(Ordfører)
Line Barfod (EL):
Det er indimellem noget absurd at høre den her debat om, at det nærmest er kvindernes egen skyld, at de ikke kommer nogen vegne, og at det er, fordi der er mangel på uddannelse og kompetencer osv.
Jeg synes også, det er lidt sjovt, når man så ser alle de mange mænd, der sidder rundtomkring. Som nogle har påpeget i den offentlige debat, kunne det nogle gange godt virke, som om nogle af de mænd, der laver de største fiaskoer, begår de største fejl, så også er dem, som har nemmest ved at blive rekrutteret. Men sådan kan man jo undre sig ofte.
I Enhedslisten har vi den holdning, at kompetencer og dygtighed absolut ikke har noget at gøre med køn, og vi har den holdning, at man går glip af rigtig meget, hvis man ikke anerkender, at mangfoldighed er en styrke, og det gælder også i kønsmæssig forstand.
Den nuværende ligestillingslov trådte i kraft i 2000, og alligevel er der rigtig mange områder, hvor kvinderne stadig ikke har vundet indpas, herunder i toppen af både de offentlige institutioner og dansk erhvervsliv. Det er stadig mændene, der dominerer, og derfor synes vi også, det er fint med det forslag, SF kommer med.
Det er vigtigt, at vi ikke bare sætter os ned og venter på, at tingene sker af sig selv - det har man gjort i rigtig, rigtig mange år, og der sker ikke noget. Vi synes, det er fornuftigt at se på erfaringerne fra Norge, sådan som SF lægger op til, for ligestilling opnås ikke af sig selv.
Som ligestillingsministeren sagde, er ligestilling noget, man tilkæmper sig; man kan så undre sig lidt over, hvor ligestillingsministeren er henne i den aktuelle kamp for ligeløn. Indimellem bruges i debatten ligestillingsministerens citat, der er fra dengang, hun kæmpede for ligeløn, nemlig at det var »et krav«, men i dag kan man ikke engang få ligestillingsministeren til at sige, om hun går ind for ligeløn. Det synes jeg siger noget om, at vi ikke er nået så langt; vi har en ligestillingsminister, der ikke engang kan fortælle, hvorvidt hun går ind for ligeløn.
Men også i forhold til topposter, som SF peger på her, er det tydeligt, at der er brug for at gøre noget. Der er brug for handling og gerne på flere niveauer, for kvinder og mænd bør selvsagt have lige adgang og lige muligheder for at deltage i samfundets institutioner. Alt andet er diskrimination.
Den passive venten på, at ligestillingen kommer af sig selv, har spillet fallit. Vi mener faktisk, at kvoter i perioder kan være udmærket. Vi mener ikke, det er noget, man skal have altid, men vi mener, at det kan være udmærket i en periode.
I Enhedslisten har vi som forsøg indført kvoter i forhold til vores ledelse, i forhold til vores delegerede på vores årsmøder. Vi har også lavet forsøg med at ændre mødeform og mødetidspunkter, og vi har nogle rigtig gode erfaringer med at have kønsopdelte talerlister. Det får faktisk langt flere kvinder til at tage ordet og deltage i debatten. Det er alt sammen, fordi vi har erkendt, at kompetencer ikke bunder i køn, men at der kan være forskel i måden, mænd og kvinder agerer på, og at forskellene har rod i den måde, vi opdrager vores drenge og piger på.
Hvis vi vil ændre på mænds og kvinders handlemønstre, bliver vi nødt til også at gøre noget ved den måde, vi har indrettet samfundet på; vi bliver nødt til at gøre noget for, at vi også indretter på topposterne. Det kunne også være væsentligt her, hvis man gik ind og sikrede, at vi fik ligeløn, så man også i forhold til lønnen viser, at vi anerkender kvindefag nøjagtig lige så meget som mandefag.
Flere har undervejs i debatten sagt det her med, at kvinder ikke skal ind på kvoter, og at man ikke skal vælges til noget, fordi man er kvinde. Men jeg synes jo, at det, hvis man selv er klar over, at man er kompetent, er rigtig vigtigt, at man tør gå ind og blive valgt, tør gå ind og sige, at det ikke kun er mænd, der skal sidde, og tør være med til at bryde den dominans, der har været i rigtig mange år. Det er den måde, kvinder har fået tilkæmpet sig tingene på igennem tiden. Det er ved, at nogle har turdet gå forrest og sige: Jamen vi er det værd. Kvinder er det værd at få stemmeret, kvinder er det værd at få ligeløn, kvinder er det værd at få anerkendelse, og kvinder er det værd at komme ind på topposterne i samfundet.
Derfor håber vi også, at det snart lykkes at komme ind og gøre noget, også fra Folketingets side, og der er SF's forslag et godt bud på en af de ting, vi kan komme i gang med at gøre.