggrund må Kirkeministeriet finde det ønskeligt, at de uden for folkekirken stående trossamfunds valg af præster udelukkes fra gennemførelseslovgivningens anvendelsesområde i medfør af undtagelsesbestemmelsen i direktivet (…)”, jf. bemærkningerne til B 49 med kildehenvisning?”.

 

Svar:

Citatet i spørgsmål 3 stammer fra Kirkeministeriets skrivelse af 25. marts 1977 til Arbejdsministeriet, i forbindelse med ligebehandlingsudvalgets lovforberedende arbejde.

Jeg henviser derfor til side 434f. i Ombudsmandens beretning for 1979, hvor Ombudsmanden omtaler den efterfølgende indstilling af 6. juli 1977 fra ligebehandlingsudvalget til arbejdsministeren, med et udkast til lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse.

Ombudsmanden fremhæver i sin udtalelse, at det i ligebehandlingsudvalgets bemærkninger til bestemmelsen, der svarede til § 11, stk. 1 i den endelige lov, bl.a. blev anført:

”Som eksempel på, hvor en sådan undtagelse kan være påkrævet, kan det nævnes, at det af hensyn til grundlovens bestemmelser om trosfrihed kan være nødvendigt at give bestemte trossamfund mulighed for alene at ansætte mandlige eller kvindelige præster. Kirkeministeriet har oplyst, at spørgsmålet alene kan blive aktuelt for de uden for folkekirken stående trossamfund.”

Disse bemærkninger blev gentaget i arbejdsministerens forslag til lov om ligebehandling af mænd og kvinder, der blev fremsat den 10. januar 1978.

Kirkeministeriets udtalelse fra 1977 skal ses i ovennævnte kontekst. Spørgsmålet om alene at ansætte mandlige eller kvindelige præster er således ikke aktuelt i folkekirken. Jeg erindrer om, at jeg under Folketingets førstebehandling af B 49 bl.a. oplyste, at 47% af folkekirkens præster er kvinder.

Jeg henviser i øvrigt til mit svar af 27. marts 2008 på PØU B 49 – spørgsmål 2, hvori jeg bl.a. anførte, at de hensyn, som Kirkeministeriets bekendtgørelse fra 1978 varetager, er begrundet i den grundlovssikrede ret til religionsfrihed, jf. grundlovens § 67.

 

 

Birthe Rønn Hornbech

 

/ Rasmus Paaske Larsen