Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 20, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. juni 2008 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om mulighed for eftergivelse af sagsomkostninger i straffesager (B 57).
Brian Mikkelsen
fg. justitsminister
/
 Ole Hasselgaard
Spørgsmål nr. 20 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om mulighed for eftergivelse af sagsomkostninger i straffesager (B 57):
â€Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17/6-08 fra sognepræst Leif Bork Hansen, Lyngby, jf. B 57 – bilag 2.â€
Svar:
1. Sognepræst Leif Bork Hansen har i sin henvendelse beskrevet en konkret sag, hvor en person skylder 778.069,40 kr. i sagsomkostninger efter en straffesag. Leif Bork Hansen anfører i den forbindelse bl.a., at det er afgørende, at et menneske, som har afsonet sin straf, ikke fastholdes i en ubetalelig gæld og dermed fristes til ny kriminalitet.
2. Justitsministeriet kan oplyse, at reglerne om sagsomkostninger i straffesager findes i retsplejelovens kapitel 91.
Disse regler indebærer, at det offentlige betaler de omkostninger, der er forbundet med en straffesag. Samtidig har det offentlige ret til at få disse omkostninger erstattet efter reglerne i retsplejeloven. Bestemmelsen i retsplejelovens § 1008 indebærer således, at en person, som ved dom findes skyldig i et strafbart forhold, som udgangspunkt skal erstatte det offentlige de nødvendige udgifter, som er anvendt til sagens behandling.
Det er politiet, som forestår opkrævning af sagsomkostninger i straffesager. Efter den såkaldte bødebekendtgørelse kan politiet efter omstændighederne – pr. kulance – give tilladelse til kortvarig henstand med betalingen af sagsomkostninger. Politiet kan desuden tillade, at det skyldige beløb betales i afdrag.
Politiet oversender sagen til Restanceinddrivelsesmyndigheden under SKAT med henblik på inddrivelse, hvis skyldneren ikke betaler det samlede beløb inden for betalingsfristen eller den frist, der er fastsat i forbindelse med en henstands- eller afdragsordning.
Restanceinddrivelsesmyndigheden har mulighed for efter en konkret vurdering af den pågældendes betalingsevne at tillade henstand med eller afdragsvis betaling af sagsomkostninger. Der tages hensyn til den pågældendes økonomiske levevilkår, således at det sikres, at vedkommende har det nødvendige til sig selv og sin husstand.
Restanceinddrivelsesmyndigheden har efter de gældende regler ikke mulighed for at eftergive de skyldige sagsomkostninger.
Justitsministeriet kan imidlertid i den forbindelse oplyse, at skatteministeren forventer at fremsætte et lovforslag om inddrivelse af gæld til det offentlige i det kommende folketingsår. I det udkast til lovforslaget, der er sendt i høring den 3. juli 2008, lægges der op til at indføre en hjemmel til eftergivelse af sagsomkostninger. Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende beslutningsforslaget.