|
|
Kortlægning af de ordinære sproguddannelser på de danske universiteter[1]
Indledning
På baggrund af debatten om sproguddannelsernes situation har Universitets- og Bygningsstyrelsen udarbejdet en kortlægning af sproguddannelserne på de danske universiteter for perioden 2002-2007.
Kortlægningen giver et bredt overblik over, hvilke sproguddannelser der er på de danske universiteter, samt studenteroptag og frafald i forhold til det generelle billede.
Herudover gives der eksempler på:
- hvordan sproguddannelserne er opbygget
- hvordan sprogindlæringen er organiseret
- hvordan universiteterne har koordineret udbuddet
- hvordan sproguddannelserne er finansieret
For erhvervssprogene: arabisk, engelsk, fransk, italiensk, japansk, kinesisk, russisk, spansk og tysk, er der tillige redegjort for:
- arbejdsstyrkens størrelse og ledighed
- tendenser i valg af brancher
Til sammenligning er der redegjort for de samme oplysninger for kultursprogsuddannelserne inden for de nævnte sprog.
Udover disse ni sprog undervises der i 34 sprog på de kulturbærende uddannelser.
Kildematerialet
Tal for optag af nye studerende er baseret på tal fra Den koordinerede tilmelding, som hvert år den 28. juli opgør, hvor mange studerende, der tilbydes optag på universiteternes bacheloruddannelser. Ved flere sproguddannelser angiver tallene fra Den koordinerede tilmelding dog ikke, hvilket sprog den studerende optages på. For at kunne lave sprogspecifikke opgørelser, er tallene fra Den koordinerede tilmelding for visse sproguddannelser erstattet af tal indhentet direkte fra en række universiteter. Universiteterne opgør antallet af nye studerende per 1. oktober de pågældende år. Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem tal fra Den koordinerede tilmelding og universiteternes egne tal, da der kan forekomme ekstra optag eller frafald af nye studerende i perioden fra 28. juli til 1. oktober. Disse overensstemmelser vurderes imidlertid ikke at have nogen væsentlig betydning for de tendenser for optaget, som de anvendte tal viser.
Tal for arbejdsstyrken og ledighedsgrad er baseret på universiteternes indberetninger til Danmarks Statistik.
Sproguddannelsernes opbygning
De kulturbærende sproguddannelser er almindeligvis bygget op omkring sprogvidenskab, det pågældende lands litteratur, kultur, samfundsforhold og historie, hvor sproget bruges som et redskab til at studere de nævnte elementer. Sprogfagene kan dels læses som hovedfag, men der er også gode muligheder for at læse sprogfag som tilvalg, hvor man kombinerer sit hovedfag, eksempelvis medievidenskab eller historie med et sprogfag, som kan understøtte den studerendes hovedfag. De studerende har altså via deres valgfag rige muligheder for selv at præge profilen på deres uddannelse. Herudover er der mulighed for at kombinere et hovedfag med gymnasiesidefag i et af de sprog, som der undervises i på de gymnasielle uddannelser.
Fokus på de erhvervsrettede sproguddannelser er i højere grad rettet mod virksomhedernes behov. Der er fokus på de sproglige, kulturelle og kommunikative kompetencer samt på det tekniske, juridiske og økonomiske sprog og tolkning. Uddannelserne kombinerer disse sprogkompetencer med erhvervsrettede elementer som eksempelvis virksomhedsøkonomi, kommunikation, PR, marketing eller lignende. Eksempelvis er kandidatuddannelsen cand.ling.merc. opbygget ved, at den studerende læser et af sprogene: Engelsk, fransk, italiensk, russisk, spansk eller tysk i kombination med en af profilerne: Kommunikation, Interkulturelle Markedsstudier, Amerikanske Studier, Europæiske Studier eller Translatør og Tolk.[2] Det er altså via cand.ling.merc.-uddannelsen, at man kan uddannes til translatør og tolk.
Herudover er der mulighed for at tage en translatøreksamen ved Handelshøjskolen i København i de sprog, som universitetet ikke selv udbyder uddannelser i. Der er ikke tale om en decideret uddannelse, men om et selvstudium, der leder til translatøreksamen.
Translatøreksamen og cand.ling.merc.-uddannelsen giver mulighed for at søge Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om autorisation som translatør, der er en beskyttet titel. Der er pt. 2.759 autoriserede translatører i Danmark. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvilke sprog de er autoriseret inden for.
Herudover har Handelshøjskolen tidligere udbudt en masteruddannelse i konferencetolkning til EU´s institutioner. Uddannelsen blev sidste gang udbudt i 2003. Der dimitterede 17 studerende fra den pågældende årgang. Handelshøjskolen i København har ingen aktuelle planer om at udbyde den igen, men hvis der opstår behov i forhold til de europæiske institutioner, og der kan findes finansiering, vil uddannelsen blive udbudt igen.[3]
Langt størstedelen af de erhvervssproglige bachelorer og kandidater finder beskæftigelse i erhvervslivet, hvor de gør brug af deres kompetencer inden for fremmedsprog i sammenhæng med eksempelvis erhvervsøkonomi, management, markedskommunikation etc. De kandidater, som i deres uddannelse har specialiseret sig som translatør og tolk løser som oftest opgaver for en række virksomheder, der har outsourcet tolke- og translatøropgaver af juridiske, tekniske og økonomiske dokumenter.
Såfremt Handelshøjskolen i København vælger at nedlægge erhvervssprogsuddannelserne på bachelor- og kandidatniveau med italiensk og russisk og cand.ling.merc.-profilen Translatør og tolk, så vil det medfører, at italiensk og russisk fremover kun vil blive udbudt, som kultursprog, mens translatør og tolkeuddannelsen for de øvrige sprog stadigvæk vil blive udbudt på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet. Det vides ikke, om andre universiteter vil udbyde erhvervssprogsuddannelser i italiensk og russisk eventuelt i samarbejde med kultursprogsuddannelser inden for de samme sprog. Bilag et viser, hvilke sprog der undervises i på de forskellige universiteter, og bilag to til syv viser, hvilke sproguddannelser der udbydes på de forskellige universiteter.
Organisering af sprogindlæringen
Inden for de fleste sprogfag foregår indlæringen på hold, hvor de studerende fra samme uddannelse og årgang studerer sammen. På sproguddannelser med få studerende bliver der dog også undervist i sprog på tværs af årgange. Endvidere gør særlige forhold for tolke- og translatøruddannelserne sig gældende, som gør det nødvendigt, at undervisningen foregår på små hold.
Imidlertid har en række institutioner indgået samarbejder om selve sprogindlæringen på tværs af institutioner og fakulteter. Disse samarbejder kan være med til at sikre rentable holdstørrelser.
Eksempelvis indledte Aarhus Universitet og Handelshøjskolen i Aarhus før deres fusion et samarbejde om indlæring af arabisk. De studerende på Arabisk sprog og islamisk kultur fra Aarhus Universitet og studerende på Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Arabisk og kommunikation fra Handelshøjskolen i Aarhus bliver undervist sammen i arabisk sprog på Aarhus Universitet, mens uddannelsernes øvrige elementer foregår på de respektive institutioner.
Inden for de klassiske sprog har Det Humanistiske Fakultet og Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet igennem en årrække samarbejdet om den propædeutiske undervisning i græsk og latin, så studerende inden for eksempelvis teologi, klassisk arkæologi, religion, græsk og latin har modtaget propædeutisk undervisning sammen.
Udover samarbejder på tværs af institutioner og fakulteter har eksempelvis Syddansk Universitet – Odense valgt at lægge kultursprogsuddannelserne inden for tysk, spansk, engelsk og fransk sammen med en række af erhvervssprogsuddannelserne på samme institut: Institut for Sprog og Kommunikation. En organisering der kan være med til at udnytte muligheden for fællesundervisning på tværs af uddannelser.
Eksemplerne illustrerer, at der er en række muligheder for at etablere samarbejder om sprogindlæring på tværs af de enkelte universiteters uddannelser eller nytænke organiseringen af de enkelte uddannelser inden for det enkelte universitet med henblik på at sikre, at der uddannes bachelorer og kandidater inden for de uddannelser, som er relevante for det danske samfund og arbejdsmarked.
Koordinering af sproguddannelser
Aarhus Universitet og Syddansk Universitet har aftalt, at kultursprogsuddannelsen i fransk indstilles til nedlæggelse på Syddansk Universitet, så optaget vest for Storebælt samles på Aarhus Universitet samtidig med, at Aarhus Universitet vil nedlægge sidefagsuddannelsen i Oldtidskundskab.
Tilsvarende har Aarhus Universitet og Københavns Universitet aftalt, at kultursprogsuddannelsen i finsk fremover kun udbydes af Københavns Universitet, mens tjekkisk kun udbydes på Aarhus Universitet.
Ovenstående eksempler er med til at samle optaget ét sted og dermed styrke uddannelsesmiljøet.
Udbud af sproguddannelser
På trods af ovenstående eksempler på koordinering er universiteterne i flere tilfælde forsat med at udbyde uddannelser på trods af faldende optag. Eksempelvis har både Københavns Universitet og Aarhus Universitet oprettet italiensk, selvom antallet af optagne studerende er meget lavt. Herudover har Syddansk Universitet valgt at udbyde fransk i 2006 og 2007, dog uden at oprette uddannelserne, da søgningen var for lav, og på trods af erfaringerne fra 2004, hvor uddannelsen heller ikke blev oprettet.
Lave optagstal har dog også medført lukning af uddannelser, som eksempelvis Engelsk på Syddansk Universitet – Esbjerg, Fransk på Aalborg Universitet og Russisk på Syddansk Universitet.
På erhvervssprogsområdet har et markant fald i antallet af studerende på bacheloruddannelserne med to fremmedsprog medført, at Handelshøjskolen i København i 2003 valgte at nedlægge uddannelserne i to fremmedsprog uden engelsk.
Finansiering
Samtlige sproguddannelser modtager taxameterstøtte i henhold til finansloven. Uddannelsestaxameteret for alle sproguddannelser er på 40.000 kr.[4] pr. bestået årsværk. Herudover modtager Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet et tilskud fra finanslovens Småfagsordning med henblik på udbud af undervisning inden for en række småfag, primært sproguddannelser, se bilag otte.
Studenteroptag på sproguddannelserne
Som det fremgår af tabel 1, er studenteroptaget på sproguddannelserne i perioden 2002-2007 steget fra 2.983 til 3.292, med 2004 som atypisk år. Det samlede tal dækker dog over store forskelle i udviklingen i optaget på kultursprogsuddannelserne og SPRØK/erhvervssprogsuddannelserne. Hvor optaget på kultursprogsuddannelserne har været stabilt i perioden, er optaget på erhvervssprogs- og SPRØK-uddannelserne steget med ca. 17 %. Denne stigning skal ses i forhold til stigningen i det generelle optag, som kun har været på ca. 15 %, se tabel to. Bilag 9 og 10 udspecificerer optaget på de forskellige sproguddannelser.
Tabel 1 Optag på bacheloruddannelser på institutionsniveau |
|
|
|
|
|||
Universitet |
|
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
Aarhus Universitet |
Kulturbærende sprog |
303 |
264 |
279 |
335 |
299 |
289 |
|
Erhvervssprog |
441 |
449 |
379 |
392 |
409 |
407 |
|
SPRØK |
91 |
80 |
72 |
113 |
137 |
120 |
Aarhus Universitet i alt |
|
835 |
793 |
730 |
840 |
845 |
816 |
Handelshøjskolen i København |
Erhvervssprog |
618 |
598 |
579 |
691 |
695 |
661 |
|
SPRØK |
195 |
195 |
195 |
195 |
195 |
195 |
Handelshøjskolen i København i alt |
813 |
793 |
774 |
886 |
890 |
856 |
|
Københavns Universitet |
Kulturbærende sprog |
645 |
614 |
571 |
604 |
600 |
638 |
Københavns Universitet i alt |
|
645 |
614 |
571 |
604 |
600 |
638 |
Syddansk Universitet |
Kulturbærende sprog |
117 |
110 |
87 |
147 |
122 |
118 |
|
Erhvervssprog |
325 |
380 |
300 |
407 |
338 |
528 |
|
SPRØK |
67 |
88 |
125 |
132 |
85 |
117 |
Syddansk Universitet i alt |
|
509 |
578 |
512 |
686 |
545 |
763 |
Aalborg Universitet |
Kulturbærende sprog |
96 |
111 |
94 |
114 |
127 |
119 |
|
Erhvervssprog |
85 |
115 |
110 |
95 |
84 |
100 |
Aalborg Universitet i alt |
|
181 |
226 |
204 |
209 |
211 |
219 |
Kulturbærende sprog i alt |
|
1161 |
1099 |
1031 |
1200 |
1148 |
1164 |
Erhvervssprog i alt |
|
1469 |
1542 |
1368 |
1585 |
1526 |
1696 |
SPRØK i alt |
|
353 |
363 |
392 |
440 |
417 |
432 |
Optag i alt |
|
2983 |
3004 |
2791 |
3225 |
3091 |
3292 |
Kilde: Den koordinerede tilmelding og indberetninger fra universiteterne
Tabel 2 Det samlede KOT-optag på universiteterne |
||||||
|
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
Optag |
17.988 |
18.406 |
18.380 |
19.259 |
19.403 |
20.649 |
Optag i alt: |
17.988 |
18.406 |
18.380 |
19.259 |
19.403 |
20.649 |
Kilde: Den koordinerede tilmelding
I tabel 3 kan optaget på kultursprogsuddannelserne inden for engelsk, fransk, italiensk, japansk, kinesisk, russisk, spansk og tysk ses fordelt på universiteter. Optaget inden for arabisk, japansk og kinesisk har med enkelte udsving været svagt stigende. En udvikling der afspejler udviklingen i søgningen til uddannelserne.
Tabel 3 Optag på udvalgte kultursproguddannelser 2002-2007 fordelt på universiteter
Uddannelse |
Universitet |
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
Arabisk |
Aarhus Universitet[5] |
- |
- |
- |
19 |
24 |
23 |
|
Københavns Universitet |
33 |
33 |
33 |
33 |
50 |
40 |
Arabisk samlet optag |
|
33 |
33 |
33 |
52 |
74 |
63 |
Engelsk |
Aarhus Universitet |
147 |
109 |
113 |
110 |
101 |
100 |
|
Københavns Universitet |
206 |
196 |
170 |
211 |
196 |
178 |
|
Syddansk Universitet |
64 |
64 |
70 |
87 |
85 |
79 |
|
Aalborg Universitet[6] |
70 |
88 |
66 |
85 |
? |
? |
Engelsk samlet optag |
|
487 |
457 |
419 |
493 |
382 |
357 |
Fransk |
Aarhus Universitet |
26 |
14 |
22 |
24 |
16 |
11 |
|
Københavns Universitet |
57 |
66 |
42 |
44 |
35 |
57 |
|
Syddansk Universitet |
10 |
8 |
0 |
6 |
0 |
0 |
Fransk samlet optag |
|
93 |
88 |
64 |
74 |
51 |
68 |
Italiensk |
Aarhus Universitet |
11 |
15 |
13 |
16 |
16 |
6 |
|
Københavns Universitet |
24 |
34 |
30 |
25 |
28 |
18 |
Italiensk samlet optag |
|
35 |
49 |
43 |
41 |
44 |
24 |
Japansk |
Aarhus Universitet |
13 |
10 |
10 |
19 |
20 |
20 |
|
Københavns Universitet |
24 |
23 |
23 |
28 |
23 |
24 |
Japansk samlet optag |
|
37 |
33 |
33 |
47 |
43 |
44 |
Kinesisk |
Aarhus Universitet |
12 |
19 |
24 |
55 |
30 |
30 |
|
Københavns Universitet |
23 |
22 |
23 |
27 |
22 |
24 |
Kinesisk samlet optag |
|
35 |
41 |
47 |
82 |
52 |
54 |
Russisk |
Københavns Universitet |
31 |
30 |
26 |
21 |
28 |
21 |
Russisk samlet optag |
|
31 |
30 |
26 |
21 |
28 |
21 |
Spansk |
Aarhus Universitet |
23 |
24 |
29 |
29 |
20 |
30 |
|
Københavns Universitet |
67 |
66 |
66 |
64 |
66 |
66 |
|
Syddansk Universitet |
9 |
13 |
7 |
14 |
11 |
17 |
|
Aalborg Universitet[7] |
15 |
18 |
18 |
23 |
? |
? |
Spansk samlet optag |
|
114 |
121 |
120 |
130 |
97 |
113 |
Tysk |
Aarhus Universitet |
30 |
32 |
20 |
40 |
28 |
32 |
|
Københavns Universitet |
45 |
42 |
43 |
48 |
33 |
46 |
|
Syddansk Universitet |
19 |
14 |
10 |
24 |
16 |
10 |
|
Aalborg Universitet[8] |
11 |
5 |
10 |
6 |
? |
? |
Tysk samlet optag |
|
105 |
93 |
83 |
118 |
77 |
88 |
Kilde: Den koordinerede tilmelding
Note: Herudover har Aarhus Universitet optaget studerende på Slaviske studier, hvor der er mu-lighed for at læse russisk, tjekkisk og serbokroatisk. Optaget har været: 2000: 15, 2001: 13, 2002: 12, 2003: 11, 2004: 13, 2005: 6, 2006: 16, 2007: 14. Det er desværre ikke muligt at sige, hvor mange af de optagne, der har valgt russisk.
Aalborg Universitet har i 2006 og 2007 optaget henholdsvis 127 og 119 pÃ¥ Sprog, som dækker over engelsk, spansk og tysk. Fordelingen pÃ¥ de enkelte sprog kendes ikke.Â
Af tabel tre fremgår det, at flere universiteter udbyder de samme kultursprogsuddannelser, selvom det samlede optag er begrænset. Eksempelvis har både Aarhus Universitet og Københavns Universitet valgt at udbyde italiensk, selvom optaget er faldende, og både Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet valgte at udbyde fransk, selvom der i 2007 blev optaget under 70.
For erhvervssprogene viser tabel 4, at optaget på erhvervssprogsuddannelserne i arabisk, engelsk, kinesisk og spansk er steget, mens optaget på fransk, italiensk, japansk og tosprogskombinationerne er faldet. For så vidt angår fransk vedbliver Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Handelshøjskolen i København med at udbyde uddannelser på trods af faldende optag på alle tre institutioner. For tysk har Aarhus Universitet oplevet et fald, mens Syddansk Universitet og Handelshøjskolen i København har optaget flere studerende.
Herudover bør det bemærkes, at optaget på de bacheloruddannelser, hvor man læser to fremmedsprog, er faldet med ca. 40 %. Dette understreger tendensen fra 2003, hvor Handelshøjskolen i København nedlagde de bacheloruddannelser, hvor man læste to fremmedsprog, hvor engelsk ikke indgik. I bilag 10 er optaget på tosprogskombinationerne og restgruppen udspecificeret.
Tabel 4 Optag på erhvervssproguddannelserne 2002-2007 fordelt på universiteter
Uddannelse[9] |
Universitet |
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
Arabisk i kombination |
Aarhus Universitet[10] |
- |
- |
- |
- |
10 |
6 |
|
Syddansk Universitet[11] |
- |
43 |
- |
84 |
1 |
90 |
Arabisk i kombination i alt |
|
- |
43 |
- |
84 |
11 |
96 |
Engelsk i kombination |
Aarhus Universitet |
213 |
187 |
169 |
250 |
277 |
267 |
|
Syddansk Universitet |
191 |
180 |
226 |
207 |
244 |
283 |
|
Handelshøjskolen i København |
239 |
247 |
256 |
309 |
330 |
328 |
Engelsk i kombination i alt |
|
643 |
614 |
651 |
766 |
851 |
878 |
Fransk i kombination |
Aarhus Universitet |
35 |
56 |
38 |
23 |
38 |
21 |
|
Syddansk Universitet |
13 |
7 |
11 |
13 |
7 |
13 |
|
Handelshøjskolen i København |
35 |
40 |
36 |
44 |
32 |
24 |
Fransk i kombination i alt |
|
83 |
103 |
85 |
80 |
77 |
58 |
Italiensk i kombination |
Handelshøjskolen i København |
25 |
19 |
10 |
14 |
21 |
16 |
Italiensk i kombination i alt |
|
25 |
19 |
10 |
14 |
21 |
16 |
Japansk i kombination |
Handelshøjskolen i København[12] |
32 |
? |
26 |
30 |
25 |
21 |
Japansk i kombination i alt |
|
32 |
? |
26 |
30 |
25 |
21 |
Kinesisk i kombination |
Syddansk Universitet[13] |
- |
- |
- |
- |
- |
29 |
|
Handelshøjskolen i København[14] |
- |
? |
30 |
40 |
40 |
40 |
Kinesisk i kombination i alt |
|
- |
? |
30 |
40 |
40 |
69 |
Russisk i kombination |
Handelshøjskolen i København |
5 |
7 |
15 |
8 |
8 |
8 |
Russisk i kombination i alt |
|
5 |
7 |
15 |
8 |
8 |
8 |
Spansk i kombination |
Aarhus Universitet |
53 |
68 |
57 |
68 |
69 |
69 |
|
Syddansk Universitet |
14 |
13 |
24 |
21 |
22 |
47 |
|
Handelshøjskolen i København |
70 |
71 |
67 |
92 |
89 |
92 |
Spansk i kombination i alt |
|
137 |
152 |
148 |
181 |
180 |
208 |
Tysk i kombination |
Aarhus Universitet |
117 |
105 |
90 |
81 |
76 |
98 |
|
Syddansk Universitet |
17 |
24 |
28 |
32 |
21 |
33 |
|
Handelshøjskolen i København |
38 |
44 |
42 |
54 |
58 |
44 |
Tysk i kombination i alt |
|
172 |
173 |
160 |
167 |
155 |
175 |
To sprogs kombination |
Aarhus Universitet |
114 |
113 |
97 |
83 |
76 |
66 |
|
Syddansk Universitet |
120 |
142 |
117 |
132 |
92 |
95 |
|
Handelshøjskolen i København |
174 |
126 |
97 |
100 |
92 |
88 |
To sprogs kombination i alt |
|
408 |
381 |
311 |
315 |
260 |
249 |
Restgruppe |
Syddansk Universitet |
37 |
59 |
19 |
50 |
36 |
55 |
|
Aalborg Universitet |
85 |
115 |
110 |
95 |
84 |
100 |
|
Handelshøjskolen i København |
195 |
239 |
195 |
195 |
195 |
195 |
Restgruppe i alt |
|
317 |
413 |
324 |
340 |
315 |
350 |
Samlet optag på erhvervssprogsuddannelserne 2002-2007 |
1822 |
1905 |
1760 |
2025 |
1943 |
2128 |
 Kilde: Den koordinerede tilmelding og indberetninger fra universiteterne
Frafald på sproguddannelserne
Frafaldet på sproguddannelserne har i perioden været markant højere end det generelle billede. 50 % af de studerende på kultursprogsuddannelserne er faldet fra under deres bachelor, mens det tilsvarende tal for erhvervssprogsuddannelser er 45 %. Disse frafaldsprocenter skal ses i forhold til den generelle frafaldsprocent, der har været på ca. 33 %[15].
Arbejdsstyrken og dens ledighed
I tabel 5 kan ledighedsprocenten for sproguddannede bachelorer og kandidater ses i forhold til bachelorers og kandidaters generelle ledighed. Det ses, at de sproguddannedes ledighed ligger markant over den generelle ledighed for bachelorer og kandidater. I de følgende tabeller holdes denne ledighedsprocent op i mod ledigheden for de forskellige sproguddannelser.
Tabel 5: Ledighed for sproguddannede bachelorer og kandidater samt ledigheden for bachelorer og kandidater generelt
|
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
Bachelor, sproguddannet |
4,8 % |
5,9 % |
5,7 % |
4,0 % |
Bachelor, generelt |
3,6 % |
4,3 % |
4,1 % |
3,2 % |
Kandidat, sproguddannet |
4,9 % |
6,4 % |
5,5 % |
4,7 % |
Kandidat, generelt |
3,6 % |
4,6 % |
4,1 % |
3,4 % |
Kilde: Danmarks Statistik
Tabel 6 viser, at arbejdsstyrken i perioden 2002-2005 inden for de udvalgte kultursprog steg for både bachelorer og kandidater. I forhold til ledighedsprocenten for samtlige sproguddannelser ligger ledighedsprocenten for de kultursprogsuddannede generelt højere. Især er det værd at bemærke, at italiensk og russisk er de to europæiske sprog, som har den højeste ledighed.
Tabel 6 Arbejdsstyrken og dens ledighedsprocent, kultursprogsuddannede
|
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
||||
|
Arbejds- styrke |
Ledig- hed |
Arbejds- styrke |
Ledig- hed |
Arbejds- styrke |
Ledig- hed |
Arbejds- styrke |
Ledig- hed |
Bachelorer: |
|
|
|
|
|
|
|
|
Engelsk |
669 |
4,6% |
743 |
5,9% |
787 |
6,1% |
785 |
4,5% |
Tysk |
134 |
2,2% |
146 |
7,5% |
152 |
5,9% |
152 |
5,3% |
Fransk |
166 |
3,6% |
185 |
7,0% |
191 |
6,8% |
195 |
4,1% |
Italiensk |
43 |
2,3% |
51 |
0,0% |
57 |
12,3% |
61 |
6,6% |
Spansk |
156 |
2,6% |
178 |
3,9% |
209 |
4,3% |
220 |
5,0% |
Kandidater: |
|
|
|
|
|
|
|
|
Japansk |
13 |
NA |
18 |
NA |
19 |
NA |
19 |
NA |
Japansk-kinesisk |
21 |
23,8% |
25 |
12,0% |
27 |
22,2% |
32 |
9,4% |
Kinesisk |
43 |
11,6% |
43 |
9,3% |
45 |
2,2% |
48 |
8,3% |
Engelsk |
2.466 |
5,8% |
2.599 |
6,8% |
2.753 |
5,5% |
2.920 |
6,2% |
Tysk |
1.027 |
3,6% |
1.065 |
4,6% |
1.087 |
4,0% |
1.115 |
3,6% |
Arabisk |
21 |
19,0% |
21 |
14,3% |
29 |
10,3% |
38 |
10,5% |
Fransk |
1.256 |
4,8% |
1.299 |
5,1% |
1.329 |
4,7% |
1.357 |
4,2% |
Italiensk |
104 |
6,7% |
107 |
9,3% |
122 |
9,0% |
138 |
10,9% |
Spansk |
364 |
5,5% |
392 |
5,4% |
419 |
5,7% |
444 |
4,7% |
Russisk |
210 |
3,3% |
222 |
9,5% |
232 |
6,9% |
237 |
7,2% |
Kilde: Danmarks Statistik
I tabel 7 ses arbejdsstyrken og ledighedsprocenten for de erhvervssprogsuddannede. Arbejdsstyrken har samlet set i perioden været stigende for både bachelorer og kandidater. Ledighedsprocenten ligger pænt under den generelle ledighed for sproguddannede, men for de fleste erhvervssprog ligger den højere end den generelle ledighed for bachelorer og kandidater. Dog skal det bemærkes, at ledigheden for erhvervssprogskandidater med italiensk ligger på over 10 %, hvilket er markant højere end for de øvrige europæiske sprog.
Tabel 7: Arbejdsstyrken og dens ledighedsprocent, erhvervssprog
|
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
|||||||||||||
Bachelor |
Arbejds- styrken |
Ledig- hed |
Arbejds- styrken |
Ledig- hed |
Arbejds- styrken |
Ledig- hed |
Arbejds- styrken |
Ledig- hed |
|||||||||
Engelsk-fransk |
1.990 |
4,3% |
1.984 |
5,5% |
1.973 |
4,9% |
1.931 |
3,1% |
|||||||||
Engelsk-italiensk |
214 |
7,5% |
219 |
4,6% |
218 |
6,4% |
220 |
5,0% |
|||||||||
Engelsk-russisk |
68 |
2,9% |
61 |
4,9% |
53 |
7,5% |
51 |
3,9% |
|||||||||
Engelsk-spansk |
1.277 |
5,0% |
1.293 |
7,2% |
1.286 |
6,8% |
1.281 |
5,2% |
|||||||||
Engelsk-tysk |
2.352 |
5,4% |
2.393 |
6,3% |
2.416 |
6,5% |
2.405 |
4,0% |
|||||||||
Fransk-italiensk |
18 |
5,6% |
19 |
10,5% |
21 |
4,8% |
21 |
4,8% |
|||||||||
Fransk-spansk |
127 |
3,1% |
132 |
8,3% |
128 |
3,9% |
125 |
2,4% |
|||||||||
Fransk-tysk |
437 |
5,7% |
441 |
8,2% |
430 |
4,9% |
430 |
5,1% |
|||||||||
Tysk-italiensk |
1 |
NA |
0 |
NA |
2 |
NA |
1NA |
for få |
|||||||||
Tysk-spansk |
214 |
5,6% |
221 |
8,1% |
225 |
5,3% |
231 |
3,9% |
|||||||||
To sprog i kombination i alt |
6.698 |
5,0% |
6.763 |
6,4% |
6.752 |
5,9% |
6.696 |
4,0% |
|||||||||
1 sprog, negot |
186 |
1,6% |
190 |
3,7% |
170 |
2,9% |
169 |
2,4% |
|||||||||
1 sprog i kombination |
131 |
12,2% |
312 |
9,9% |
678 |
10,6% |
1.144 |
4,3% |
|||||||||
Erhvervsøkonomi med sprog |
1.292 |
3,6% |
1.361 |
3,2% |
1.416 |
3,3% |
1.436 |
2,5% |
|||||||||
Erhvervssproglige bachelorer i alt |
8.307 |
4,9% |
8.626 |
5,9% |
9.016 |
5,8% |
9.445 |
3,8% |
|||||||||
|
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
|
||||||||||||
Kandidater
|
Arbejds-
styrke |
Ledig- hed |
Arbejds-
|
Ledig- |
Arbejds- |
Ledig- |
Arbejds- |
Ledig-
|
|
||||||||
|
styrken |
hed |
styrken |
hed |
styrken |
hed |
styrken |
hed |
|
||||||||
Arabisk |
11 |
NA |
13 |
NA |
14 |
NA |
14 |
NA |
|
||||||||
Engelsk |
1350 |
5,8% |
1427 |
8,5% |
1519 |
6,3% |
1588 |
4,7% |
|
||||||||
Fransk |
679 |
5,3% |
697 |
5,7% |
704 |
5,4% |
736 |
3,1% |
|
||||||||
Italiensk |
23 |
13,0% |
27 |
7,4% |
29 |
13,8% |
28 |
10,7% |
|
||||||||
Japansk |
4 |
NA |
3 |
NA |
5 |
NA |
7 |
NA |
|
||||||||
Russisk |
18 |
NA |
23 |
4,3% |
31 |
16,1% |
27 |
0,0% |
|
||||||||
Spansk |
324 |
5,6% |
344 |
7,3% |
367 |
5,4% |
394 |
4,8% |
|
||||||||
Tysk |
566 |
3,5% |
606 |
6,1% |
629 |
4,5% |
650 |
3,5% |
|
||||||||
Restgruppe |
555 |
7,8% |
650 |
9,6% |
741 |
7,6% |
869 |
3,8% |
|
||||||||
Erhvervssproglige kandidater i alt |
3530 |
5,7% |
3790 |
7,7% |
4039 |
6,2% |
4313 |
4,1% |
|
||||||||
Kilde: Danmarks Statistik
Note: Restgruppen er de kandidater, hvor det ikke har været muligt at udlede, hvilke sprog, der har indgået i uddannelserne.
Som det fremgår af tabel 7, er arbejdsstyrken inden for de erhvervssprogsuddannede steget med ca. 14 % for bachelorerne og med ca. 22 % for kandidaterne. For bachelorerne må det formodes, at det primært er overgangen fra korrespondentuddannelserne til bacheloruddannelserne, som slår igennem for gruppen med 1 sprog i kombination.
Branchefordeling[16]
Af kultursprogsbachelorerne er ca. 50 % beskæftiget inden for det private erhvervsliv, mens det tilsvarende tal for erhvervssprogsbachelorerne er ca. 76 %.
For kandidaterne er det kun ca. 23 % af kultursprogskandidaterne, som er beskæftiget inden for det private erhvervsliv, mens tallet for erhvervssprogskandidaterne er ca. 74 %.
PÃ¥ baggrund af tallene fra Danmarks Statistik
har det ikke været muligt at udlede, hvor stor en del af arbejdsstyrken, der er
beskæftiget som translatør og tolk, samt hvilke sprog, de er kvalificeret til
at tolke og oversætte fra. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, som forestår
autorisationen af translatører og tolke, har oplyst, at antallet af
aktive translatører og tolke, som på baggrund af autorisation må bruge den
beskyttede titel "translatør", i 2007 er på 2.759 personer. Antallet
af autorisationer givet i 2005 var på 83, i 2006 på 84 og i 2007 på 76 pr.
ultimo november.
Bilag 1. Sprog som indgår i
bachelor-, kandidat-, sidefags- eller suppleringsuddannelser på de danske
universiteterÂ
Kultursprog
|
Universitet |
Sprog |
Ved et universitet
|
Københavns Universitet |
Akkadisk, aztekisk, bosnisk, bulgarsk, gotisk, byzantinsk græsk, moderne græsk, moderne hebraisk, indonesisk, koreansk, kroatisk, mayahieroglyf, middelægyptisk, pali, persisk, polsk, portugisisk, rumænsk, sanskrit, serbisk, sumerisk, thai, tibetansk, tyrkisk, vestgrønlandsk |
|
Aarhus Universitet |
Brasiliansk-portugisisk, hindi, ungarsk, tjekkisk   |
Ved to universiteter |
Københavns Universitet Aarhus Universitet |
Finsk[17], klassisk hebraisk, italiensk, japansk, nederlandsk, serbokroatisk |
Ved tre universiteter |
Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet |
Arabisk, klassisk græsk, latin, russisk |
|
Københavns Universitet Aarhus Universitet Aalborg Universitet |
Kinesisk |
Ved fire universiteter |
Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Aalborg Universitet |
Spansk, |
|
Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Roskilde Universitetscenter |
Fransk |
Ved fem universiteter |
Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Aalborg Universitet Roskilde Universitetscenter |
Engelsk, tysk, |
Note: På visse uddannelser er der mulighed for, at den studerende kan vælge andre fremmedsprog. Eksempelvis på uddannelserne Religion, Indoeuropæisk og Balkanistik.
Erhvervssprog
|
Universitet |
Sprog |
Ved et universitet |
Handelshøjskolen i København |
Italiensk, japansk, russisk |
Ved to universiteter |
Aarhus Universitet Syddansk Universitet |
Arabisk |
|
Handelshøjskolen i København Syddansk Universitet |
Kinesisk |
Ved fire universiteter |
Aarhus Universitet Handelshøjskolen i København Syddansk Universitet Aalborg Universitet |
Engelsk, fransk, spansk, tysk |
Bilag 2. Uddannelser med sprog på Aalborg Universitet[18]
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Engelsk |
Engelsk |
BA, KA, sidefag |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Et fremmedsprog og IT/kommunikation eller Organisation/ledelse |
Engelsk, fransk, spansk, tysk |
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, To fremmedsprog         |
Engelsk-tysk, engelsk-fransk, engelsk-spansk, tysk-fransk, tysk-spansk, fransk-spansk |
BA, KA |
Kinesisk områdestudier |
Kinesisk |
1 års BA-tilvalg |
Spansk |
Spansk |
sidefag |
Sprog og Internationale studier |
Engelsk, spansk |
BA, (flere KA-muligheder, men ingen direkte overbygning) |
Tysk         |
Tysk |
BA, KA, sidefag. |
Bilag 3. Uddannelser med sprog på Aarhus Universitet[19]
Aarhus Universitet
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Arabisk sprog og islamisk kultur |
Arabisk |
BA, sidefag |
Brasilianske studier        |
Brasiliansk-portugisisk |
BA, KA |
Latinamerikanske studier |
Brasiliansk-portugisisk |
KA |
Engelsk    |
Engelsk |
BA, KA, sidefag |
Finsk |
Finsk |
BA, KA (begge under afvikling) |
Fransk |
Fransk |
BA, KA, sidefag |
Italiensk        |
Italiensk |
BA, KA, sidefag |
Japansk        |
Japansk |
BA, KA, sidefag |
Kinesisk        |
Kinesisk |
BA, KA, sidefag |
Klassisk arkæologi        |
Klassisk græsk-latin |
BA, KA |
Klassiske sprog         |
Klassisk græsk-latin |
BA, KA, sidefag |
Oldtidskundskab |
Klassisk græsk |
Sidefag |
Nederlandsk |
Nederlandsk |
Suppleringsfag |
Sydasienstudier (tidl. Moderne indienstudier)Â Â Â Â Â Â Â |
Hindi |
BA, (flere KA-muligheder, men ingen direkte overbygning) |
Religionsvidenskab        |
et fremmedsprog |
BA, KA, sidefag |
Slaviske sprog        |
Russisk, serbokroatisk, tjekkisk |
BA, KA |
Spansk        |
Spansk |
BA, KA, sidefag |
Teologi        |
Klassisk græsk-latin-klassisk hebraisk |
BA, KA |
Tysk        |
Tysk |
BA, KA, sidefag |
Ungarsk |
Ungarsk |
BA, KA |
Handelshøjskolen i Aarhus – Aarhus Universitet
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Arabisk og kommunikation        |
Arabisk |
BA, (flere KA-muligheder, men ingen direkte overbygning) |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Engelsk og europæiske studier  |
Engelsk |
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Engelsk og kommunikation       |
Engelsk |
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Engelsk-fransk     |
Engelsk-fransk |
BA, KA (dog ikke muligt at kombinere to sprog på KA-delen) |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Engelsk-spansk |
Engelsk-spansk |
BA, KA (dog ikke muligt at kombinere to sprog på KA-delen) |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Engelsk-tysk |
Engelsk-tysk |
BA, KA (dog ikke muligt at kombinere to sprog på KA-delen) |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Fransk og europæiske studier |
Fransk |
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Fransk og kommunikation |
Fransk |
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Fransk-spansk |
Fransk-spansk |
BA, KA (dog ikke muligt at kombinere to sprog på KA-delen) |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Spansk og europæiske studier |
Spansk |
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Spansk og kommunikation |
Spansk |
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Tysk og europæiske studier     |
Tysk |
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Tysk og kommunikation |
Tysk |
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Tysk-spansk |
Tysk-spansk |
BA, KA (dog ikke muligt at kombinere to sprog på KA-delen) |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, tysk - fransk  |
Tysk-fransk |
BA, KA(dog ikke muligt at kombinere to sprog på KA-delen) |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, international markedskommunikation og PR |
Engelsk, fransk, tysk, spansk |
KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, translatør/tolk |
Engelsk, fransk, tysk, spansk |
KA |
Handels og Ingeniørhøjskolen - Aarhus Universitet
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation |
Engelsk-tysk, engelsk-fransk, tysk-fransk |
BA |
Bilag 4. Uddannelser med sprog pÃ¥ Handelshøjskolen i København[20]Â
Handelshøjskolen i København
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Asian Studies Programme, Chinese/English        |
Kinesisk |
BA |
Asian Studies Programme, Japanese/English |
Japansk |
BA |
Business Language and Culture (SPRØK) |
Kinesisk, japansk |
KA |
Business Language and Culture (SPRØK) |
Engelsk-fransk, engelsk-spansk, engelsk-tysk |
BA, KA (dog ikke muligt at kombinere to sprog på KA-delen) |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, 1 fremmedsprog og amerikanske studier |
Engelsk, spansk |
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, 1 fremmedsprog og europæiske studier |
Engelsk, fransk, spansk, tysk, italiensk, russisk
|
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, 1 fremmedsprog og interkulturel marketing |
Engelsk, fransk, spansk, tysk, italiensk, russisk |
BA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, 1 fremmedsprog og kommunikation |
Engelsk, fransk, spansk, tysk, italiensk, russisk
|
BA, KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, engelsk med studieretningerne fransk, spansk og tysk |
Engelsk-fransk, engelsk-spansk, engelsk-tysk |
BA, KA (dog ikke muligt at kombinere to sprog på KA-delen) |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, interkulturelle markedsstudier |
Engelsk, fransk, spansk, tysk, italiensk, russisk |
KA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, engelsk og sprog- og vidensteknologi |
Engelsk |
BA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, translatør & tolk |
Engelsk, fransk, spansk, tysk, italiensk, russisk |
KA |
Bilag 5. Uddannelser med sprog på Københavns Universitet[21]
Københavns Universitet
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Arabisk |
Arabisk |
BA, KA, (sidefag under udarbejdelse) |
Balkanstudier        |
Bulgarsk, moderne græsk, bosnisk/kroatisk/serbisk, tyrkisk |
BA, KA |
Bulgarsk |
Bulgarsk |
BA, KA |
Engelsk |
Engelsk |
BA, KA, sidefag |
Eskimologi |
Vestgrønlandsk |
BA, KA |
Finsk        |
Finsk        |
BA, KA |
Fransk |
Fransk |
BA, KA, sidefag |
Græsk, klassisk        |
Græsk, klassisk        |
BA, KA, sidefag |
Græsk, moderne |
Græsk, moderne |
BA, KA |
Hebraisk        |
Hebraisk, moderne       |
BA |
Indianske sprog og kulturer        |
Aztekisk-mayahieroglyf |
BA, KA |
Indologi/Sydasienstudier |
Pali, sanskrit |
BA, KA |
Indoeuropæisk |
Gotisk (oldgermansk)-klassisk græsk-latin-sanskrit |
BA, (KA under udarbejdelse) |
Indonesisk/Sydøstasienstudier |
Indonesisk |
BA, KA |
Italiensk |
Italiensk |
BA, KA, sidefag |
Japansk/Østasienstudier |
Japansk |
BA, KA, sidefag |
Kinesisk/Østasienstudier |
Kinesisk |
BA, KA, (sidefag under udarbejdelse) |
Klassisk arkæologi |
Klassisk græsk-latin |
BA, KA |
Koreansk/Østasienstudier |
Koreansk |
BA, KA |
Latin |
Latin |
BA, KA, sidefag |
Mellemøstlige sprog og samfund |
Arabisk, hebraisk, persisk, tyrkisk |
KA |
Nederlandsk |
Nederlandsk |
BA, KA |
Nærorientalsk, assyriologi |
Akkadisk-sumerisk |
BA, KA |
Nærorientalsk, ægyptologi |
Middelægyptisk |
BA, KA |
Persisk |
Persisk |
BA |
Polsk/Østeuropastudier |
Polsk |
BA, KA |
Portugisisk |
Portugisisk |
BA, KA |
Religionsvidenskab |
Et fremmedsprog |
BA, KA, sidefag |
Rumænsk (i samarb. m. Lund) |
Rumænsk |
BA |
Russisk/Østeuropastudier |
Russisk |
BA, KA, sidefag |
Spansk |
Spansk |
BA, KA, sidefag |
Teologi |
Klassisk græsk-latin-klassisk hebraisk |
BA, KA |
Thai/Sydøstasienstudier |
Thai |
BA, KA |
Tibetansk/Sydasienstudier        |
Tibetansk |
BA, KA |
Tyrkisk |
Tyrkisk |
BA |
Tysk |
Tysk |
BA, KA, sidefag |
Vestasiens oldtidshistorie |
Akkadisk-et oldtidssprog (fx bibelsk hebraisk, aramæisk, oldgræsk, sumerisk, hittitisk, elamitisk, hurritisk, ugaritisk) |
KA |
Bilag 6. Uddannelser med sprog på Roskilde Universitetscenter[22]
Roskilde Universitetscenter
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Humanistisk uddannelse med engelsk |
Engelsk |
BA, KA |
Humanistisk uddannelse med fransk |
Fransk |
BA, KA |
Humanistisk uddannelse med tysk |
Tysk |
BA, KA |
Humanistisk international uddannelse: Communication and English        |
Engelsk |
BA, KA |
Humanistisk international uddannelse: English and Cultural Encounters |
Engelsk |
BA, KA |
Bilag 7. Uddannelser med sprog på Syddansk Universitet[23]
Syddansk Universitet – Esbjerg
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Erhvervsøkonomi erhvervssprog, negot. i international turisme og fritidsmanagement      |
Engelsk, tysk |
BA, KA |
Syddansk Universitet – Kolding
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Engelsk |
Engelsk |
BA, KA, sidefag |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation |
Engelsk-spansk, tysk-engelsk, tysk-spansk |
BA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation og IT |
Engelsk, spansk, tysk |
BA |
Erhvervsøkonomi-erhvervssprog, (SPRØK) |
Engelsk-spansk, engelsk-tysk |
BA |
Syddansk Universitet – Odense
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Arabisk (kun på Åbent Universitet) |
arabisk |
Sidefag |
Engelsk       |
Engelsk |
BA, KA, sidefag |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation og medier |
Engelsk, fransk, spansk, tysk |
BA, (KA) |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Arabisk og kommunikation |
Arabisk |
BA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, (to fremmedsprog) |
Engelsk-tysk, engelsk-fransk, engelsk-spansk, fransk-spansk, tysk-fransk, tysk-spansk |
BA, KA (dog ikke muligt at kombinere to sprog på KA-delen) |
Erhvervssprog, sprog og kommunikation         |
Fransk, spansk, tysk |
BA |
Erhvervsøkonomi-erhvervssprog (negot) |
Arabisk, engelsk, fransk, spansk, tysk |
BA, KA |
Fransk |
Fransk |
BA, KA, sidefag |
Klassiske studier (græsk, latin & oldtidskundskab) |
Klassisk græsk-latin |
BA, KA, sidefag |
Religion |
Et fremmedsprog |
BA, KA, sidefag |
Russisk |
Russisk |
Sidefag |
Spansk |
Spansk |
BA, KA, sidefag |
Tysk |
Tysk |
BA, KA, sidefag |
Syddansk Universitet – Slagelse
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, 1 fremmedsprog og international marketing        |
Engelsk, tysk |
BA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, 1 fremmedsprog og kommunikation |
Engelsk, tysk |
BA |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation, Engelsk-tysk |
Engelsk, tysk |
BA |
Syddansk Universitet – Sønderborg
Uddannelse |
Sprog |
Uddannelsesniveau |
Erhvervssprog og international erhvervskommunikation (sproglig og kulturel formidling) |
Engelsk, tysk |
BA, KA |
Erhvervsøkonomi-erhvervssprog (negot) kinesisk. (BSc. in Business, Language and Culture (chinese) ) |
Kinesisk |
BA |
Erhvervsøkonomi-erhvervssprog, (SPRØK) - Sønderborg |
Engelsk, tysk |
BA |
Bilag 8 Fag omfattet af finanslovens småfagsordning
Bilag 9 Optag på samtlige kultursprogsuddannelser
Universitet |
Uddannelse |
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
|
|||
AU |
Arabisk sprog og islamisk kultur[24] |
- |
- |
- |
19 |
24 |
23 |
|
|||
|
Semitisk filologi[25] |
5 |
6 |
12 |
- |
- |
- |
|
|||
|
Brasilianske studier |
11 |
8 |
4 |
5 |
10 |
10 |
|
|||
|
Engelsk |
147 |
109 |
113 |
110 |
101 |
100 |
|
|||
|
Finsk[26] |
1 |
4 |
1 |
3 |
- |
- |
|
|||
|
Fransk |
26 |
14 |
22 |
24 |
16 |
11 |
|
|||
|
Italiensk |
11 |
15 |
13 |
16 |
16 |
6 |
|
|||
|
Japansk |
13 |
10 |
10 |
19 |
20 |
20 |
|
|||
|
Kinesisk |
12 |
19 |
24 |
55 |
30 |
30 |
|
|||
|
Klassiske sprog (græsk, klassisk filologi, latin) |
8 |
5 |
15 |
9 |
10 |
13 |
|
|||
|
Moderne Indienstudier[27] (Indisk filologi) |
3 |
4 |
- |
- |
5 |
0 |
|
|||
|
Slaviske fag |
12 |
11 |
13 |
6 |
16 |
14 |
|
|||
|
Spansk |
23 |
24 |
29 |
29 |
20 |
30 |
|
|||
|
Tysk |
30 |
32 |
20 |
40 |
28 |
32 |
|
|||
|
Ungarsk[28] |
1 |
3 |
3 |
- |
3 |
- |
|
|||
AU Total |
|
303 |
264 |
279 |
335 |
299 |
289 |
|
|||
KU |
Arabisk |
33 |
33 |
33 |
33 |
50 |
40 |
|
|||
|
Balkanstudier (inklusiv Bulgarsk)[29] |
- |
2 |
- |
8 |
- |
23 |
|
|||
|
Engelsk |
206 |
196 |
170 |
211 |
196 |
178 |
|
|||
|
Eskimologi |
12 |
12 |
7 |
6 |
9 |
9 |
|
|||
|
Finsk[30] |
8 |
- |
8 |
- |
5 |
5 |
|
|||
|
Fransk |
57 |
66 |
42 |
44 |
35 |
57 |
|
|||
|
Græsk, klassisk |
14 |
8 |
12 |
13 |
14 |
8 |
|
|||
|
Græsk, moderne |
5 |
6 |
5 |
8 |
5 |
8 |
|
|||
|
Hebraisk |
10 |
7 |
6 |
7 |
8 |
8 |
|
|||
|
Indianske sprog og kulturer |
13 |
6 |
6 |
7 |
9 |
6 |
|
|||
|
Indisk/Sydøstasienstudier[31] |
- |
8 |
- |
10 |
- |
10 |
|
|||
|
Indoeuropæisk |
3 |
5 |
4 |
4 |
4 |
5 |
|
|||
|
Indonesisk/Sydøstasienstudier[32] |
6 |
- |
4 |
- |
2 |
5 |
|
|||
|
Italiensk |
24 |
34 |
30 |
25 |
28 |
18 |
|
|||
|
Japansk/Østasienstudier |
24 |
23 |
23 |
28 |
23 |
24 |
|
|||
|
Kinesisk/Østasienstudier |
23 |
22 |
23 |
27 |
22 |
24 |
|
|||
|
Koreansk/Østasienstudier[33] |
- |
7 |
- |
9 |
- |
10 |
|
|||
|
Latin |
15 |
8 |
13 |
9 |
11 |
16 |
|
|||
|
Nederlandsk[34] |
4 |
- |
8 |
- |
4 |
3 |
|
|||
|
Persisk[35] |
9 |
- |
8 |
- |
8 |
8 |
|
|||
|
Polsk/Østeuropastudier[36] |
9 |
- |
8 |
- |
9 |
2 |
|
|||
|
Portugisisk |
7 |
17 |
11 |
14 |
13 |
12 |
|
|||
|
Russisk/Østeuropastudier |
31 |
30 |
26 |
21 |
28 |
21 |
|
|||
|
Spansk |
67 |
66 |
66 |
64 |
66 |
66 |
|
|||
|
Thai/Sydøstasienstudier[37] |
8 |
- |
8 |
- |
9 |
7 |
|
|||
|
Tibetansk/Sydasienstudier[38] |
- |
8 |
- |
8 |
- |
10 |
|
|||
|
Tjekkisk/Østeuropastudier[39] |
2 |
- |
- |
- |
- |
- |
|
|||
|
Tyrkisk[40] |
10 |
8 |
7 |
- |
9 |
9 |
|
|||
|
Tysk |
45 |
42 |
43 |
48 |
33 |
46 |
|
|||
KU Total |
|
645 |
614 |
571 |
604 |
600 |
638 |
|
|||
SDU |
Engelsk |
64 |
64 |
70 |
87 |
85 |
79 |
|
|||
|
Fransk[41] |
10 |
8 |
0 |
6 |
0 |
0 |
|
|||
|
Klassiske studier (græsk, latin, oldtidskundskab)[42] |
15 |
11 |
0 |
16 |
10 |
12 |
|
|||
|
Spansk |
9 |
13 |
7 |
14 |
11 |
17 |
|
|||
|
Tysk |
19 |
14 |
10 |
24 |
16 |
10 |
|
|||
SDU Total |
|
117 |
110 |
87 |
147 |
122 |
118 |
|
|||
AAU[43] |
Engelsk |
70 |
88 |
66 |
85 |
? |
? |
|
|||
|
Spansk |
15 |
18 |
18 |
23 |
? |
? |
|
|||
|
Tysk |
11 |
5 |
10 |
6 |
? |
? |
|
|||
|
Sprog |
- |
- |
- |
- |
127 |
119 |
|
|||
AAU Total |
|
96 |
111 |
94 |
114 |
127 |
119 |
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
Optag på samtlige kultursprogsuddannelser i alt |
1161 |
1099 |
1031 |
1200 |
1148 |
1164 |
|||||
Kilde: Den koordinerede tilmelding.
Note: Udover ovenstÃ¥ende uddannelser er der sprogundervisning i klassisk græsk, latin og/eller klassisk hebraisk pÃ¥ uddannelserne i teologi, religion og klassisk arkæologi.Â
Bilag 10 Bilag over optag på erhvervssprogsuddannelserne for Tosprogskombinationer, Restgruppen og 1 sprog i kombination
Tosprogskombinationer |
|||||||
Aarhus Universitet |
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Engelsk-fransk |
25 |
24 |
18 |
16 |
12 |
8 |
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Engelsk-spansk |
27 |
34 |
28 |
17 |
16 |
17 |
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Engelsk-tysk |
40 |
38 |
40 |
35 |
35 |
32 |
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Fransk-spansk |
2 |
2 |
1 |
1 |
2 |
2 |
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Tysk-fransk |
15 |
9 |
2 |
11 |
6 |
3 |
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Tysk-spansk |
5 |
6 |
8 |
3 |
5 |
4 |
|
Syddansk Universitet[44] |
|
|
|
|
|
|
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Engelsk-tysk |
12 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 |
|
Erhvervssprog, eng-fra |
13 |
9 |
12 |
13 |
11 |
6 |
|
Erhvervssprog, eng-spa |
22 |
40 |
20 |
26 |
26 |
23 |
|
Erhvervssprog, eng-tys |
20 |
31 |
35 |
29 |
18 |
20 |
|
Erhvervssprog, fra-spa |
0 |
0 |
1 |
1 |
3 |
3 |
|
Erhvervssprog, sproglig og kulturel formidling, eng-tys |
13 |
15 |
12 |
16 |
0 |
9 |
|
Erhvervssprog, tys-fra |
2 |
3 |
2 |
0 |
1 |
2 |
|
Erhvervssprog, tys-spa |
3 |
1 |
3 |
4 |
3 |
2 |
|
SPRØK, eng-fra |
0 |
5 |
4 |
5 |
0 |
0 |
|
SPRØK, eng-spa |
0 |
7 |
4 |
8 |
5 |
6 |
|
SPRØK, eng-tys |
35 |
31 |
24 |
30 |
25 |
20 |
|
Handelshøjskolen i København |
|
|
|
|
|
|
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Engelsk og Fransk |
37 |
26 |
29 |
23 |
28 |
17 |
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Engelsk og Italiensk |
28 |
24 |
11 |
4 |
4 |
0 |
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Engelsk og Russisk |
10 |
5 |
7 |
7 |
0 |
0 |
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Engelsk og Spansk |
45 |
32 |
31 |
46 |
40 |
47 |
|
Erhvervssprog og international Erhvervskommunikation Engelsk og Tysk |
32 |
29 |
19 |
20 |
20 |
24 |
|
2 fremmedsprog uden engelsk, Fransk/Spansk |
22 |
10 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Tosprogskombinationer i alt |
408 |
381 |
311 |
315 |
260 |
249 |
|
Restgruppen |
|||||||
Syddansk Universitet |
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
|
1 Fremmedsprog og international marketing |
18 |
14 |
11 |
12 |
8 |
10 |
|
1 Fremmedsprog og kommunikation |
19 |
15 |
17 |
12 |
15 |
21 |
|
Erhvervsøkonomi-erhvervssprog (negot) turisme |
- |
30 |
19 |
26 |
13 |
24 |
|
Aalborg Universitet |
|
|
|
|
|
|
|
1 Fremmedsprog og IT/kommunikation |
50 |
67 |
62 |
54 |
61 |
79 |
|
2 Fremmedsprog (engelsk-fransk, engelsk-spansk, engelsk-tysk) |
35 |
48 |
48 |
41 |
23 |
21 |
|
Handelshøjskolen i København |
|
|
|
|
|
|
|
Asian Studies Programme[45] |
- |
44 |
- |
- |
- |
- |
|
Business, Language and Culture (SPRØK) (fransk, spansk, tysk) |
195 |
195 |
195 |
195 |
195 |
195 |
|
Restgruppen i alt |
317 |
413 |
352 |
340 |
315 |
350 |
|
1 sprogs kombination |
|
|
|
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
Aarhus Universitet |
|
|
|
418 |
416 |
354 |
422 |
470 |
461 |
Handelshøjskolen i København |
|
|
|
444 |
428 |
482 |
591 |
603 |
573 |
Syddansk Universitet |
|
|
|
235 |
267 |
289 |
357 |
295 |
495 |
1 sprogs kombination i alt |
|
|
|
1097 |
1111 |
1125 |
1370 |
1368 |
1529 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Optag erhvervssprog og SPRØK i alt |
|
|
|
1822 |
1905 |
1760 |
2025 |
1943 |
2125 |
Kilde: Den koordinerede tilmelding og indberetninger fra universiteterne
Note: (0) angiver, at faget blev udbudt, men ikke havde optag af studerende det pågældende år.
(-) angiver, at faget ikke blev udbudt det pågældende år eller at optaget blev registreret under andet fag.
[1] Dansk og andre nordiske sprog indgår ikke i kortlægningen. Kortlægningen fokuserer på hovedfagsuddannelser, da det ikke har været muligt at kortlægge tilvalgs-, supplerings- og sidefagsstudier.
[2] Eksemplet er taget fra Handelshøjskolen i København.
[3] Kilde: www.cbs.dk
[4] 2007 priser.
[6] Engelsk, Tysk og Spansk var i 2007 samlet i optagelsesomrÃ¥det â€sprogâ€, hvorfor optaget ikke kan specificeres pÃ¥ de enkelte sprog
[7] Engelsk, Tysk og Spansk var i 2007 samlet i optagelsesomrÃ¥det â€sprogâ€, hvorfor optaget ikke kan specificeres pÃ¥ de enkelte sprog
[8] Engelsk, Tysk og Spansk var i 2007 samlet i optagelsesomrÃ¥det â€sprogâ€, hvorfor optaget ikke kan specificeres pÃ¥ de enkelte sprog
[9] Uddannelserne med et sprog i kombination dækker over kombinationen af et fremmedsprog i sammenhæng med eksempelvis marketing, europæiske studier, kommunikation eller lignende.
[10] Arabisk og kommunikation blev første gang udbudt i 2006
[11] Faget har haft 2-Ã¥rigt optag
[12] Kinesisk og Japansk var i 2003 fælles optagelsesområde, hvorfor optaget ikke kan specificeres på de to sprog. Samlet optag på de to sprog var 44 nye studerende
[13] Uddannelsen udbudt første gang i 2007
[14] Kinesisk og Japansk var i 2003 fælles optagelsesområde, hvorfor optaget ikke kan specificeres på de to sprog. Samlet optag på de to sprog var 44 nye studerende
[15] Kilde: Undervisningsministeriets nøgletalsdatabase
[16] Kilde: Danmarks Statistik
[17] Finsk er under afvikling på Aarhus Universitet
[18] Kilde: KOT-hæftet 2007 suppleret med nyere oplysninger fra universitetets studieordninger og hjemmeside.
[19] Kilde: KOT-hæftet 2007 suppleret med nyere oplysninger fra universitetets studieordninger og hjemmeside.
[20] Kilde: KOT-hæftet 2007 suppleret med nyere oplysninger fra universitetets studieordninger og hjemmeside.
[21] Kilde: KOT-hæftet 2007 suppleret med nyere oplysninger fra universitetets studieordninger og hjemmeside.
[22] Kilde: KOT-hæftet 2007 suppleret med nyere oplysninger fra universitetets studieordninger og hjemmeside.
[23] Kilde: KOT-hæftet 2007 suppleret med nyere oplysninger fra universitetets studieordninger og hjemmeside.
[24] Semitisk filologi, der både indeholdt arabisk og hebraisk, blev i 2005 erstattet af arabisk sprog og islamisk kultur
[25] Semitisk filologi, der både indeholdt arabisk og hebraisk, blev i 2005 erstattet af arabisk sprog og islamisk kultur
[26] Uddannelsen blev ikke udbudt i 2006 og 2007
[27] Indisk Filologi blev udbudt sidste gang i 2003, og afløst af Moderne Indienstudier, der havde første optag i 2006. Faget blev udbudt men havde intet optag i 2007
[28] Ungarsk er overgået til 2-årigt optag
[29] Faget har 2-årigt optag. Indtil 2007 var Bulgarsk og Balkanstudier separate optagelsesområder
[30] Finsk havde tidligere 2-Ã¥rigt optag
[31] Indisk/sydøstasienstudier havde tidligere 2-årigt optag
[32] Indonesisk/sydøstasienstudier havde tidligere 2-årigt optag
[33] Koreansk/sydøstasienstudier havde tidligere 2-årigt optag
[34] Nederlandsk havde tidligere 2-Ã¥rigt optag
[35] Persisk havde tidligere 2-Ã¥rigt optag
[36] Polsk havde tidligere 2-Ã¥rigt optag
[37] Thai/sydøstasienstudier havde tidligere 2-årigt optag
[38] Faget har 2-Ã¥rigt optag
[39] Uddannelsen blev nedlagt ved KU
[40] Tyrkisk tilbød ikke optag i 2005
[41] Udbudt, men ikke optag i 2004, 2006 og 2007
[42] Udbudt, men ikke optag i 2004
[43] Optaget pÃ¥ AAU var i perioden 2002-2005 opgjort pÃ¥ enkelte sprog. I 2006 og 2007 blev de sprogstuderende optaget samlet under fagpakken â€Sprogâ€
[44] Flere to-sprogskombinationer på SDU har flere år haft en så lille søgning, at faget ikke blev oprettet
[45] Optag i 2002 samt 2004-2007 specificeret på japansk og kinesisk