Dato:

26. maj 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 111 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændige og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 30. april 2008 (alm. del).

 
Spørgsmål:
”Kan man som asylsøger i Danmark få rodbehandling, protese og lignende tandbehandling?”

 

Svar:

Til brug for besvarelsen er indhentet en udtalelse fra Udlændingeservice. Udlændingeservice har oplyst følgende:

 

”Udlændingeservice giver som udgangspunkt ikke bevilling til rodbehandling og rodfyldning, idet denne behandling anses som konserverende tandbehandling.

 

I tilfælde, hvor bevaring af tanden er nødvendig for at bevare tyggefunktionen i forbindelse med den pågældende tand, anses behandlingen for nødvendig og uopsættelig. Eller hvis den pågældende har et meget velpasset tandsæt, kan rodbehandling undtagelsesvist bevilges, uanset om tanden er afgørende for tyggefunktionen.

 

Som udgangspunkt giver Udlændingeservice ikke bevilling til fremstilling af tandproteser.

 

I ganske særlige tilfælde, hvor fremstilling eller reparation af hel- eller del-(partiel) protese sker som led i at bevare asylansøgerens tyggefunktion efter en væsentlig forringelse heraf som følge af tandbehandling i Danmark, kan Udlændingeservice give bevilling hertil.

Søges fremstilling af hel- eller delprotese med henblik på at (gen)oprette en tyggefunktion, som ansøgeren ikke har haft før indrejsen, gives der afslag på betaling herpå. Udlændingeservice kan således ikke give bevilling til tandbehandling, som forbedrer asylansøgerens tyggefunktion i forhold til status ved indrejsetidspunktet.

 

I ganske særlige tilfælde, hvor det er afgørende for personens helbred, at der oprettes en tyggefunktion, kan Udlændingeservice give bevilling til (gen)opretning af tyggefunktionen.

Da afgørelsen af om der kan bevilges tandbehandling, beror på en konkret og individuel vurdering, er det ikke muligt udtømmende at beskrive alle de situationer, hvor tandbehandling i praksis kan iværksættes.”