Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 120 (Alm. del - bilag ):

I brev af 14. februar 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 120:

”Set i lyset af Socialpædagogernes Landsforbunds undersøgelse fra juni 2007 vedrørende unges skolegang på sikrede institutioner, der dokumenterer, at halvdelen af de unge på sikrede institutioner har forladt folkeskolen uden folkeskolens afgangsprøve, vil ministeren så oplyse, hvilke planer ministeren har for at sikre, at undervisningspligten overholdes, så denne gruppe børn og unge får de nødvendige skolekundskaber?”

 

Svar:

De sikrede institutioner drives enten af et regionsråd eller af København Kommune. For de regionale sikrede institutioner er det kommunalbestyrelsen i beliggenhedskommunen, der skal sørge for, at de undervisningspligtige unge undervises i folkeskolen eller henvises til specialundervisning på institutionen.

 

Henvisning af en ung til specialundervisning på institutionen skal ske efter overenskomst med institutionen i henhold til folkeskolelovens § 22, stk. 5. I overenskomsten skal der tages stilling til tilsynet med undervisningen. Tilsynet skal blandt andet sikre, at undervisningen står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.

 

Det er således kommunalbestyrelsen i beliggenhedskommunen, der har ansvaret for, at unge på en sikret regional institution får en forsvarlig undervisning. Og det er Københavns Kommune, der har ansvaret for undervisningen på en sikret institution beliggende i kommunen.

 

Jeg kan oplyse, at Undervisningsministeriet efter aftale med Landsforeningen af opholdssteder, botilbud og skolebehandlingstilbud (LOS) har planlagt en revision af en manual til kommunerne og til opholdsstederne, der præciserer ansvaret for tilsyn med undervisningen samt forpligtelserne til at sikre de unge undervisning.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder