Dato:            22. maj 2008

Kontor:        Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:              2008-12175-30

Sagsbeh.:     hbr

Fil-navn:      B 65/spm1 fortrolig

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 1 (Alm. del – B 65), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 14. april 2008.

 

Spørgsmål 1:

"Ministeren bedes kommentere fortrolig omdelt henvendelse, jf. B 65 – bilag 2."

 

 

Svar:

I henvendelsen rejses der bl.a. kritik af udtalelser, som en overlæge på Righospitalets Sexologiske Klinik er citeret for i en artikel i Kristeligt Dagblad den 2. april 2008 vedrørende selvmord blandt personer, som har gennemgået en kønsskifteoperation. Der rejses desuden bl.a. kritik af udtalelser, som bl.a. formanden for Patientforeningen for Transseksuelle, er citeret for i artiklen.

 

Jeg har ingen bemærkninger hertil.

 

I henvendelsen anføres det desuden bl.a., at adgangen til at få en kønsskifteoperation bør liberaliseres, og at det ikke bør være op til lægevidenskaben at afgøre, om en person skal kunne gennemgå en kønsskifteoperation.

 

Som jeg redegjorde for ved 1. behandlingen af beslutningsforslag nr. B 65 er den nuværende udredningsprocedure for personer, der ønsker at gennemgå en kønsskifteoperation, tilrettelagt for at sikre, dels at der er medicinsk indikation for indgrebet, dels at ansøgerens ønske om et kønsskifte er vedholdende, og at ansøgeren fuldt ud kan overskue konsekvenserne af indgrebet. Jeg synes, det er en rimelig og forsvarlig procedure.