UDENRIGSMINISTERIET

 

 

                                                                                                             Den  15. januar 2008.

 

 

 

Spørgsmål nr.42 af 10. januar 2008 fra Folketingets Udenrigsudvalg til ministeren for udviklingsbistand. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Steen Gade (SF).

 

 

Spørgsmål:

 

Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer regeringen har taget for at presse på for, at AVS-landene får betydeligt bedre oprindelseslande-regler i forbindelse med, at Cotonou-aftalen afløses af EPA’er (Økonomiske Partnerskabsaftaler), jf. V 41 fra januar 2007?

 

Svar:

 

Regeringen har vedvarende arbejdet for så udviklingsvenlige og handelsliberale oprindelsesregler som muligt, hvorved ikke mindst AVS-landene gennem anvendelse af EU’s toldpræferencer kan opnå en forbedret adgang til det europæiske marked. Den danske indsats har især fokuseret på en forbedring af kumulationsreglerne, således at den forudgående værdiskabelse i ét eller flere udviklingslande kan medregnes i bestemmelsen af toldpræferencen, når eksporten af det videreforarbejdede produkt til EU fra et andet udviklingsland finder sted.

 

Som led i dette arbejde har Danmark sammen med 5 andre EU-lande i et fælles udspil fra oktober 2007 opfordret til en væsentlig forbedring af Kommissionens forslag til oprindelsesreglerne, der skulle gælde for de AVS-lande, som måtte vælge at tilslutte sig en Økonomisk Partnerskabsaftale (EPA) pr. 1. januar 2008. Foruden mere gunstige kumulationsregler, peger man i udspillet på behovet for yderligere forbedringer af vilkårene for EPA-landenes eksport af navnlig industri- og fiskeriprodukter.

 

Regeringen har endvidere (med held) støttet bestræbelserne på at sikre, at de noget forbedrede oprindelsesregler for EPA-landene blev midlertidige. Dermed vil de kunne blive gjort mere enkle og udviklingsvenlige, når den forudsete revision af de generelle oprindelsesregler for opnåelse af EU’s toldpræferencer finder sted.

 

Regeringens arbejde for mere udviklingsvenlige og handelsliberale præferentielle oprindelsesregler vil således fortsætte i de kommende år.