|
|
|
Dato: |
||
|
|
|
Besvarelse af spørgsmål nr. 58 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 14. marts 2008 (Alm. Del).
Spørgsmål:
â€Ministeren bedes fremsende en oversigt over, hvilke lande de forskellige EU-medlemslande betragter som sikre tredjelande efter reglerne om tilbagesendelse i Dublinkonventionen.â€
Dublin-konventionen af 15. juni 1990 om fastsættelse af, hvilken stat der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning, der indgives i en af De Europæiske Fællesskabers medlemsstater, blev afløst af Rådets forordning nr. 343 af 18. februar 2003 om fastsættelse af kriterier og procedurer til afgørelse af, hvilken medlemsstat der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning, der er indgivet af en tredjelandsstatsborger i en medlemsstat (Dublin-forordningen). Dublin-forordningen trådte i kraft i Danmark den 1. april 2006 ved en ændring af udlændingeloven (§ 29 a).
Dublin-forordningen har til formål at fastsætte kriterierne og procedurerne til afgørelse af, hvilken medlemsstat der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning, der indgives af en tredjelandsstatsborger i en af medlemsstaterne. Det fremgår af Dublin-forordningens artikel 3, stk. 3, at enhver medlemsstat bevarer muligheden – uanset forordningens bestemmelser – for i medfør af sin nationale lovgivning at sende en asylansøger til et tredjeland under overholdelse af Genève-konventionen. Dublin-forordningen berører således ikke direkte spørgsmålet om tilbagesendelse til tredjelande.
Belgien, Finland, Litauen, Norge, Portugal og Spanien har oplyst, at de ikke har en fast positivliste over sikre tredjelande med henblik på tilbage- eller udsendelse af en asylansøger.
Storbritannien har oplyst, at de heller ikke har en fast positivliste over sikre tredjelande i relation til tilbage- eller udsendelse af en asylansøger, men at de sædvanligvis betragter Schweiz, Canada og USA som sikre tredjelande.
Rumænien har oplyst, at de alene anser Schweiz som et sikkert tredjeland.
Slovakiet har oplyst, at de ikke længere anvender begrebet ’sikkert tredjeland’ i national lovgivning og praksis.
Bulgarien, Finland, Norge, Portugal, Slovakiet og Storbritannien har oplyst, at det vurderes individuelt og konkret i henhold til national lovgivning og/eller internationale principper, herunder kriterierne i Geneve-konventionen, om det pågældende tredjeland er sikkert at tilbagesende en asylansøger til.