Folketingets Uddannelsesudvalg
Svar på spørgsmål 202 (Alm. del):
I brev af 15. april 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:
Spørgsmål 202:
â€Vil ministeren kommentere henvendelsen af 15/4-08 fra SOSU Nord vedr. SOSU-skolernes kapacitetsbehov, jf. UDU alm. del – bilag 209?â€
Svar:
Jeg kan oplyse, at det i lovgivningen er bestemt, at undervisningsministeren ejer bygningerne for de uddannelser, der i forbindelse med strukturreformen er overgået fra amterne til statsligt selveje, herunder social- og sundhedsuddannelserne, og i en overgangsperiode har en forpligtelse til at stille lokaler til rådighed for stitutionerne.
Det er hensigten, at disse uddannelsesinstitutioner hurtigst muligt skal overgå til taxametertilskud til bygningsudgifter og have adgang til at overtage deres bygninger på vilkår, der stiller dem lige i forhold til erhvervsskolerne. Overgangen til bygningsselveje behandles i en tværministeriel analyse af selvejende institutioner, der gennemføres med Finansministeriet som formand. Det har været en større opgave end forventet, og derfor er analysen blevet forsinket. Jeg forventer dog, at der i løbet af foråret vil kunne siges noget mere præcist om de næste faser i selvejet på bygningsområdet.
Jeg beklager, at det har taget så lang tid at finde lokaler til to decentralt placerede grundforløb. Jeg er imidlertid orienteret om, at der nu er fundet plads på VUC Nordjyllands afdelinger i Frederikshavn og i Hadsund til de ønskede forløb. SOSU Nord havde ønsket at placere grundforløbene på erhvervsskoler i de to byer, men af økonomiske hensyn er det prioriteret at anvende passende placeret ledig kapacitet i de bygninger, der nu ejes af undervisningsministeren, frem for at leje lokaler på erhvervsskoler. Hvis grundforløbet var blevet placeret i lejede lokaler på en erhvervsskolen, vil staten have haft en merudgift svarende til huslejen.
SOSU Nord er enig i, at de anviste lokaler er passende til formålet.