Dato:

1. juli 2008

Kontor:

Visum, Udsendelser og Humanitære Sager

J.nr.:

2008/4111-342

Sagsbeh.:

ANT

Fil-navn:

UUI 146 - besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 146 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 4. juni 2008 (UUI Alm. del – spørgsmål nr. 146).

 

 

Spørgsmål:
”Hvordan definerer ministeriet slægtningebegrebet i forhold til Dublinforordningens artikel 15, stk. 3 - herunder hvem der i praksis bliver regnet for slægtninge i forbindelse med familiesammenføring med børn?”

Svar:
Det fremgår af Dublinforordningens artikel 15, stk. 3, at hvis asylansøgeren er en uledsaget mindreårig, der har en eller flere slægtninge i en anden medlemsstat, som kan tage sig af vedkommende, skal medlemsstaterne om muligt familiesammenføre den mindreårige med vedkommende slægtning eller slægtninge, medmindre dette ikke tjener den mindreåriges tarv bedst.

Slægtningebegrebet i Dublinforordningens artikel 15, stk. 3, omfatter biologiske slægtninge, herunder onkler, tanter, ældre søskende, fætre og kusiner.

I praksis anvendes bestemmelsen i tilfælde, hvor den pågældende slægtning har haft en egentlig forældrerolle i forhold til et mindreårigt barn, eller hvor der på anden måde består en tæt tilknytning mellem det mindreårige barn og slægtningen, og det må antages, at slægtningen vil kunne tage sig af det mindreårige barn.