Â
Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K
|
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 98 (alm. del) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 6. marts 2008.
Med venlig hilsen
Helge Sander
Â
Spørgsmål nr. 98 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 6. marts 2008 til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (alm. del)
Spørgsmål 98
Ministeren bedes redegøre for, hvoraf det fremgår i lovgivningen på videnskabsministerens område, herunder relevante bekendtgørelser, at der ikke må opkræves brugerbetaling for ordinære videregående uddannelser i Danmark, det såkaldte gratisprincip?
Svar
Inden for Videnskabsministeriets ressortområde er det alene universiteter, som er omfattet af universitetsloven, der kan godkendes til at udbyde videregående uddannelser med offentligt tilskud.
Universitetsloven hjemler, hvilke uddannelser universiteterne kan udbyde, og hvorledes uddannelsesudbuddet finansieres. Universitetsloven fastsætter således, hvornår universitetet skal opkræve deltagerbetaling af studerende. I øvrige tilfælde må universitetet ikke opkræve betaling af studerende.
I medfør af universitetslovens § 4, jf. lovbekendtgørelse nr. 1368 af 7. december 2007, kan universitetet udbyde følgende forskningsbaserede heltidsuddannelser, som er selvstændige, afrundede uddannelsesforløb:
1. Bacheloruddannelse på 180 ECTS-point.
2. Kandidatuddannelse på 120 ECTS-point.
3. Ph.d.-uddannelse på 180 ECTS-point.
Disse uddannelser finansieres fuldt ud af staten, og universitetet mÃ¥ derfor ikke opkræve betaling for deltagelse i denne undervisning og i de prøver og anden bedømmelse, der indgÃ¥r i eksamen. Universitetet kan dog opkræve fuld betaling for deltagelse i undervisning og i prøver fra ph.d.-studerende, hvis uddannelse finansieres af eksterne midler, jf. universitetslovens § 27.  Â
Det følger imidlertid af universitetslovens § 26, stk. 2, som er en ændring af universitetsloven fra 2005, jf. lov nr. 337 af 18. maj 2005, at universitetet skal opkræve fuld deltagerbetaling for visse udenlandske studerende. Det drejer sig om studerende, der hverken efter EU-retten, herunder EØS-aftalen, eller konventioner og internationale aftaler, som Danmark har indgået, har krav på ligestilling med danske statsborgere, for så vidt angår adgang til gratis uddannelse. Bestemmelsen blev udmøntet ved bekendtgørelse nr. 283 af 31. marts 2006 om ændring af bekendtgørelse om tilskud og regnskab m.v. ved universiteterne, jf. § 1, stk. 4 og 5, i den gældende bekendtgørelse nr. 1373 af 10. december 2007.
Det vil således kræve en ændring af universitetsloven, såfremt det skulle være lovligt for universiteterne at opkræve deltagerbetaling fra andre, som optages og indskrives på universiteternes heltidsuddannelser, end visse udenlandske studerende.