Besvarelse spørgsmål nr. 482 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet ministeren for sundhed og forebyggelse den 4. juli 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL)

Dato:            23. juli 2008

Kontor:        Sundhedsdriftskontoret

J.nr.:              2007-12103-688

Sagsbeh.:     csh

Fil-navn:      Dokument 3


 

Spørgsmål 482:

Kan ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål nr. 453 bekræfte, at der i svaret til patienten fra Second opinion panelet står, ”at i det tilfælde at patienten har alimta/carboplatin komb som behandlingspræference ville det være naturligt at imødekomme dette ønske?”,

 

Svar:

Til besvarelsen af spørgsmålet har jeg bedt Sundhedsstyrelsen om et bidrag. Sundhedsstyrelsen oplyser følgende:

 

”Sundhedsstyrelsens rådgivende panel (second opinion panelet) vedrørende eksperimentel behandling forholder sig altid til den konkrete patient, som panelet spørges til råds om, og foretager i hver sag en individuel vurdering.

Det rådgivende panels svar vedrører således altid en konkret patient, og panelet vurderer for den enkelte patient hver gang, om der kan formodes en mulig effekt af en behandling, og om denne i forbindelse hermed opvejer eventuel risiko og bivirkninger ved behandlingen.

Det rådgivende panel afgiver altså altid et individuelt svar vedrørende den individuelle patient og anvender ikke standardsvar eller standard formuleringer.  

 

Sundhedsstyrelsen kan oplyse, at der i øjeblikket som såkaldt 1. linje behandling tilbydes cisplatin/alimta til operable patienter med lungehindekræft og carboplatin/vinorelbine til ikke-operable patienter – dog således at disse patienter også kan få cisplatin/alimta hvis de har et specifikt ønske herom og hvis det er lægeligt forsvarligt. Det er den behandlende læge i samråd med patienten, der beslutter hvilken behandling der skal gives.”

 

Specifikt i forhold til spørgsmålet skriver Sundhedsstyrelsen:

 

”Hvis der i spørgsmål 482 bedes om informationer om en konkret patient og om indholdet i en konkret korrespondance skal Sundhedsstyrelsen oplyse, at styrelsen ikke kan videregive personfølsomme oplysninger til udenforstående, idet oplysningerne er fortrolige og tavshedsbelagte.

 

I forlængelse heraf skal det oplyses, at den enkelte patient har mulighed for at bede om aktindsigt i sin egen sag.

 

Sundhedsstyrelsen skal i øvrigt henvise til tidligere besvarelser S5077, S5377, S5380, S5382, S5383, S5389, S5399 om behandling af patienter med lungehindekræft.”

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.