Dato:            23. maj 2008

Kontor:        Sundhedsdriftskontoret

J.nr.:              2008-12100-397

Sagsbeh.:     dra

Fil-navn:      Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr.  359 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 9. maj 2008.

 

Spørgsmål:

"På baggrund af den i anonym form omdelte henvendelse fra en kræftpatient, jf. SUU alm del bilag 352 udbedes ministerens vurdering af, om kommunikationen til kræftpatienterne er optimal og om denne og lignende henvendelser giver ministeren anledning til i samarbejde med Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen at indarbejde bedre patientinformation i de patientpakker, der er ved at blive indfaset i kræftbehandlingen."

 

 

Svar:

I spørgsmålet henvises der til en henvendelse fra en kræftpatient. Jeg kan oplyse, at jeg har modtaget og besvaret et enslydende brev fra patienten.

 

Formålet med udvikling af pakkeforløb på kræftområdet er at sikre patienter med mistanke om kræft akut handling og klar besked. Det er en integreret del af pakkeforløbene at informere patient og pårørende om processen. Det indebærer bl.a. løbende besked om, hvilke undersøgelser/behandlinger der iværksættes, med hvilket formål, hvor og hvornår samt løbende opfølgning på resultater. Standarder for den løbende information om udrednings- og behandlingsforløbet skal bidrage til klarhed og tryghed og – sammen med kontaktpersonordningen - skabe mulighed for, at patienten og de pårørende kan få svar på eventuelle spørgsmål undervejs.

 

Kommunikation til og med kræftpatienter er således indeholdt i pakkeforløbene på kræftområdet. Pakkeforløb for fire kræftformer – bryst-, lunge-, tarm og hoved-halskræft - er implementeret på sygehusene, men ikke alle patienter oplever endnu optimale forløb, som det ses af henvendelsen fra kræftpatienten.

 

Pakkeforløb for hver kræftform godkendes i Task force for kræftområdet, hvor Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen, foruden KL og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, er repræsenteret. Indholdet i pakkeforløbene, herunder information til patienter og pårørende, er således drøftet med de relevante parter forud for implementering. Derudover er generel information om pakkeforløbene tilgængelig på www.sundhed.dk , og der er en løbende dialog mellem parterne om eventuel yderligere behov for patientinformation.

 

Det er således min vurdering, at der med pakkeforløb på kræftområdet gives patienterne struktureret information, der skaber grundlag for bedre kommunikation.