Folketingets Uddannelsesudvalg

 

 

Svar på spørgsmål 356 (Alm. del):

I brev af 24. september 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 356:

"I den foreløbige oversættelse af FN’s Handicapkonvention står der, at deltagerstaterne skal sikre, at personer med funktionsnedsættelse på lige fod med alle andre skal sikres adgang til almindelig videregående uddannelse. Er Statens Teaterskole omfattet af betegnelsen ’’almindelige videregående uddannelser’’ ”.

 

Svar:

Jeg har indhentet Kulturministeriets bemærkninger vedrørende dette spørgsmål. Kulturministeriet oplyser, at Statens Teaterskole er omfattet af betegnelsen 'almindelige videregående uddannelser'. Hertil kan tilføjes, at uddannelsen er SU-godkendt og i øvrigt berettiger til specialpædagogisk støtte (SPS) efter Bekendtgørelse af lov om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelser (LBK nr. 210 af 1. marts 2007). Et særkende for Statens Teaterskole er dog, oplyser Kulturministeriet, at ansøgere skal gennem et optagelsesforløb, hvor kun ca. 1% af ansøgerne består (8 ud af ca. 700-1000 ansøgere).

 

Blandt danske handicappolitiske principper giver kompensationsprincippet mulighed for at kompensere en person med funktionsnedsættelse ved at stille støtte til rådighed for personen med funktionsnedsættelse og/eller ved at gøre samfundets tilbud tilgængeligt i situationer, hvor det udgør en barriere. Sektoransvaret kan altså løse på flere måder.

 

FN’s Handicapkonvention omtaler ikke specifikke uddannelser, men taler bredt om uddannelse til alle og livslang læring.

 

Med venlig hilsen

 

Bertel Haarder