Kort Redegørelse vedr. kritisk omtale af Teknologisk InstitutÂ
Der har i den seneste uge været kritisk omtale af Teknologisk Institut i Nyhedsavisen, og de lokale medier på Bornholm. Instituttet finder kritikken uberettiget, men har valgt at afstå fra at kommentere direkte i pressen.
I stedet er der udsendt nedenstående pressemeddelelse, hvoraf det bl. a. fremgår at Instituttet fastholder sin generelle anbefaling til forsigtighed med opstilling af rottespærrer.
Ingen medier har valgt at kommentere pÃ¥ meddelelsenÂ
Bjørn Lykke Jensen
Direktør, Byggeri
Dat: 15-10-2007
Pressemeddelelse:
Teknologisk Instituts afprøvning af rottespærrer
På baggrund af medieomtalen af Teknologisk Instituts sagsbehandling af opfindelsen af en rottespærre, udsender Teknologisk Instituttet denne pressemeddelelse.
Sagsbehandling ved afprøvning af opfindelser som fx en rottespærre
For at en rottespærre skal kunne sælges frit på markedet, skal den være testet af et anerkendt institut. Når Teknologisk Institut afprøver nye produkter som fx en rottespærre, undersøges produktet via en række godkendte prøvningsmetoder. Testrapporten sendes herefter til Erhvervs- og Byggestyrelsen, som så enten godkender eller afviser den pågældende rottespærre.
For det pågældende produkt, som omtales i Nyhedsavisen, kunne de sædvanlige godkendte metoder imidlertid ikke finde anvendelse. Hertil kom, at produktet betjener sig af et princip med en såkaldt dobbelt vandlås, som erfaringsmæssigt har vist sig problematisk.
Dette betød, at sagsforløbet blev noget længere og mere komplekst end normalt, inden produktet opnåede en betinget godkendelse fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. En betinget godkendelse betyder i henhold til de gældende regler, at produktet kan anvendes, men at lokale forhold i hvert enkelt tilfælde skal tages i betragtning, før produktet kan tages lovligt i brug.
Lokale forhold afgør, hvor ofte en rottespærre bør tilses
Hvor ofte en rottespærre bør tilses, beror på mange forskellige forhold, herunder hvor stort faldet i kloakken er, kloakkens dimensioner, vandgennemstrømningen mv. Vi ved fra vores dialog med kommuner, kloakmestre og private husejere, at når en rottespærre sættes ned i kloaksystemet, øges risikoen for tilstopning, og at risikoen er afhængig af det lokale ledningsnets geometri, tilstand mv. Vi anbefaler derfor generelt, at man som udgangspunkt er forsigtig og tilser en nyetableret rottespærre hver anden eller hver fjerde uge, indtil man har etableret lokale erfaringer med produktet. Der er 7-8 forskellige rottespærrer i handelen på det danske marked.