Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 168 (Alm. del - bilag) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 20. maj 2008.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


 

Spørgsmål nr. 168 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 20. maj 2008 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del - bilag 160).

 

 

 

Spørgsmål 168

 

Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Allan Risbo m.fl. om tidsskriftstilskud m.v., jf. UVT alm. del – bilag 160, samt orientere udvalget om, hvilke tiltag ministeren vil iværksætte for at sikre, at mindre danske videnskabelige tidsskrifter kan bevare deres eksistens?

 

Svar

 

Jeg har noteret mig henvendelsen fra Allan Risbo m.fl. Henvendelsen er underskrevet af 38 danske humanistiske tidsskrifter, og seks af disse modtager støtte fra Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation. Rådet støttede i 2007 32 tidsskrifter med et samlet beløb på 870.000 kr. Beløbet udgjorde under en procent af rådets samlede uddelte midler sidste år.

 

Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation er en del af Det Frie Forskningsråd og er dermed uafhængigt af regeringen. Jeg ønsker ikke at bryde med armslængdeprincippet ved at blande mig i rådets dispositioner. Jeg stoler på, at Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation træffer meget kvalificerede beslutninger vedrørende rådets støtteformer. Rådet består af anerkendte forskere, som har et grundigt kendskab til humanistisk forskning.

 

Jeg har i november 2007 tiltrådt Rådet for Konkurrenceevnes konklusioner om videnskabelig information i den digitale tidsalder. Medlemsstaterne bliver blandt andet opfordret til at styrke de nationale strategier og strukturer for adgang til og formidling af videnskabelig information. Videnskabsministeriet arbejder med en implementering af konklusionerne.

 

Endelig har jeg i forbindelse med besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation:

 

”Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation tildeler midler til forskningssamfundet på baggrund af kvalitet. I rådets vurdering af ansøgninger om støtte til tidsskrifter vægter et helhedshen­syn til forskerne, til forskningen og til de forskellige måder, resultaterne kan kommunikeres på. Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation ønsker at understøtte humanistiske forskere i at nå bredt ud med deres forsknings­resulta­ter, så de bliver anvendt af flest muligt. Undersøgelser viser, at elektroniske tidsskrifter er mere synlige og læses af flere. Derfor stiller rådet visse krav til tidsskrifter som forudsætning for, at de kan opnå støtte, herunder at papirtidsskrifter skal have en hjemmeside, hvorfra artiklerne er frit tilgængelige i elektronisk form senest et år efter udgivelsen.”