Betænkning afgivet af Retsudvalget den 3. juni 2008

Betænkning

over

 Forslag til folketingsbeslutning om skærpede straffe for røverier i private hjem

[af Peter Skaarup (DF) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 11. april 2008 og var til 1. behandling den 13. maj 2008. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 6 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af DF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse.

Et mindretal i udvalget (DF) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Dansk Folkeparti mener, at et røveri i et privat hjem er en særdeles alvorlig forbrydelse, som er potentielt traumatiserende for ofret, og som bør straffes væsentligt strengere, end tilfældet er i dag, jf. de eksempler på domme på dette område, som findes i justitsministerens svar af 8. februar 2008 på Folketingets Retsudvalg alm. del – spørgsmål 71.

Dansk Folkeparti har i beslutningsforslaget taget udgangspunkt i Rigspolitiets opgørelse over hjemmerøverier. Af justitsministerens svar på spørgsmål 1, hvori Rigspolitiets definition på et hjemmerøveri fremlægges, fremgår det meget tydeligt, at der er tale om, at hjemmerøverierne omfattet i Rigspolitiets opgørelse er ualmindelig grove forbrydelser.

Dansk Folkeparti er på den baggrund af den overbevisning, at de strafskærpelser, som er indeholdt i B 117 er den rette fremgangsmåde til at sikre, at gerningsmændene for disse forbrydelser idømmes en rimelig straf.

Derfor er det naturligvis meget skuffende, at der ikke kunne findes flertal for disse skærpelser. Det er endvidere ærgerligt, at et flertal i Folketinget betragter minimumsstraffe som et tabu, som ikke åbent kan inddrages i debatten om, hvilke retlige redskaber der er de rigtige at anvende.

Med hensyn til den skærpede praksis på dette område, som Rigsadvokaten lægger op til, jf. bl.a. justitsministerens svar på spørgsmål 6, så ser Dansk Folkeparti naturligvis positivt på dette, men konkluderer samtidig, at det på nuværende tidspunkt er noget uklart, hvilken effekt denne skærpede praksis vil have. Det er et område, som må overvåges nøje for at se, om man opnår tilstrækkeligt skærpede straffe.

For Dansk Folkeparti er det vigtigt med en forstærket forebyggende indsats på dette område. Dansk Folkeparti hilser det derfor velkommen, at Det Kriminalpræventive Råd er ved at iværksætte et projekt med fokus på forebyggelse af indbrud, og at den i denne forbindelse etablerede projektgruppe også har mulighed for at arbejde med røverier i private hjem.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

 

  Kim Andersen (V) Â  Søren Pind (V) Â  Karsten Nonbo (V) Â  Peter Skaarup (DF) fmd.  Marlene Harpsøe (DF) Â  Colette L. Brix (DF) Â  Tom Behnke (KF) Â  Vivi Kier (KF) Â  Naser Khader (NY) Â  Karen Hækkerup (S) Â  Magnus Heunicke (S) Â  Mogens Jensen (S) Â  Julie Skovsby (S) Â  Anne Baastrup (SF) nfmd.  Karina Lorentzen (SF) Â  Simon Emil Ammitzbøll (RV) Â  Line Barfod (EL) 

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Ny Alliance (NY)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

9

 

Uden for folketingsgrupperne

2

Enhedslisten (EL)

4

 

(UFG)

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 117

Bilagsnr.

Titel

1

Rigsadvokaten Informerer, nr. 8/2008, vedrørende røverier begået i private hjem m.v.

2

Kopi af Retsudvalgets alm. del – svar på spørgsmål 71, fra justitsministeren, vedrørende røverier mod private hjem

3

Kopi af Retsudvalgets alm. del – svar på spørgsmål 587, fra justitsministeren, vedrørende hjemmerøverier

4

Meddelelse om udvalgsbehandlingen indtil videre

5

1. udkast til betænkning

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 117

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om, hvilken fremgangsmåde man har anvendt med henblik på at opgøre antallet af røverier i private hjem, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om forskellen i oplysninger om antallet af hjemmerøverier, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om, hvad ministeren kan oplyse angående gerningsmændene til røverier i private hjem, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om en redegørelse for, i hvilket omfang bølgen af røverier i private hjem har et organiseret præg, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om projektgruppe nedsat af Det Kriminalpræventive Råd, som bl.a. skal arbejde med forebyggelse af røverier i private hjem, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

6

Spm. om, hvilken effekt i forhold til strafudmåling ministeren vurderer, at de initiativer, som politiet og anklagemyndigheden har taget i forhold til røverier i private hjem, vil have, til justitsministeren, og ministerens svar herpå