Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 30 (Alm. del), som Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi har stillet til justitsministeren den 18. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 30 (Alm. Del) fra Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi:

 

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Værdiløs internet-overvågning bliver dyrere end frygtet” fra Com On den 11. januar 2008 – særligt bedes ministeren forholde sig til, om der er sammenhæng mellem omkostningerne og det udbytte overvågningen giver.”

 

Svar:

 

I den i spørgsmålet nævnte artikel citeres en professor for at sige, at logning af oplysninger om internettrafik er værdiløst, fordi politiet ikke kan anvende de oplysninger, som skal logges i medfør af logningsbekendtgørelsen.

 

Endvidere citeres en ansat hos TDC for at sige, at telebranchen ser ud til at skulle foretage et større antal logninger, end branchen hidtil har antaget.

 

Justitsministeriet kan hertil oplyse, at det er ministeriets opfattelse, at logningsbekendtgørelsen er både nødvendig og egnet til at nå sit mål.

 

Efter logningsbekendtgørelsen skal udbydere af elektroniske kommunikationsnet- eller tjenester til slutbrugere foretage registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik, der genereres eller behandles i udbyderens net, således at disse oplysninger vil kunne anvendes som led i efterforskningen og retsforfølgningen af strafbare forhold. De oplysninger om teletrafik, herunder om internettrafik, som logges, vil således ofte udgøre et centralt element i efterforskningen og retsforfølgningen af sager vedrørende alvorlig kriminalitet.

 

For så vidt angår erhvervslivets omkostninger i forbindelse med logningsbekendtgørelsen kan Justitsministeriet oplyse, at en arbejdsgruppe med deltagelse af repræsentanter for IT- og telebranchen, boligforeningerne, Videnskabsministeriet og IT- og Telestyrelsen var tæt inddraget i forbindelse med udarbejdelsen af logningsbekendtgørelsen.

 

Arbejdsgruppen drøftede en række spørgsmål i relation til logningsforpligtelsen, herunder spørgsmål af mere teknisk karakter. På baggrund af drøftelserne fandt man frem til en model, som samlet set må anses for proportional og afbalanceret og samtidig økonomisk overkommelig for telebranchen.