Skatteministeren(Kristian Jensen):
Så går vi fra CO2, klima og den store verdenssituation ned til noget, som måske også er lidt verdensomspændende, nemlig spil over internettet og andre former for sportsspil.
Se, det er sådan, at en række af Dansk Folkepartis medlemmer har fremsat et forslag om, at der skal nedsættes et udvalg, som skal undersøge, hvorvidt en liberalisering af markedet for sportsspil vil kunne give et større provenu til staten og til overskudsmodtagerne, end det nuværende monopol gør. Som begrundelse anfører forslagsstillerne, at danskerne i højere grad spiller hos udenlandske udbydere, og at der forsvinder millioner af kroner ud af landet, som hverken kommer statskassen eller overskudsmodtagerne til gode. Formålet med liberaliseringen skulle primært være at skaffe nogle flere penge til staten og til overskudsmodtagerne.
Jeg skal starte med at sige, at formålet med den danske spillelovgivning ikke først og fremmest er at skaffe et større provenu. Den basale grund til, at vi har en spillelovgivning i Danmark, er at sikre, at de almene hensyn i forbindelse med det at spille og spille om penge overholdes - altså spørgsmål om at kunne undgå hvidvaskning af penge, at kunne begrænse folks mulighed for at tjene penge på andres hang til at spille, at sikre et åbent og gennemsigtigt spillemarked og også at kunne begrænse udbredelsen af ludomani. Derfor er det vigtigt - også i relation til den diskussion, vi har med EU-Kommissionen, om, hvorvidt Danmark lever op til de fælles regler - at slå fast, at den danske spillelovgivning har et klart formål om at sikre et ordentligt og forsvarligt spillemarked.
Når det så er sagt, vil jeg da sige, at det også i ganske høj grad er den opfattelse, man har, af Danske Spil, at de naturligvis er med til at bidrage til finansieringen, ikke bare ved bidrag ind i den store statskasse, men også ved bidrag til finansieringen af en lang række gode formål inden for det sportsmæssige, fritidsmæssige, kulturelle og sundhedsfremmende område.
Derfor vil jeg sige, at regeringen er åben for alle muligheder med hensyn til at fastlægge en fremtidig spillestrategi, også åben for en delvis liberalisering af spillemarkedet. Hvis vi ikke kigger på juraen, men på den virkelige verden, kan vi jo se, at der i Danmark i dag er en lang række udbydere, som forbryder sig mod det juridiske forbud, der er mod at udbyde spil til danskerne. Så sent som i dag kan man desværre se, at en række dagblade åbenlyst bryder det forbud mod reklamer for ikkelicensrettede spilleselskaber, som blev indført for nogle år siden. Dette i kombination med at, politiet på grund af igangværende retssager har valgt ikke at håndhæve den eksisterende lovgivning, fordi der er tvivl om, hvorvidt den er juridisk gyldig, har skabt en situation, hvor danskerne i stadig stigende grad faktisk spiller på spil i udlandet. Dermed er der opstået en situation, hvor vi kan se, at Danske Spils overskud i de seneste år har været svagt faldende, og det er en situation, som nok også vil gøre sig gældende i de kommende år. Derfor er regeringen åben over for at kigge på alle muligheder i forbindelse med en fremtidig spillestrategi.
Jeg vil gerne fremhæve, at specielt en delvis liberalisering kræver en nøje analyse. Det drejer sig bl.a. om beskyttelse af spillerne, sådan at vi får fastsat nogle alders- og indskudsgrænser. Der er spørgsmålet om spilhastighed, sagt direkte: Hvor hurtigt kan man nå at tabe sine penge, eller i hvor høj grad skal vi beskytte borgerne imod ikke alt for hurtigt at tabe deres penge? Og der er spørgsmålet om beskyttelse af licenstagerne. Hvordan sikrer vi, at markedet for dem, der vælger at leve op til de krav, vi måtte stille, bliver beskyttet mod andre, der gerne vil byde ind uden at have en licens? Og så drejer det sig om en nærmere udformning vedrørende kontrol, tilsyn og licensvilkår. Når alt det - rammen - så er på plads, er der spørgsmålet om, hvad det så er for en økonomisk ramme, der ligger ved siden af.
Der er mange ting at undersøge, og derfor har regeringen faktisk allerede som en del af udviklingsarbejdet på spilleområdet sat et arbejde i gang med Skatteministeriet som den udfarende kraft i samarbejde med andre ministerier og andre på området for netop at få lavet en undersøgelse af, hvad konsekvenserne vil være ved en delvis liberalisering af spillemarkedet, således at det bliver muligt for andre under ordnede og kontrollerede forhold at udbyde spil til danskerne. Lad mig sige det, så det ikke kan misforstås: Regeringen har ikke truffet nogen endelig beslutning endnu, men vi har igangsat arbejdet. Skatteministeriet følger løbende med i andre EU-landes tiltag på spilleområdet, herunder undersøgelser, rapporter og konkrete regelændringer, og det materiale vil indgå i ministeriets arbejde med henblik på at kunne vurdere spillemarkedet og situationen og dermed også kigge på, hvilke mulige ændringer der skal være. Regeringen kan derfor ikke støtte det forslag, der er her i dag.