Folketingets Uddannelsesudvalg
Svar på spørgsmål 101 (Alm. del):
I brev af 7. februar 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:
Spørgsmål 101:
"Kan ministeren oplyse, om det er korrekt, at Undervisningsministeriet i 2007 afviste en redningsplan fra Københavns Produktionsskole, der gik ud på en sammenlægning med Københavns Tekniske Skole, og såfremt ministeren kan bekræfte dette, vil ministeren så oplyse, hvad der lå til grund for beslutningen, samt oplyse, om ministeriet kom med alternative forslag til redningsplaner, og er ministeren indstillet på at sikre, at produktionsskolerne også i fremtiden er en del af den danske uddannelsessektor?"
Svar:
Med hensyn til den såkaldte redningsplan kan jeg oplyse følgende:
På skolens foranledning blev der den 30. januar 2007 afholdt møde i Undervisningsministeriet med skolens bestyrelsesformand og forstander om skolens dårlige økonomi. Spørgsmålet om fusion med en københavnsk erhvervsuddannelsesinstitution blev rejst blandt andre forslag på mødet. Ministeriet afviste det med henvisning til, at det efter lov om institutioner for erhvervsrettede uddannelser ikke er lovligt for erhvervsskoler at drive produktionsskolevirksomhed.
Skolens situation var på det tidspunkt kritisk, og det blev på mødet præciseret, at det var bestyrelsens opgave at foretage de nødvendige tilpasninger.
Skolen skulle desuden afklare nogle økonomiske mellemværender med Københavns Kommune omkring fraflytning af nogle af dens bygninger, herunder skolens forpligtelser til istandsættelse i forbindelse med fraflytning.
På mødet blev muligheden for at indgå fusion med de øvrige produktionsskoler i Københavns Kommune også nævnt, men det blev hurtigt afvist af skolen med henvisning til de store forskelle, der er på skolernes størrelse og profil.
For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt jeg er indstillet på at sikre, at produktionsskolerne også i fremtiden er en del af det danske uddannelsesbillede, er det min opfattelse, at produktionsskolerne fortsat vil have en vigtig rolle at spille i forhold til opfyldelsen af målet om, at 95 pct. af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse
At vi de seneste år har været vidner til lukninger og sammenlægninger af produktionsskoler, må efter min opfattelse først og fremmest tilskrives, at en større del af de unge i målgruppen, bl.a. på grund af den positive beskæftigelsessituation, det historiske høje antal praktikpladser og vejledningsindsatsen fra Ungdommens Uddannelsesvejledning, ikke vælger et produktionsskoleophold. Det er samfundsmæssigt set ganske positivt.
Jeg ser derfor ikke, at der er behov for at tage særskilte initiativer til at sikre produktionsskolerne som en del af den danske uddannelsessektor.