Dato:

29. april 2008

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2008/4011-246

Sagsbeh.:

SVE

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 90 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 14. april 2008 (Alm. Del).

 

Spørgsmål 90:

”Dansk Flygtningehjælp har, så vidt det er spørgeren bekendt, henvendt sig i Flygtninge-nævnet med et par hundrede begæringer fra afviste asylansøgere om at få deres sag vurderet på ny, og Flygtningenævnet har taget disse sager op igen.

 

Kan ministeren oplyse, om det har ført til, at der er blevet meddelt nogle af de tidligere afviste asylansøgere asyl - og i så fald, hvor mange og kan det oplyses, om der blandt disse personer er folk fra Nordirak, og – hvis det er tilfældet – med hvilken begrundelse de har fået asyl.”

 

Svar:

 

Jeg har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Flygtningenævnet. Flygtningenævnet har oplyst følgende:

 

”Flygtningenævnet har i perioden fra den 12. februar 2007 til dags dato modtaget genoptagelsesanmodninger fra Dansk Flygtningehjælp i 201 sager vedrørende asylansøgere fra det centrale og sydlige Irak, som tidligere har fået afslag på asyl i Flygtningenævnet. I en af sagerne har Flygtningenævnet fundet, at ansøgeren skal vurderes i forhold til det nordlige Irak.

 

Flygtningenævnet har pr. 16. april 2008 meddelt afslag på genoptagelse i 104 sager. Nævnet har herudover afvist at behandle 21 sager med henvisning til, at udlændingemyndighederne ikke er bekendt med ansøgernes opholdssted, jf. udlændingelovens § 33, stk. 8.

 

Flygtningenævnet har genoptaget 50 sager. I hovedparten af sagerne, som er genoptaget, tilhører ansøgerne etniske og/eller religiøse minoritetsgrupper.

 

Heraf har nævnet i 10 sager meddelt opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 1, efter at have genoptaget sagerne. Otte sager vedrører kristne ansøgere (assyere, kaldæere og mandæer), mens to sager vedrører feyli-kurdere. 

 

I én sag har Flygtningenævnet meddelt opholdstilladelse efter udlændingelovens nugældende § 7, stk. 2 (beskyttelsesstatus), mens nævnet i syv sager har meddelt opholdstilladelse efter den tidligere § 7, stk. 2 (de-facto status). Syv af sagerne vedrører kristne (kaldæere og assyrere), mens den sidste sag vedrører en kurdisk ansøger tilhørende yezidi-trosretningen.

 

I seks sager har Flygtningenævnet på ny meddelt ansøgerne afslag efter at have genoptaget sagerne.

 

Der kan nærmere henvises til vedlagte notat af 16. april 2008 om behandlingen af genoptagelsesanmodningerne fra Dansk Flygtningehjælp.”

 

Af det pågældende notat af 16. april 2008 fremgår bl.a. følgende:

 

”Sager, hvor der er blevet meddelt afslag på genoptagelse

 

Nævnet har meddelt afslag på genoptagelse i alt 104 sager:

 

Fordelingen af sagerne på etniske og religiøse grupper ser sådan ud.

 

Arabere og shia-muslimer: 33

 

Arabere og sunni-muslimer: 11

 

Kurdere: 41

 

Turkmenere:7

 

Feyli-kurdere: 1

 

Blandet herkomst halvt araber/halvt kurder : 1

 

Araber – en forælder shia-muslim/en forælder sunni-muslim: 1

 

Ansøgere tilhørende Yezidi-trosretningen: 1

 

Kristne (vurderet i forhold til Sulaimania i det nordlige Irak): 1

 

Kristne fra det centrale og sydlige Irak (herunder kaldæere og assyrere): 7

 

Sager, hvor nævnet har afvist at behandle genoptagelsesanmodningen, jf. udlændingelovens § 33, stk. 8.

 

Nævnet har i 21 sager afvist at behandle genoptagelsesanmodningen fra Dansk Flygtningehjælp med henvisning til, at ansøgerne er forsvundet/registreret udeblevet, jf. udlændingelovens § 33, stk. 8.

Sager, som nævnet har genoptaget.

 

Nævnet har genoptaget 50 sager. 21 af sagerne er genoptaget af formelle grunde, eksempelvis fordi der ikke har kunnet ske substitution af tidligere nævnsmedlemmer, eller fordi afgørelser i sager, der skulle udsendes i skriftlig votering, blev truffet af 5-mandsnævn.

 

Afsluttede sager

 

Sager, hvor nævnet har taget stilling til, om ansøgerne er omfattet af udlændingelovens § 7

 

Nævnet har truffet 24 afgørelser i genoptagede sager, som fordeler sig på følgende etniske/religiøse grupper:

 

Kristne (assyrere, kaldæere samt mandæere): 3 afslag efter genoptagelse, 8 K-status, 1 B-status og 6 F-status

 

Feyli-kurdere: 2 K-status

 

Bahdini-kurder: 1 Afslag efter genoptagelse.

 

Yezidi-kurder: 1 F- status

 

Arabere og sunni muslimer: 1 Afslag efter genoptagelse

 

Arabere og shia-muslimer: 1 Afslag efter genoptagelse

 

Sager, som er afsluttet på anden måde af Flygtningenævnet.

 

Nævnet har på et mundtligt nævnsmøde udsat en genoptaget sag på indhentelse af opdaterede helbredsoplysninger af ansøgeren.

 

Nævnet har endvidere på et nævnsmøde – efter Udlændingeservices påstand – hjemvist en sag til Udlændingeservice med henblik på Udlændingeservices stillingtagen til nye oplysninger fremlagt af ansøgeren.

 

I to sager er ansøgerne forsvundet, efter at nævnet har genoptaget sagerne. Nævnet har derfor returneret sagen til Udlændingeservice uden afgørelse.

 

Nævnet har afsluttet behandlingen i én sag uden at træffe afgørelse, idet ansøgerne i den pågældende sag nu opholder sig i et andet land, hvor deres asylansøgning er under behandling.

 

Verserende genoptagede sager.

 

Om de 21 resterende sager kan oplyses, at ansøgerne i de pågældende sager hovedsageligt tilhører forskellige etniske og/eller religiøse minoritetsgrupper - og at alle er genoptaget til behandling på nyt mundtligt nævn.

Resterende sager.

 

I 26 sager har Flygtningenævnet endnu ikke taget spørgsmål til formålet om genoptagelse af sagen. 

 

En del af disse sager vedrører personer tilhørende etniske og/eller religiøse minoriteter. Disse sager har sekretariatet udsendt i skriftlig votering blandt nævnets medlemmer, og nogle af sagerne verserer fortsat, blandt andet fordi der har været uenighed blandt nævnets medlemmer, hvorfor sagerne skulle udsendes i en anden voteringsrunde. Sekretariatet skal herefter på baggrund af de indkomne vota udfærdige udkast til afgørelser i sagerne.”

 

I sin udtalelse til mig har Flygtningenævnet endvidere oplyst følgende:

 

”Om Flygtningenævnets behandling af asylsager vedrørende irakiske statsborgere i øvrigt kan det oplyses, at nævnet fra den 1. januar 2007 til den 14. april 2008 har truffet afgørelse i 83 sager. 76 af sagerne er spontansager, hvoraf 14 er genoptagede sager. Én sag er en inddragelsessag, én sag er en statusændringssag og fem af sagerne er udsendelsessager, jf. udlændingelovens § 49 a.

 

Nævnet har i 24 % af sagerne omgjort Udlændingeservices afgørelse, idet nævnet i syv sager har meddelt ansøgeren opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 1 (K-status), i otte af sagerne har nævnet meddelt ansøgeren opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 2 (B-status), mens nævnet i tre sager har meddelt opholdstilladelse efter den tidligere § 7, stk. 2 (F-status). I 58 af sagerne har nævnet stadfæstet Udlændingeservices afgørelse.

 

I de 31 sager, der vedrører personer fra det sydlige og centrale Irak, har nævnet i 39 % af sagerne omgjort Udlændingeservices afgørelse, idet nævnet i fire sager har meddelt opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 1 (K-status), i fem sager har meddelt opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 2 (B-status), mens nævnet i tre sager har meddelt opholdstilladelse efter den tidligere § 7, stk. 2 (F-status). I 19 sager har nævnet stadfæstet Udlændingeservices afgørelse.

 

I inddragelsessagen har nævnet meddelt klageren opholdstilladelse efter den tidligere § 7, stk. 2 (F-status), mens nævnet i alle fem udsendelsessager har stadfæstet Udlændingeservices afgørelse.

 

Der kan i øvrigt henvises til Flygtningenævnets hjemmeside www.fln.dk under punktet praksis, hvor de anonymiserede afgørelser er offentliggjort i resuméform.”