Dato:            21. december 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.              2007-1100-19

Sagsbeh.:   tne

Fil-navn:       Dokument 3

 


 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 5 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 30. november 2007

 

Spørgsmål 5:

"Hvad kan ministeren oplyse om status for Sundhedsstyrelsens kronikerprojekt, herunder udvikling og formidling af forløbsprogrammer for kronisk sygdom? Der henvises i den forbindelse til, at Sundhedsstyrelsens arbejdsgrupper for en generisk model for et forløbsprogram for kronisk sygdom og en model for et forløbsprogram for diabetes afsluttede deres arbejde før sommerferien 2007, og at sundhedsvæsenet nu angiveligt afventer ministeriets opfølgning og beslutning om det efterfølgende arbejde. Samtidig fremgår det af regeringens publikation ”Bedre velfærd og større arbejdsglæde” (august 2007), at ”det første forløbsprogram forventes færdigudviklet i 2008”."

 

Svar:

Som opfølgning på Sundhedsstyrelsens anbefalinger i publikationen Kronisk sygdom – Patient, Sundhedsvæsen og Samfund (december 2005) har styrelsen udsendt Patienten med kronisk sygdom – Selvmonitorering, egenbehandling og patientuddannelse – Et idékatalog (december 2006) med mere specifikke anbefalinger om styrkelse af patienters egenomsorg. Idékataloget indeholder en række anbefalinger om, hvordan sundhedsvæsenet kan styrke grundlaget for kronisk syge menneskers egenomsorg, hvis sundhedsvæsenet mere målrettet og systematisk inddrager patienten som aktiv behandler, der selv monitorerer egen sygdom og som selv aktivt tager del i behandlingen. Samtidig påpeges de positive perspektiver ved at sundhedsvæsenet mere målrettet understøtter patientens muligheder for at håndtere kronisk sygdom via patientuddannelse.

 

Sundhedsstyrelsen har den 15. marts 2007 afholdt konferencen ”Kronisk Sygdom – En Fælles opgave for patient og sundhedsvæsen”, som bl.a. havde til formål at fremme udbredelsen af idékatalogets anbefalinger i forhold til regionernes og kommunernes planlægning på området.

 

Sundhedsstyrelsen har med afsæt i den omtalte publikation om kronisk sygdom fra december 2005 desuden igangsat et udviklingsarbejde, der tager sigte på at udvikle forløbsprogrammer for patienter med kronisk sygdom. Det er hensigten, at initiativet skal sikre en klar arbejdsdeling mellem sygehus, kommune og almen praksis, så patienten får den rette hjælp på det rigtige tidspunkt og sted – og dermed et sundere og bedre liv med sygdommen. Sundhedsstyrelsen har inden sommerferien 2007 – i et samarbejde med bl.a. regioner og kommuner – udarbejdet et udkast til et forløbsprogram for diabetesområdet samt et udkast til et generisk forløbsprogram, der mere overordnet beskriver de elementer, der anbefales at indgå i ethvert sygdomsspecifikt program.

 

I sammenhæng med det udviklingsarbejde på området, der allerede pågår i regioner og kommuner, er det hensigten, at de centrale sundhedsmyndigheder – sammen med Danske Regioner og KL m.fl. – undersøger mulighederne for at udarbejde en fælles plan for pilotafprøvning og videreudvikling af forløbsprogrammet i et samarbejde med udvalgte sygehuse, almen praksis og kommuner m.v.

 

Regeringen ønsker med initiativet ”Bedre planlægning af forløb for patienter med kronisk sygdom”, der indgår i regeringsgrundlaget samt i regeringens udspil om en kvalitetsreform fra august 2007, at skabe grundlag for, at regioner og kommuner målrettet styrker en mere sammenhængende indsats over for kronisk syge patienter.