Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 6, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. maj 2008 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om skærpede straffe for røverier i private hjem (B 117).

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om skærpede straffe for røverier i private hjem (B 117):

 

”Hvilken effekt i forhold til strafudmåling vurderer ministeren, at de initiativer, som politiet og anklagemyndigheden har taget i forhold til røverier i private hjem, og som ministeren bl.a. har beskrevet under 1. behandling, vil have, og hvornår vil man kunne se denne effekt?”

 

Svar:

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, der har udtalt følgende:

 

”Rigsadvokaten har ved Rigsadvokaten Informerer nr. 8/2008, der blev udsendt til po­litikredsene og statsadvokaterne den 14. april 2008, iværksat en ny underretnings- og forelæggelsesordning vedrørende røverier begået i private hjem.

 

Efter denne ordning skal rigsadvokaturen underrettes i alle sager om røveri begået i private hjem, når der rejses tiltale. Underretningen sker med henblik på, at der eventu­elt kan ske en drøftelse af anklagemyndighedens strafpåstand i sagen, således at der så vidt muligt i hele landet kan sikres en ensartet høj strafudmåling i disse sager. Efter den nye ordning skal rigsadvokaturen endvidere have forelagt alle byrets- og landsretsdomme vedrørende disse sager, således at rigsadvokaturen kan vurdere spørgsmålet om, hvorvidt dommen bør ankes.

 

Rigsadvokaturen har indtil nu fået forelagt et mindre antal sager, hvor der er rejst til­tale for røveri begået i private hjem.

 

I de forelagte sager er strafpåstanden blevet drøftet med den mødende anklager, og rigsadvokaturen har i den forbindelse meddelt, at det under sagen navnlig skal frem­hæves som en selvstændig skærpende omstændighed, at røveriet er begået i forurette­des hjem, og at det er anklagemyndighedens opfattelse, at røverier i private hjem skal straffes hårdt. Derudover har rigsadvokaturen peget på de øvrige strafskærpende om­stændigheder i den konkrete sag, der bør fremhæves af anklageren i retten. Her tænkes bl.a. på, om røveriet f.eks. er begået af flere i forening, efter forudgående planlægning, om der er anvendt vold og/eller våben, om røveriet er begået over for en ældre eller svagelig person, om der er tale om et betydeligt udbytte, samt om tiltalte eventuelt er tidligere straffet for ligeartet kriminalitet.

 

Det kan endvidere oplyses, at rigsadvokaten på nuværende tidspunkt i samråd med den pågældende regionale statsadvokat har taget initiativ til, at flere af de forelagte by­retsdomme er blevet anket til landsretten med påstand om skærpelse. De pågældende sager er endnu ikke blevet behandlet ved landsretten, hvorfor der ikke på nuværende tidspunkt kan oplyses om det endelige udfald af sagerne, herunder om straffen er ble­vet skærpet i landsretten.

 

Det er rigsadvokaturens opfattelse, at de iværksatte initiativer medvirker til en øget opmærksomhed på straffastsættelsen i sager om røveri begået i private hjem, herunder både ved præsentationen af sagen i retten og ved rettens fastsættelse af straffens stør­relse.

 

Det er endvidere rigsadvokaturens forventning, at der i løbet af det kommende år vil kunne tegne sig et mere klart billede af, hvorledes domstolene udmåler straffen i de nævnte sager. Det bemærkes i den forbindelse også, at rigsadvokaturen er ved at udar­bejde en domssamling, der omfatter både tidligere afsagte domme og domme, der af­siges under den beskrevne ordning med forelæggelse af sagerne for rigsadvokaturen.

 

Det bemærkes dog også, at dette arbejde har vist, at der i mange af de forelagte sager er begået anden kriminalitet end røveri, og at det på den baggrund i nogle sager kan være vanskeligt at vurdere mere præcist, med hvilken vægt røveriforholdet er indgået ved straffastsættelsen i sagen.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Rigsadvokaten.