Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 147, 148 og 149 (Alm. del) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 13. maj 2008.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


 

Spørgsmål nr. 147, 148 og 149 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 13. maj 2008 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del).

 

 

 

Spørgsmål 147

 

Ministeren bedes gennemgå, hvad danske forskningsinstitutioner konkret skal stille af krav til forskningsfrihed og borgerlige frihedsrettigheder overfor de kinesiske myndigheder i forskningssamarbejder, evt. i form af en manual eller minimumskrav.

 

Svar

 

Hvilke krav, danske forskningsinstitutioner finder behov for at stille over for kinesiske myndigheder, vil afhænge af den konkrete situation. Fx vil der være behov for at stille forskellige krav afhængigt af, om forskningsarbejdet skal foregå i Danmark eller i Kina.

 

Hvis der viser sig behov for en manual eller noget lignende med punkter relateret til forskningsfrihed og frihedsrettigheder, som vil være relevante at overveje i forbindelse med indgåelse af kontrakter om forskningsarbejde, vil jeg naturligvis tage initiativ til at få udarbejdet en sådan.

 

 

Spørgsmål 148

 

Kan ministeren oplyse, om den svenske regerings tilbud om at betale et professorat i menneskerettigheder ved Pekings Universitet, og kan ministeren oplyse om den danske regering har planer om at gøre noget lignende

 

Svar

 

Den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt var på officielt besøg i Kina den 12. - 16. april 2008. Den 14. april 2008 besøgte Fredrik Reinfeldt Peking University, herunder det masterprogram i Human Rights og International Law som Sverige er med til at finansiere gennem Raoul Wallenberg-instituttet. I sin tale på Peking University meddelte Fredrik Reinfeldt, at Sverige fremover vil finansiere en gæsteprofessor i menneskerettigheder ved Peking University. I første omgang er bevillingen for tre år. Det forventes, at stillingen vil blive besat af en kinesisk professor.

 

Jeg synes, det svenske arbejde med at styrke bevidstheden om menneskerettigheder gennem Rauol Wallenberg-instituttet er meget positivt, og at instituttets arbejde i Kina er imponerende. Jeg har derfor også taget den svenske regerings tilbud om at finansiere en professor i menneskerettigheder til efterretning. Den danske regering har ikke på nuværende tidspunkt konkrete planer om et tilsvarende forslag, men afventer arbejdet med at implementere Videnskabsministeriets strategi for vidensamarbejde mellem Danmark og Kina for at sikre en sammenhængende dansk indsats på vidensområdet.

 

 

Spørgsmål 149

 

Kan ministeren oplyse om samarbejdet med de kinesiske myndigheder alene er rettet mod de erhvervsrettede teknisk-naturvidenskabelige og medicinske områder eller, om der også indgår samfundsvidenskab og humaniora og i givet fald, hvilke dele heraf der indgår i strategien.

 

Svar

 

Videnskabsministeriets Kina-strategi gælder for alle hovedområder på universiteterne, herunder også samfundsvidenskab og humaniora. Målet med strategien er bl.a. at øge danske forskeres og studerendes adgang til og indsigt i kinesiske uddannelses-, forsknings- og innovationsmiljøer. Dette gælder på alle områder, herunder også det samfundsvidenskabelige og det humanistiske.

 

I strategien lægges der vægt på gensidigheden i samarbejdet, og der er identificeret en række styrkepositioner og fokusområder, herunder design og arkitektur, kultur- og sprogforståelse, virksomhedsledelse og organisationsudvikling samt velfærds- og samfundsforskning.

 

Der er også yderligere muligheder for samarbejde inden for det samfundsvidenskabelige og humanistiske område mellem danske og kinesiske universiteter, da der i strategien i høj grad lægges vægt på at lette adgangen generelt for danske forskere til samarbejde med kinesiske forskere, herunder at understøtte fælles projekter.