J.nr. SNS-301-00171

 

Den 10 april 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 4 (alm. del) stillet af Folketingets Udvalg vedrørende Grønlandske Forhold.

 

 

Spørgsmål 4

Ministeren bedes kommentere artiklen af 22. februar 2008 fra Sermitsiaq

vedrørende isbjørneforbud, hvorfor man har handlet så langsomt i omhandlende sag fra myndighedernes side?

 

Svar

Skov- og Naturstyrelsen modtog i januar 2008 den i artiklen nævnte nyligt udarbejdede rapport fra Grønlands Naturinstitut. Rapporten indeholder en vurdering af konsekvenserne i forbindelse med eksport af isbjørneprodukter fra Grønland. Rapporten konkluderer, at eksport af isbjørneprodukter fra Grønland kan have en negativ indflydelse på isbjørnens bestandsstatus. Skov- og Naturstyrelsen sendte rapporten i høring hos det danske CITES videnskabsråd, som vurderede at import ligeledes kunne have en negativ effekt. På denne baggrund blev det besluttet at indføre et stop for indførsel af isbjørneprodukter fra Grønland.

 

Med rapportens vurdering af og konklusion om handlens indflydelse på isbjørnebestanden, forelå der et klart beslutningsgrundlag, som ikke har været til stede tidligere.

 

Som led i de gældende EU procedurer på området, meddelte Skov- og Naturstyrelsen herefter EU Kommissionen, om det danske stop for indførsel af isbjørneprodukter fra Grønland. Emnet er efterfølgende blevet sat på dagsordenen på et møde den 29. februar 2008 i EU med henblik på at drøfte EUs samlede holdning til beslutningen. Der var ikke tale om et ”kritisk møde” som nævnt i artiklen. Mødet var et i en række af lignende møder, som jævnligt afholdes for at drøfte tilsvarende sager ud fra et videnskabeligt grundlag.

 

Inden mødets afholdelse meddelte Grønland, at der pr. 1. april 2008 ville blive indført et stop for eksport af isbjørneprodukter. Dette overflødiggjorde en EU stillingtagen i forhold til import, hvorfor det blev vedtaget, at tage emnet op på et senere tidspunkt, såfremt det skulle blive aktuelt.

 

For så vidt angår narhval og hvalros har der været et importforbud til Danmark/EU siden henholdsvis 2004 og 2006. For hvidhval er vurderingen, at der foreløbigt godt kan finde en begrænset import med produkter heraf sted.