Svar på spørgsmål 215 (Alm. del):
I brev af 15. september 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:
Spørgsmål 215:
"Er det ministerens vurdering, at personer med handicap har de samme muligheder for at studere i udlandet, som andre studerende fra Danmark?"
Svar:
Med lov om specialpædagogisk støtte til de videregående uddannelser, der trådte i kraft i 2001 med senere ændringer, samt med ændringen af SU-loven i 2004, hvor muligheden for at søge om handicaptillæg blev indført, er det tilstræbt at give studerende med handicap de samme muligheder som andre studerende. Dette gælder også ved studier i udlandet – såvel i forbindelse med kortere ophold som led i en dansk uddannelse som ved optagelse på en hel uddannelse.
I bekendtgørelse om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelse er der fastsat en række støtteformer, som erfaringsmæssigt dækker behovet for specialpædagogisk støtte, og som alle kan medbringes til udlandet. Støtte til uddannelse i udlandet kan ikke overstige det økonomiske niveau, hvorpå der kan ydes støtte i Danmark. Endelig fremgår det af loven, at det skal være praktisk muligt at tilvejebringe den nødvendige støtte. Denne bestemmelse omhandler ikke specielt studier i udlandet, men vanskeligheder med at tilvejebringe nødvendig støtte kan dog være større, når støtten skal leveres i udlandet.
Samlet må det vurderes, at der ikke er væsentlige lovgivningsmæssige barrierer på Undervisningsministeriets område for studerende med funktionsnedsættelser, der vil studere i udlandet. Dog kan der i nogle tilfælde være barrierer i den konkrete udmøntning, idet lokale forhold på de udenlandske uddannelsessteder kan få betydning for etablering af den specialpædagogiske støtte.