UDENRIGSMINISTERIET                                                              BVP j.nr. 36.D.274.Lima.

BVP                                                                                                     Den 26. september 2008

 

 

 

Svar på Folketingets Udenrigsudvalgs spørgsmål 215 ad URU alm. del af 10. september 2008.

 

 

Spørgsmål:

”Hvordan sikrer regeringen, at samarbejdet med den finske ambassade i Lima, Peru, om behandling af visumansøgninger til Danmark fungerer effektiv og hurtigt for den enkelte ansøger, og vil udenrigsministeren på denne baggrund vurdere, om den finske ambassade har levet op til repræsentationsaftalen indgået med Udenrigsministeriet i 2006?”.

 

Svar:

Udenrigsministeriet har indgået en repræsentationsaftale med det finske udenrigsministerium, hvorefter den finske ambassade i Lima, Peru, varetager behandling af visumansøgninger til Danmark. Dette samarbejde sikres igennem noteudveksling, hvori reguleres de retningslinjer, som samarbejdet omfatter.

 

Selv om der er indgået en repræsentationsaftale, kan en ansøger frit vælge at henvende sig til en hvilken som helst dansk ambassade, der har bemyndigelse til at behandle visumansøgninger, og indgive ansøgning dér. Den eneste betingelse herfor er, at pågældende har lovligt ophold i det land, hvori ansøgningen indgives.

 

Er Danmark repræsenteret af et andet land, vil det være Schengen-reglerne og det pågældende repræsenterende lands egne nationale regler, der vil være gældende i forbindelse med indgivelse af en visumansøgning. En repræsentationsaftale indebærer ikke, at det repræsenterende lands ambassade er underlagt det danske udenrigsministerium, og Udenrigsministeriet kan ikke blande sig i andre landes ressourcer, sagsbehandling og prioritering af visumansøgningerne. Det repræsenterende lands ambassade er ansvarligt over for sine egne overordnede myndigheder. Kan en ansøger/reference ikke acceptere disse forhold, kan ansøgeren frit vælge at rejse til den nærmeste danske repræsentation med udsendt personale, jfr. ovennævnte.

 

Udenrigsministeriet har ikke grundlag for at antage andet, end at den finske ambassade lever op til den indgåede aftale.

Â