NOTAT

 

Dato:

12. juni 2008

Kontor:

Internationalt kontor

J.nr.:

2008/4011-261

Sagsbeh.:

JWP

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmÃ¥l 151 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 6. juni 2008 efter ønske fra folketingsmedlem Johanne Schmidt-Nielsen (EL). (UUI Alm. Del).

Spørgsmål:

 

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen forsøger at få en aftale om hjemsendelse af irakiske familier til den borgerkrigshærgede centrale del af Irak, når en sådan tilbagesendelse går direkte imod FN's anbefalinger.

 

Svar:

 

Når regeringen ønsker at indgå en aftale med de irakiske myndigheder om tilbagetagelse af afviste asylansøgere skyldes det hensynet til asylsystemets integritet og de almindelige principper om at behandle asylansøgere ens.

 

De afviste asylansøgere fra Irak er – som alle andre afviste asylansøgere – forpligtet til at udrejse frivilligt. Det er muligt at rejse frivilligt tilbage til Irak. Den eneste grund til, at de afviste asylansøgere fortsat opholder sig her i landet, er, at de nægter at respektere de dan­ske asylmyndigheders afgørelse om afslag på asyl.

 

I den forbindelse kan det bemærkes, at alle afgørelser om asyl træffes efter en konkret og individuel vurdering på baggrund af de oplysninger, der foreligger om asylansøgerens hjemland. Der tages også stilling til, om udsendelse vil være i strid med forbudet mod refoulement i udlændingelovens § 31, og dermed i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Det gælder naturligvis også for sager om irakiske asylansøgere.

 

UNHCR’s anbefalinger indgår som et vægtigt element i de danske asylmyndigheders afgørelsesgrundlag.

 

Det er vigtigt at understrege, at et grundliggende element i asylsystemet er, at asylansøgere uden beskyttelsesbehov i Danmark også udrejser i overensstemmelse med asylmyndighedernes afgørelser, og at politiet – hvis de pågældende ikke udrejser frivilligt – kan drage omsorg for deres udrejse. Selve udsendelsen af afviste irakiske asylansøgere vil således blot være en eksekvering i overensstemmelse med asylmyndighedernes afgørelser.