Dato:            23. september 2008

Kontor:        Regional sundhed

J.nr.:              2008-12163-176

Sagsbeh.:     LPJ

Fil-navn:      Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 517 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 22. august 2008.

 

Spørgsmål 517:

"Ministeren bedes kommentere vedlagte henvendelse med særlig henblik på spørgsmålet om hjemtransport af en afdød patient efter overførsel fra et sygehus til en specialenhed. Bør det i forlængelse heraf, efter ministerens opfattelse, overvejes, om der skal etableres en anden procedure vedrørende betaling for hjemtransport af afdød patient i de situationer, hvor det er sygehuset, der har iværksat overflytning til specialafdeling for at forsøge at optimere behandlingen?"

 

 

Svar:

 

Jeg kan oplyse, at det er korrekt, at der efter sundhedslovens regler ikke er mulighed for at yde befordring eller befordringsgodtgørelse til hjemtransport af afdøde. Der eksisterer således ingen lovgivning om befordring af afdøde fra sygehuse.

 

Udgifter i forbindelse med hjemtransport af afdøde påhviler boet efter afdøde som en del af begravelsesomkostningerne uanset, hvor i landet og i hvilken forbindelse dødsfaldet finder sted.

 

Kommunen yder i visse tilfælde begravelseshjælp efter sundhedsloven, herunder ydes der bl.a. begravelseshjælp efter personer, som ikke var fyldt 18 år ved dødsfaldet.

 

Såfremt boet ikke kan dække udgiften, er der ud over begravelseshjælpen efter sundhedsloven mulighed for i særlige tilfælde at søge kommunen om hjælp til dækning af udgiften efter den sociale lovgivning. Herunder kan kommunen efter aktivlovens § 81 yde hjælp til bl.a. studerende og andre personer med lav indkomst til dækning af rimeligt begrundende enkeltudgifter til en person, som har været ude for ændringer i sine forhold – en social begivenhed -, hvis den pågældendes egen afholdelse af udgifterne i afgørende grad vil vanskeliggøre den pågældendes og familiens muligheder for at klare sig i fremtiden. Hjælpen kan normalt kun ydes, hvis udgiften er opstået som følge af behov, der ikke har kunnet forudses, og hjælpen skal normalt søges forinden udgiften afholdes.

 

Afslutningsvis vil jeg påpege, at målet med at yde livreddende behandling er, at patienten overlever med færrest mulige mén. På den baggrund kan jeg ikke forestille mig, at relevant livreddende behandling vil blive fravalgt af patienten/de pårørende begrundet i, at hjemtransporten skal afholdes af patientens bo, hvis patienten ikke overlever.

 

Jeg vedlægger til udvalgets orientering kopi af min besvarelse på den henvendelse, spørgsmålet referer til.