Dato:

25. juni 2008

Kontor:

Erhvervs- og Familiesammenføringskontoret

J.nr.:

2008/4111-339

Sagsbeh.:

RIN

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 136 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 26. maj 2008.

 
Spørgsmål:
”Er der i forbindelse med udarbejdelsen af nyt ansøgningsskema i efteråret 2007 udarbejdet informationsmateriale om opholdet, rettigheder og pligter under au pair‑opholdet, som au pair‑personen får i sit hjemland inden ansøgning og afrejse til Danmark, og på hvilke sprog er dette materiale i givet fald udarbejdet?”

Svar:
I december 2006 udsendte Udlændingeservice en informationspjece på dansk og engelsk til au pair-personer og værtsfamilier. Pjecen beskriver, hvad formålet med et au pair-ophold er, og hvilke rettigheder og pligter, der er forbundet med et au pair-ophold. Pjecen beskriver endvidere hvilke sanktionsmuligheder, der er forbundet med ulovligt arbejde eller manglende overholdelse af betingelserne for den meddelte opholdstilladelse. Endeligt beskriver pjecen muligheden for forlængelse af opholdstilladelse, skift af værtsfamilie og ansøgningsprocedure. Pjecen blev i december 2006 distribueret til de danske repræsentationer i Moskva, Kiev, Bukarest og Warszawa samt til den norske repræsentation i Manila, som i Manila håndterer indgivelse af ansøgninger om opholdstilladelse på vegne af Danmark, med henblik på udlevering til au pair-ansøgere. Pjecen blev i en netudgave lagt ud på udlændingemyndighedernes hjemmeside, nyidanmark.dk, i maj 2007.

I foråret 2008 har Udlændingeservice på baggrund af lovændringen fra juni 2007 revideret au pair-pjecen, således at bl.a. reglerne om karensperioder omtales. Den reviderede pjece, der er under trykning, er lagt ud på nyidanmark.dk den 9. juni 2008 i en dansk og engelsk version. Når den reviderede pjece i løbet af juni 2008 foreligger i trykt udgave, vil den blive distribueret til relevante repræsentationer med henblik på udlevering til au pair-ansøgere.

I ansøgningsskemaet bliver au pair-personen og værtsfamilien tillige vejledt om betingelserne for opholdet som au pair og om rettigheder og pligter under opholdet. Endelig afholder Udlændingeservice løbende en række informationsmøder for au pair-personer og værtsfamilier, hvor der ligeledes bliver oplyst om disse forhold.