Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K
Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail [email protected]
|
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik
Dato: 21. maj 2008
Under henvisning til Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik brev af 9. maj 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 117 (UUI Alm. del).
Â
â€Ministeren bedes oplyse, om reglerne i den nuværende Servicelov efter ministerens opfattelse er tilstrækkelige til at sikre børns rettigheder til en selvstændig beskyttelse og omsorg, hvis barnets forældre enten er vurderet til at have manglende forældreevne, værende dømt for kriminalitet, have udvist skadeligt omsorgssvigt eller lign. og forældrene med henvisning til Udlændingeloven skal udsendes af Danmark eller pga. af dom skal udvises af Danmark.â€
Svar:
Ifølge servicelovens § 146 skal kommunalbestyrelsen føre tilsyn med alle børn, der opholder sig i kommunen. Udenlandske børn, der søger asyl eller som lever som afviste asylansøgere i Danmark eller af anden grund har ophold i Danmark, har desuden ret til hjælp efter principperne i serviceloven, dvs. at de har ret til hjælp på linje med danske børn.
Hjælpemulighederne for udsatte børn efter serviceloven er eksempelvis anbringelse uden for hjemmet, udpegning af en kontaktperson for barnet, den unge eller familien, eller udpegning af en personlig rådgiver for barnet, familiebehandling eller praktisk eller pædagogisk støtte i hjemmet. Udlændingeservice godkender iværksættelsen af foranstaltningen, ligesom de afholder alle omkostninger i forbindelse med iværksættelsen af servicelovens foranstaltninger over for børn af asylansøgere.
                                             Â
Sager, hvor familien efter Udlændingeservices afgørelse ikke har fået opholdstilladelse i Danmark, og hvor forældrene eller barnet under opholdet i Danmark har modtaget særlig støtte efter servicelovens regler, er meget ulykkelige og også meget vanskelige. Hver enkelt sag må afgøres konkret, og det er Udlændingeservice under Integrationsministeriet, der træffer afgørelse i sådanne sager. Jeg kan henvise til svaret på spørgsmål UUI 116, der indeholder Integrationsministeriets beskrivelse af, hvordan sådanne sager håndteres.
Karen Jespersen