Â
Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K
|
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 1 (Alm. del - bilag 4) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 5. december 2007.
Med venlig hilsen
Helge Sander
Â
Spørgsmål nr. 1 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 5. december 2007 til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del - bilag 4).
Spørgsmål 1
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 28/11-07 fra Iørn Korzen, Copenhagen Business School, vedr. de nedlægningstruede erhvervssprogsuddannelser, jf. alm. del - bilag 4.
Svar
På baggrund af bestyrelsen for Handelshøjskolen i Københavns overvejelser om at lukke bachelor- og kandidatuddannelserne i italiensk og russisk og translatør og tolkeuddannelsen med fransk, italiensk, russisk, tysk og spansk har mine embedsmænd foretaget en kortlægning af de ordinære sproguddannelser på de danske universiteter. Kortlægningen vedlægges til udvalgets orientering.
Kortlægningen viser bl.a., at såfremt bestyrelsen gør alvor af sine overvejelser, vil translatør- og tolkeuddannelsen i fransk, spansk og tysk udelukkende udbydes på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet. Dette anser jeg ikke for et problem, idet det formentlig vil styrke uddannelsesmiljøet, hvis de studerende samles ét sted.
Kortlægningen viser også, at italiensk og russisk ganske vist kun udbydes som erhvervssprog på Handelshøjskolen i København. Dette betyder dog ikke, at uddannelser i disse sprog vil forsvinde, hvis Handelshøjskolen i København vælger at nedlægge dem. Italiensk og russisk vil stadigvæk eksistere som kultursprogsuddannelser på en række andre danske universiteter.
Kortlægningen fremdrager i den sammenhæng erfaringer fra henholdsvis Aarhus Universitet og Syddansk Universitet, som viser, at det er praktisk muligt at samarbejde om sprogindlæringen på erhvervssprogsuddannelserne og kultursprogsuddannelserne. Jeg kan derfor kun opfordre Handelshøjskolen i København til at sondere mulighederne for at indgå i lignende samarbejder, eksempelvis med Københavns Universitet, der har uddannelser i både italiensk og russisk.
Iørn Korzen foreslår, at jeg i min egenskab af videnskabsminister hæver uddannelsestaxameteret for de lukningstruede uddannelser på Handelshøjskolen i København fra 40.000 kr. pr. bestået årsværk til 95.000 kr. Han gør i den forbindelse opmærksom på, at Danmarks Samhandel med Italien beløber sig til over 30 mia. kr. pr. år.
Hvis uddannelsestaxameteret blev hævet, hver gang en uddannelse har et lavt studenteroptag, risikerer vi en glidebane, hvilket jeg ikke vil være med til.
Jeg skal endvidere bemærke, at kortlægningen viser, at ledighedsprocenten for erhvervssprogskandidater med italiensk i 2005 var på over 10 pct., hvilket var markant over den generelle ledighedsprocent for kandidater, som var på 3,4 pct.
Jeg vil derfor opfordre universiteterne til i højere grad at koordinere udbuddet af de uddannelser, som har et lavt optag, da det vil kunne styrke de faglige og sociale studiemiljøer til gavn for de studerende. Sådanne tiltag vil formentlig få en positiv effekt på frafaldet, der for sproguddannelserne ligger på 45-50 pct., hvilket er markant højere end det generelle frafald på bacheloruddannelserne, som er på ca. 33 pct.
Jeg vil gerne understrege, at det er vigtigt, at vi i Danmark har det fornødne udbud af videregÃ¥ende uddannelser, herunder sproguddannelser. Derfor skal udviklingen i udbudet af uddannelser ogsÃ¥ følges løbende. I den konkrete sag finder jeg dog som nævnt ikke anledning til at gribe ind. Â