Dato:           

Kontor:        Kommunal sundhed

J.nr.:              2008-12109-890

Sagsbeh.:     lfi

Fil-navn:      FTspm/udvalg/alm.del 433 besv

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 433 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 10. juni 2008.

 

Spørgsmål 433:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4. juni 2008 fra Århus og Randers kommuner vedrørende kommunernes mulighed for at medvirke ved etablering af sundhedshuse til bl.a. praktiserende læger, jf. alm. del – bilag 422."

 

 

Svar:

 

Århus og Randers Kommuner har i brev af 4. juni 2008 rettet henvendelse til ministeriet for at få afklaret, om kommuner kan etablere sundhedshuse, hvor kapaciteten skal anvendes til såvel kommunale som private sundhedspersoner. Det fremgår således af henvendelsen, at disse huse skal rumme såvel kommunalt sundhedspersonale som alment praktiserende læger, fysioterapeuter o. lign.

 

Kommunerne anfører, at man med etableringen af et sundhedshus ønsker at styrke samarbejdet mellem de forskellige aktører i sundhedssektoren og samtidig skabe én indgang til sundhedstilbud og forebyggelse til gavn for borgerne. 

 

Sundhedsloven giver kommunerne ansvar for at skabe rammer for en sund levevis for borgerne. Kommunernes opgaver på det forebyggende og sundhedsfremmende område omfatter dels en indsats i forhold til kommunens indbyggere med henblik på at forebygge sygdom og ulykker, dels en indsats med henblik på at forebygge, at en sygdom udvikler sig yderligere og at begrænse eller udskyde dens eventuelle komplikationer.

 

Af bemærkningerne til sundhedsloven fremgår, at rammerne om kommunernes indsats kan tilrettelægges på forskellige måder, f. eks. i form af et sundhedscenter. Det væsentlige er, hvilke ydelser og aktiviteter der tilbydes og med hvilken kvalitet.

 

Sundhedsloven indeholder imidlertid ikke hjemmel for kommunerne til at etablere sundhedshuse som det ovenfor beskrevne, hvor en del af kapaciteten i sundhedshuset tilvejebringes med henblik på udlejning til f. eks. alment praktiserende læger eller fysioterapeuter.

 

Sundhedsloven anses imidlertid heller ikke for at være til hinder for at kommunerne etablere sådanne sundhedshuse.

 

Spørgsmålet om hvorvidt kommunerne lovligt kan etablere sådanne sundhedshuse skal efter min opfattelse vurderes ud fra almindelige kommunalretlige regler om kommunernes opgavevaretagelse.

 

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har på den baggrund orienteret Århus og Randers Kommuner om, at de to kommuners henvendelse er videresendt til Statsforvaltningen Midtjylland, der varetager tilsynet med Århus og Randers Kommuner.