Pressemeddelelse

D. 6. maj 2008

 

Af. Scandinavian Stars Danske Støtteforening v/ Mike Axdal Kjærsvej 106, DK 4220 Korsør telefon 45-3122-5500

 

Kun fire dage før sagens skal behandles i folketinget, d. 9.maj 2008, rejser brandeksperter alvorlig kritik af tidligere mangelfuld efterforskning i Scandinavian Star sagen

kommission, fremkommer der nu to nye brandekspertrapporter fra Sverige v/SWECO og Norge v/SINTEF NBL. Heri kritiserer de to professionelle brandtekniske laboratorium den manglende og utilstrækkelig brandteknisk efterforskning tilbage i 1990. Begge har fundet nye oplysninger og spor og anbefaler en rekonstruktion af branden på skibet. SWECO fastslår i sin rapport, at den sidste brand på Scandinavian Star er antændt i havnen i Lysekill/Sverige.

På antændelsestidspunktet var der politi, redningsfolk samt 5 besætningsmedlemmer ombord. Det er helt udelukket, at de tidligere brande er årsag til den sidste brand. Dermed er brand nummer seks antændt af en person som befandt sig på skibet, da det kom til havn i Lysekill/Sverige og ca. 18 timer efter hovedbranden, hvor den af ellers politiets udpegede gerningsmand, Erik Mørk Andersen (EMA), omkom.

Ingen har tidligere efterforsket kæden af de mange brande på Scandinavian Star.

Det er således kun hovedbranden og brandens betydning som blev genstand for egen teknisk undersøgelse, hvilke konklusioner også er fremkommet offentligt i Granskningsudvalgets NOU rapport fra 1991.

Dette viser også, at norsk politi ikke undersøgte brandens motiv, men som en brand hvor man forsøgte, at styrke mistanken på EMA som uheldigvis, en mange år tidligere, havde modtaget en dom for ildspåsættelse.

Men havde norsk politi derimod fået de rigtige oplysninger fra dansk politi om ejer og rederforholdt der jo viser, at SeaEscape var skibets ejer og reder og at skibet var forsikret i SeaEscapes navn, havde norsk politi sikkert nok efterforsket dette som et motiv. Men denne ejerrolle fik norsk politi aldrig og de havde derfor hverken før eller siden kendskab til dette idet norsk politi havde lid til oplysningerne fra sine danske kollegaer og fordi dommene i Danmark bestyrkede ejerforholdet til Henrik Johansen, hvilket var forkert.

Vi håber på et flertal for beslutningsforslaget fredag d. 9. maj 2008 så vi kan få alle sten vendt i denne sag.


Denne mail er blevet scannet af http://www.virus112.com