Ministeren for sundhed og forebyggelse (Jakob Axel Nielsen):
Fru Pia Christmas-Møller opfordrer regeringen til at indføre en standard, hvor alle over 18 år bliver bedt om at oplyse deres personlige standpunkt til spørgsmålet om organdonation. Standpunktet skal noteres i Donorregistret og kan til enhver tid ændres af den enkelte. Forslagsstilleren vil pålægge den enkelte en pligt til at svare, men der er ikke knyttet sanktioner til at undlade det. Forslagsstilleren vil gennemføre den foreslåede ordning ved udsendelse af blanketter sammen med andre offentlige papirer, herunder sygesikringsbevis, eller ved besøg hos praktiserende læge. Det foreslås, at oplysninger om hjernedød og hjernedødskriteriet bør indgå som et element i køreundervisningen og også gerne i læseplanerne i folkeskolen og gymnasiet.
Jeg har stor sympati for forslagsstillerens ønske om, at flest mulige tager stilling til organdonation, men forslaget går videre end det, der hidtil har været regerings linje i oplysningsindsatsen om organdonation. Den hidtidige linje har været, at det er frivilligt, om man ønsker at tage stilling til spørgsmålet, og på hvilken måde man ønsker at tilkendegive sin holdning. Det har også hele tiden været linjen, at det er en personlig og privat stillingtagen, som offentlige myndigheder ikke nødvendigvis skal have indsigt i, ligesom praktiserende læger m.v. ikke behøver at kende den enkeltes holdning.
Spørgsmål om organdonation er et meget, meget vanskeligt emne, hvor jeg mener, at vi skal tænke os grundigt om, inden vi ændrer noget. Bl.a. skal man efter min mening være meget opmærksom på risikoen for, at forslaget ikke vil gavne ønsket om at få flere potentielle donorer til rådighed. Der kan tværtimod være en risiko for, at mange vil svare »ved ikke« eller ligefrem vil nedlægge forbud mod donation, fordi de føler sig presset til at svare.
Jeg synes også, at vi skal tænke meget over, hvad vi vinder ved forslaget i forhold til det nuværende system, hvis vi får en række tilmeldinger i kategorien »ved ikke«, hvis nogle ligesom i dag undlader at tilmelde sig, eller hvis vi måske får flere tilkendegivelser imod, fordi staten ikke skal bestemme over deres krop, eller hvad der kan være folks baggrund.
Spørgsmålet er derfor, om de midler, der foreslås, er acceptable, og hvilken merværdi forslaget giver i forhold til den indsats, der allerede er i gang. Hele målet med den nuværende oplysningsindsats er at få så mange som muligt til at tage stilling til organdonation. Denne stillingtagen kan ske på tre ligeværdige måder: 1) ved at tilmelde sig Donorregistret, 2) ved at udfylde og bære et donorkort på sig, eller 3) ved at fortælle de pårørende om ens stillingtagen.
Den enkelte opfordres også til at tage spørgsmålet op sammen med sin familie og sine pårørende. Det vil hjælpe de pårørende i en i forvejen meget svær situation til at vide, hvad de skal gøre, hvis de kommer til at stå over for spørgsmålet om, hvorvidt en nær pårørende skal være organdonor. Målet er også at gøre det så let som muligt at tilkendegive sin holdning.
Det er netop det, vi konstant arbejder med i forbindelse med den årlige oplysningsindsats om organdonation og her senest med den ekstraordinære oplysningskampagne, man har kunnet se i medierne og i bybilledet i den seneste måneds tid.
Et af initiativerne for at få flere til at tage stilling på en let måde er udsendelse af tilmeldingskort sammen med sygesikringsbeviset. Alle mellem 18 og 70 år, som af den ene eller anden grund skal have et nyt sygesikringskort, får sammen med det nye kort tilsendt et tilmeldingskort til Donorregistret, det vil f.eks. sige, når man skifter læge, har tabt sit sygesikringskort eller har fået ny adresse.
Dertil kommer, at der er etableret mulighed for at tilmelde sig Donorregistret via sundhed.dk. Det er en mulighed, som er blevet den mest anvendte tilmeldingsmetode, måske fordi den er så nem og næsten alle har adgang til computer, i hvert fald alle unge og yngre.
Oplysningsindsatsen fokuserer i høj grad på de helt unge. Der har tidligere været afholdt stilekonkurrence om organdonation og hjernedød, og for et par år siden blev der lagt undervisningsmateriale på hjemmesiden EMU, Danmarks undervisningsportal. Der indgår undervisningsmateriale både i fagene dansk, samtidsorientering og biologi. Det er materiale, som også omfatter opgavesæt, som henvender sig både til folkeskoleelever og gymnasieelever.
Der er sidste år som led i oplysningsindsatsen sendt plakater ud til gymnasierne med opfordring til at tage stilling til organdonation. De unges mulighed for at søge materiale til opgaver eller til egen privat oplysning er også tilgodeset på Transplantationsgruppens hjemmeside, som indeholder oplysninger om f.eks. tilmelding og ventelister. Transplantationsgruppen sender også ofte gruppens informatører ud på skoler for at informere om organdonation og transplantation.
Sidste år igangsatte Sundhedsstyrelsen et initiativ med henblik på at få materiale om organdonation ud på køreskoler. Initiativet munder i den nærmeste fremtid ud i, at der sendes plakater og donorfoldere ud til landets køreskoler.
Der er således mange initiativer i gang med det formål at give oplysninger til særlig de unge. Og de får også med de igangværende initiativer i et stort omfang donorfoldere med tilmeldingskort til Donorregistret, sådan at de kan tilmelde sig, hvis de ønsker det.
Samtidig er jeg opmærksom på, at Etisk Råd her til efteråret vil udsende en redegørelse om organdonation. Så vidt jeg har forstået, planlægger Etisk Råd bl.a. at se på de etiske aspekter ved formodet samtykke og ved oplysningskampagner. Jeg forstår også, at man bl.a. overvejer at se på de etiske aspekter ved igennem kampagner og lignende at få folk til at tage stilling. Jeg synes, det ville være mest hensigtsmæssigt, at vi kender resultaterne af Etisk Råds overvejelser, inden vi eventuelt giver os i kast med at ændre på regler eller på den måde, vi oplyser om organdonation på. Når så Etisk Råd har afgivet sin redegørelse, vil jeg med den som baggrund fremlægge en handlingsplan, hvor vi ser på, om vi griber oplysningsindsatsen m.v. rigtigt an, og om vi kan gøre det endnu nemmere at tilkendegive sin holdning.
Jeg synes i øvrigt også, at vi skal passe på ikke kun at koncentrere al opmærksomheden om de 18-årige - også vi mere modne kunne jo blive glimrende donorer, hvis uheldet var ude. Jeg synes, at det ville være en god idé, hvis vi i disse overvejelser lader indgå, hvorvidt vi kan få donorfolderen sendt ud med andre offentlige papirer end lige sygesikringskortet. Nu ved jeg godt, at man sender færre og færre papirer ud som følge af digitaliseringen, men Folketinget sender jo netop ud til den gruppe, som forslagsstilleren ønsker skal tage stilling. Man sender jo en populærudgave af grundloven ud til alle 18-årige. Jeg synes, at det ville være en positiv tilkendegivelse om, at man vil noget på det her området fra Folketingets side, hvis man sender donorfolderen sammen med grundloven i brevet til de 18-årige. Det synes jeg også vi kan tage op i handlingsplanen, når vi har fået Etisk Råds redegørelse.
Jeg er glad for, at det nationale organdonationscenter også er nævnt i bemærkningerne til forslaget. Det er jeg, fordi jeg har en forventning om, at arbejdet i centeret vil være med til at sikre, at spørgsmålet om organdonation i fremtiden vil blive stillet i alle tilfælde, hvor der er en mulig donor, sådan at vi sikrer os, at der på den konto ikke går organer til spilde. Centeret kan ruste sygehusene til at være mere opmærksomme på eventuelle donorer og til at være mere opmærksomme på at få talt med de pårørende om spørgsmålet. Centeret kan også hjælpe med de praktiske ting i forbindelse med det at have en mulig donor på en afdeling, og det synes jeg er væsentligt og vanskeligt.
En anden grund til, at jeg er glad for, at centeret nævnes, er, at det ikke så meget er forskelle i lovgivningen de forskellige lande imellem, som er afgørende for donationsretten; det er derimod snarere den måde, man vælger at organisere organdonationsarbejdet på, som er afgørende. Det er netop det, vi prøver at styrke med oprettelsen af det nationale organdonationscenter, som jeg synes at vi skal give lidt tid til at vise sin berettigelse.
Som nævnt tidligere er der en række initiativer i gang over for unge, men det er en meget vigtig sag at få så mange som muligt til at tage stilling. Men de unge, som forslaget omhandler, får i et stort omfang allerede materiale og oplysninger om organdonation, og dette udvides i nærmeste fremtid med foldere og materiale hos kørelærerne. De har derfor alle mulighed for at tage stilling til organdonation. Etisk Råd er i gang med en redegørelse om organdonation, og den vil jeg foreslå at vi bruger som udgangspunkt for et serviceeftersyn af oplysningsindsatsen og til at fremlægge en handlingsplan, hvor vi ser på, om vi kan gøre andet eller mere for at få befolkningen til at tage stilling.
Det er på den baggrund regeringens opfattelse, at der ikke skal ændres på reglerne om organdonation som foreslået på nuværende tidspunkt, og regeringen kan derfor ikke støtte forslaget.