Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             27/6-08

Dok.id       

J. nr.           004-U18-562

  

 

Trafikudvalget har i brev af 11. juni 2008 stillet mig følgende spørgsmål nr. 823 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr. 823:

 

"Skatteministeren har i sit svar på spørgsmål S 1680 oplyst, at Post Danmarks fritagelse for betaling af lønsumsafgift på indsamling og omdeling af adresserede breve, adresserede pakker m.v. modsvares af den landsdækkende daglige befordringspligt. Ministeren bedes på den baggrund oplyse, om finansieringen af befordringspligten efter gældende EU-ret kan ske gennem en fritagelse for eks. lønsumsafgift eller om befordringspligten udelukkende kan finansieres gennem en tildeling af enerettigheder på visse forsendelsestyper, samt eventuelt ved etableringen af en udligningsfond."

Svar:

 

Post Danmark har i dag eneret på breve op til 50 gram. Denne eneret bidrager økonomisk til opretholdelsen af den landsdækkende befordringspligt.

Med vedtagelsen af EU’s 3. postdirektiv skal medlemslandene senest den 31. december 2010 ophæve eneretten og indføre fuld konkurrence på deres postmarkeder. Postdirektivet giver medlemslandene mulighed for, hvis det viser sig nødvendigt, at støtte visse dele af de befordringspligtige tjenester, dels via direkte statsstøtte, dels via etableringen af en udligningsfond.

Der er endnu ikke truffet politisk beslutning om, hvordan en fuld åbning af postmarkedet skal gennemføres i Danmark, men jeg forventer at starte de politiske forhandlinger herom efter sommerferien. Jeg kan derfor på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvordan man konkret vil gennemføre en fuld åbning af postmarkedet i Danmark.

For så vidt angår den del, der vedrører fritagelse for lønsumsafgift, skal jeg henvise til skatteministerens besvarelse af spørgsmål nr. 287 fra Skatteudvalget.

Med venlig hilsen

 

 

Carina Christensen