Udenrigsministeriet                                                                            Den  11. juni 2008

 

Sydgruppen

                                                                                                      Spørgsmål fra Udenrigs-udvalget til ministeren for udviklingsbistand af 18. maj 2008 stillet af Steen Gade (SF)

                                                                                                      URU alm. del – spørgsmål 141 - 144.

 

 

Spørgsmål 144:

”I følge statsrevisorernes beretning om udviklingsbistanden til Bhutan og

Bangladesh (6/2007) omtales det danske landbrugsprogram ‑ incl.

bivejsprogrammet ‑ i Bangladesh som en succes. Hvad agter ministeren at gøre

for, at successen bliver udbredt til andre lande, herunder lande som ikke er

danske programsamarbejdslande?”

 

Svar:

Landbrugsprogrammet i Bangladesh og dets partnere deltager i landbrugssektorseminarer med støtte fra Udenrigsministeriet, hvor programmet videreformidler viden og deler erfaringer med kolleger fra andre programsamarbejdslande og landbrugsprogrammer. Derudover deltager de lokale partnere fra landbrugsprogrammet i regionale seminarer og konferencer, hvor erfaringerne fra sektoren og det dansk støttede landsbrugsprogram videreformidles til andre landes nøgleaktører i landbrugssektoren. Endelig deltager programmet i en række fora i Bangladesh, der har til formål at dele viden og erfaringer blandt regeringsaktører, donorer og NGO’ere indenfor sektoren. Dette giver bl.a. grundlag for at videreformidle gode erfaringer med henblik på overførsel til ikke-programsamarbejdslande, der støttes af andre donorer end Danmark.

 

Derudover opsamler og videreformidler Udenrigsministeriet de positive erfaringer fra landbrugsprogrammet i Bangladesh, i lighed med erfaringerne fra andre lande, bl.a. gennem udarbejdelsen af ’best practice papers’ og gennem seminarer og anden erfaringsudveksling med programsamarbejdslandene. Deling af erfaringer på internationalt plan sker ligeledes dels gennem deltagelse i arbejdsgrupper m.v. i OECD/DAC regi, EU og andre internationale fora.

 

Aktuelt indgår disse erfaringer i udviklingen af nye koncepter for dansk støtte til landbrug og udvikling i landdistrikterne i en række programsamarbejdslande (bl.a. Uganda), hvor der er fokus på samspillet mellem bl.a. infrastruktur og landbrugsudvikling.