Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

Hermed fremsendes svar på alm. del - spørgsmål nr. 5 og 6 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 12. december 2007.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


 

Alm. del - spørgsmål nr. 5 og 6 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 12. december 2007 til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling.

 

 

Spørgsmål 5

 

Er ministeren enig med den undersøgelse foretaget af Nemertes Research Group (http://www.nemertes.com/ii) der forudser store kapacitetsproblemer på internettet om kun to år?

 

Svar

 

Undersøgelsen peger på begrænsninger særligt vedrørende den del af infrastrukturen, som forbinder slutbrugeren med internetleverandøren og ikke kapacitetsproblemer i selve internettet. Ligeledes må det bemærkes, at rapportens forudsigelser alene vedrører det nordamerikanske marked og dermed ikke umiddelbart kan overføres til danske forhold.

 

Det er dog altid godt med bidrag til den internationale debat omkring fremtidens internet og behovet for investeringer i en fortsat bedre infrastruktur.

 

Spørgsmål 6

 

Hvilke initiativer vil ministeren - i givet fald - iværksætte for at sikre at der bliver foretaget de nødvendige investeringer af 'backbone-leverandørerne' (som bl.a. TDC) så de kapacitetsmæssige flaskehalse forebygges i tide?

 

Svar

 

Det er klart, at der løbende skal arbejdes for, at der ikke opstår flaskehalse i vores elektroniske infrastruktur, og at der foretages de fornødne investeringer i forhold til udbygning af kapacitet og hastigheder.

 

Såvel investeringer til udbygning af kapacitet og konkurrence på bredbåndsmarkedet er centrale omdrejningspunkter i den telepolitiske aftale fra 1999.

 

Udbygningen af vores elektroniske infrastruktur skal ske på markedsvilkår. Sund konkurrence på markedet er et middel til at sikre denne udvikling. Derfor er det vigtigt, at der ikke er utilsigtede barrierer for markedsaktørernes konkurrence. Dette sikres gennem det sektorspecifikke konkurrencetilsyn, som skal imødegå de konkurrenceproblemer, der er på området, og hvis væsentligste mål blandt andet er at tilskynde til investeringer i infrastruktur.

 

I Danmark sker der en fortsat udbygning af den bagvedliggende infrastruktur og den del af infrastrukturen, som forbinder slutbrugeren med internetleverandøren.

 

Der kommer stadigt flere teknologier på markedet. Således er elselskaberne ved at rulle fiberkabler ud til brugerne en række steder i Danmark. Og anvendelsen af trådløse teknologier bliver stadig mere udbredt. Endelig forøges kapaciteten i kobbernettet ved at rykke DSL-udstyret tættere på brugerne. Dette giver alt sammen mulighed for, at brugeren kan få hurtigere hastigheder, hvorved risikoen for kapacitetsmæssige flaskehalse mindskes.

 

IT- og Telestyrelsen følger løbende udviklingen på området. I den forbindelse kan jeg nævne, at styrelsen netop har udsendt Bredbåndskortlægningen 2007, der blandt andet viser udviklingen inden for de forskellige bredbåndsteknologier.

 

Jeg har netop oversendt Bredbåndskortlægningen 2007 til udvalget.