Dato:

2. juli 2008

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2008/4011-260

Sagsbeh.:

LAJ

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 148 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 4. juni 2008.

 
Spørgsmål:

”Vedr. behandling af F 23 fredag den 30. maj 2008 gav flere ordførere udtryk for at der skulle ses på forholdene for unge enlige mænd på asylcentrene. Har ministeren tænkt sig at tage initiativer i den anledning og i givet fald hvilke?”

Svar:
En stor del af de vilkårsforbedringer, der er gennemført inden for de seneste år, har været rettet mod familier eller enlige med børn på asylcentrene. Dette gælder bl.a. regeringens politik om, at alle børnefamilier, som udgangspunkt, skal tilbydes to værelser ved indkvartering på et center.

 

Der er endvidere blevet gennemført en række generelle forbedringer for alle grupper på centrene. Det blev i løbet af 2006 og 2007 besluttet at indføre selvhushold for personer omfattet af kostpengeordningen i Center Avnstrup og Center Sandholm. Alle beboere på Center Avnstrup er således nu omfattet af selvhusholdordningen, mens der fortsat er et mindre antal beboere (personer i den helt indledende fase og f.eks. visse kriminelle) der ikke har adgang til selv at lave mad på centret.

 

Der er videre i forbindelse med vilkårsforbedringerne sket en række forbedringer af indlogeringsforholdene. Dette gælder således inventar på værelser samt forbedringer af fællesarealer. Forbedringerne omfatter også de enlige asylansøgere.

 

I september 2006 blev der gennemført en række ændringer af reglerne om undervisning og aktivering af asylansøgere, der tillige omfatter gruppen af enlige. Der blev indført en udvidet adgang til at deltage i undervisning for personer i udsendelsesfasen. Der blev således etableret mulighed for, at personer i udsendelsesfasen, der medvirker til deres hjemsendelse, kan deltage i ekstern praktik, ulønnet humanitært arbejde, asylansøgerkurset samt undervisning. Undervisning i dansk tilbydes dog normalt ikke personer i udsendelsesfasen, mens anden undervisning tilbydes alle i udsendelsesfasen, uanset om de medvirker til deres udsendelse.

 

Som bekendt indgik regeringen den 16. januar 2008 en asylaftale med Dansk Folkeparti. Det indgår bl.a. i aftalen, at børnefamilier med særlige behov får mulighed for at bo i særlige boliger uden for asylcentrene, og at undervisningstilbuddene for asylbørn bliver forbedret. Regeringen arbejder for tiden bl.a. sammen med Dansk Røde Kors på at udmønte aftalen.

 

Som det fremgår, er forholdene på asylcentrene i denne regerings tid løbende blevet forbedret. Inden for de givne økonomiske rammer finder jeg fortsat, at hensynet til børnene bør vægtes højest. Jeg har ingen planer om at nedprioritere hensynet til en bestemt gruppe på en anden gruppes bekostning.