Dato:

15. maj 2008

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2008/4011-250

Sagsbeh.:

SVE

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 104 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 29. april 2008 (Alm. Del).

 

Spørgsmål 104:

”Kan ministeren bekræfte, at protokol nr. 7 af 22. november 1984 til den europæiske menneskerettighedskonvention fastslår, at ethvert medlemsland af Europarådet ifølge protokollens artikel 1, stk. 2, har retten til at udvise en udlænding, uden at pågældende får ret til at indgive hans anbringender mod udvisninger, uden juridisk oversyn og uden at blive indbragt for en juridisk myndighed i de tilfælde, hvor en sådan udvisning er nødvendig ud fra offentlighedens interesse eller er begrundet i nationens sikkerhed, jf. debatten om lovmedholdelighed af udvisningen af to tunesiske statsborgere, og er ministeren enig i, at det er ethvert lands ret på denne måde at beskytte sig mod terrorisme?”

Svar:

 

Jeg kan bekræfte, at udvisning uden udøvelse af de rettigheder, der fremgår af protokollens artikel 1, stk. 1, kan ske, såfremt det efter en konkret vurdering er nødvendigt af hensyn til den offentlige orden eller begrundet i hensynet til den nationale sikkerhed. Det almindelige proportionalitetskrav må dog inddrages. En stat, der anvender undtagelsesbestemmelsen i stk. 2, må endvidere være i stand til at bevise, at den offentlige orden eller den nationale sikkerhed konkret er truet. Under alle omstændigheder har udlændingen ret til at få sin sag prøvet efter stk. 1 in absentia.