Folketingets Uddannelsesudvalg
Svar på spørgsmål 320 (Alm. del):
I brev af 19. august 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:
Spørgsmål 320:
"Hvordan harmonerer regeringens globaliseringsstrategi, der skal føre til en veluddannet arbejdsstyrke, med det faldende optag på de videregående uddannelser, og ser ministeren den lave arbejdsløshed som en trussel mod de generelle uddannelsesmål?"
Svar:
Ser man nærmere på tallene, er det i høj grad de ældre studerende, der er optaget færre af i forhold til tidligere år. Andelen af optagne, der er ældre end 25 år, er i perioden 2004-2008 faldet fra 40 pct. til 30 pct. Samtidig er andelen af optagne under 23 år steget fra 42 pct. til 54 pct. Denne tendens ses i høj grad på pædagoguddannelsen, der har oplevet det største fald i optaget. Her er andelen af optagne over 25 år faldet fra 41 pct. i 2004 til 28 pct. i 2008, mens andelen af optagne under 23 år er steget fra 35 pct. i 2004 til 50 pct. i 2008.
Jeg mener derfor ikke, at den høje beskæftigelsesgrad i Danmark - isoleret set - udgør en trussel mod 50 pct. målsætningen. Tallene viser, at de unge under 25 år i stigende grad søger ind på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne.
Derimod er der brug for at se på, hvordan personer over 25 år kan motiveres til igen at søge ind på uddannelserne. Her tror jeg, at økonomien kan spille en rolle. Jeg har derfor opfordret til, at uddannelsesinstitutioner og arbejdsgivere går sammen om at skabe uddannelsesforløb, hvor den studerende kombinerer uddannelsen med et relevant studiejob i sektoren. Det findes der et godt eksempel på i Vejle Kommune, hvor pædagoguddannelsen faktisk har oplevet et stigende optag. Af samme grund har jeg revideret meritlæreruddannelsen, så også erhvervsuddannede kan søge optagelse.
Derudover kan vi se, at de unge i stigende grad søger ind på de videregående uddannelser, der er rettet mod konkrete jobfunktioner og kan bruges på både det offentlige og det private arbejdsmarked. Det ligger fint i tråd med regeringens målsætning om, at 50 pct. målet bl.a. skal nås ved, at der udvikles nye uddannelser til nye behov.
Hertil kommer, at der er en stor aktivitet på efter- og videreuddannelsesområdet med 9.500 studenterårsværk sidste år – det svarer til at mindst 40.000 voksne er i gang med at uddanne sig, samtidig med at de er i job.